Röportajlar

Yeni teklisi “Hayır”ı dinleyicilerle buluşturan Barış Kocatürk ile bir röportaj…

Barış Kocatürk… İçindeki müzik tutkusuyla kendi şarkılarını yapma, davulculuk ve sokak müzisyenliğine doğru giden süreçte yayınladığı alternatif tınılı tekli-EP ve albüm çalışmalarıyla dinleyicilerin beğenisini kazanan Kocatürk, en son kendi eseri “Hayır”ı yeni teklisi olarak Wovie etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu. Kocatürk ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle “Benim Ol Dedin”e kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda “Diyarlar” şarkısıyla B!P’te yer almanız nasıl gelişti ve nasıl geri dönüşler aldınız?

-Benim Ol Dedin’den önce 3 sene kadar davulcuydum. Sonradan gitara başladım. Çok fazla sokak müziği yaptım ve bu durum gitarımı geliştirdi. Geliştirince de 19 yaşımda kendi bestelerimi icra etmeye başladım. Normalde kendi yaptığım demolar vardı SoundCloud’ta. Ama amatördü tabii. Diyarlar benim şehir kini taşıdığım bir sarkıdır. İlk B!P’e çıkma hikayem söyle; bir gece köpeğimi gezmeye çıkardım. Sonra B!P’in kurucusu çok sevdiğim Yalçın Birol abim aradı. B!P’te yer almak isteyip istemediğimi sordu. Memnuniyetle kabul ettim ama bunu kabul ederken kafamda müzik kariyerimin oluşabileceğini hiç tahmin etmezdim. Çekimlerine İstanbul’a gittim. Şarkılar çıktı. Ben çok az dinlenmesini beklerken sayılar yüz binleri aştı. Sürekli güzel tepkiler alıyordum. Tatlı bir süreç oldu benim için.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Benim Ol Dedin”in oluşum süreci nasıl gelişti? Retro Yapım ile yollarınız nasıl kesişti? “Benim Ol Dedin” ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Benim Ol Dedin’in çıkma sürecinde ben Ankara’da yaşıyordum. Sonra Retro Yapım’da stüdyoculuk işine girdim. Stüdyoları temizliyor, insanlara randevular ayarlayıp onları içeri alıyordum. Sonra Retro’nun sahibi sevgili Yakup Senem abim benim B!P’teki şarkılarımı farketti. Dijital gelirleri Retro’da kalmasına ilişkin ve benim kayıtlarımı bedavaya almak gibi bir anlaşma imzaladık. Şarkıyı kayıt aldık ve olumlu dönüşler aldım genelde. Sevmeyenler de oldu tabii.

İkinci tekliniz, sizi çoğu kişinin tanıdığı B!P performansı “Diyarlar”ın tekli versiyonu oldu.  Tekli versiyonu ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız? 

-Retro’da şarkıyı yeniden kaydettik ve güzel geri dönüşler aldık.

Üçüncü çalışmanız, aynı zamanda ilk albümünüz “Kesin Kesiktir” oldu. Albümün oluşumu nasıl gelişti ve albüm ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız? 

-Bir anlaşma imzaladık Retro Yapım ile. Ankara’da kötü dostluklar edindiğim kadar güzel dostluklar da edindim. Sağ olsunlar o zamanki ekip arkadaşlarım yardımcı oldular. Gece gündüz kayıtlara girip sonunda tamamladık. Zorlu ama keyifli bi süreçti. Kesin Kesiktir’deki şarkılar çok dinlenmese de beni çok duygulandıran şarkılardır. Çünkü benim 19 yaşındayken yaptığım ilk bestelerdir. Tabii profesyonel albüm kaydını alırken 23-24 yaşlarındaydım.

Dördüncü tekliniz Kendimden Hallice ile “Soğuk Şarap” oldu. Grupla yollarınız nasıl kesişti? Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve Soğuk Şarap ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Kendimden Hallice Ozan ile çok yakın arkadaştık. Bir gün “Haydi oturup şarkı yapalım!” dedik. Kayıt aldık ve bitti. Geri dönüşleri güzel oldu insanların. 

Beşinci tekliniz, albümünüzde de yer de yer alan “Vurdum Kendimi Yola”nın Batu Akdeniz ile düet performansı oldu. Öncelikle bu şarkının sözleri anneniz Ebru Esin Kocatürk’e ait. Şarkının oluşumu nasıl gelişti ve annenizin sözlerini beslemek sizin için nasıl bir duygu oldu? Akdeniz ile yaptığınız oluşum süreci nasıl gelişti ve düet versiyon ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Annemin içinde bir şair yatıyor! (gülüyor) Annemin yazdığı şiirleri bestelemek kocaman bir hatıra. Kesin Kesiktir’de vardı bu şarkı zaten. Bir gün sevgili Batu “Gel beraber bu şarkıyı kayıt alalım!” dedi. Ben de çok sevindim Batu’nun böyle demesine. Retro’ya girip aldık kaydımızı.

Altıncı çalışmanız, bir EP “Akustik” oldu. EP’nin oluşum süreci nasıl gelişti ve EP ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Yakup abim “Haydi gel şarkılarını akustik yapalım!” dedi ve kayıtları aldık. Geri dönüşler konusunda ise yine sevenler oldu ama çok paylaşılmadı sanırım!

En son “Hayır”ı yayınladınız. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti, düzenlemeyi üstlenen Semih Gönder ve Wovie ile yollarınız nasıl kesişti? Hayır ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Hayır’ın süreci değişikti biraz. Bir anda yazılan bir şarkıydı. Semih (Gönder) abi ve Wovie’yle menajerim Çağlar Tavşanoğlu sayesinde tanıştım. Genel olarak şarkıyla ilgili güzel dönüşler geliyor.

Çoğunlukla düzenlemelerinizi kendiniz üstleniyorsunuz. Bu durum size yapmak istedikleriniz anlamında özgür bir alan sağlıyor mu?

-Tabii ki özgür hissetmek beni iyi hissettiriyor. Ama tabii bu konuda çok profesyonel değilim. Umarım daha güzel işler yapacağım. Ben de her insan gibi sindire sindire pişiyorum.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Demiş olduğum gibi kendimi gelişme sürecinde gördüğüm için şu noktada nasıl tanımlayacağımı bilemiyorum. 

Hayır’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Hayır’dan sonra Wovie ile anlaşma imzaladığımız 6 şarkı daha var. Tabii 6’sı da çıktıktan sonra zaten durmak yok. Bu, geniş ve uzun bir yol!

Barış Kocatürk’e bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Hayır”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.