Röportajlar

Yeni teklisi “Venüs’e İhanet”i dinleyicilerle buluşturan grup move! ile bir röportaj…

Müziğini “Reggae, blues ve rap tınılarının tesadüf bir şekilde birbirine çarpışmasında ortaya çıkan gürültü.” olarak tanımlayan, son dönemlerde dikkat çeken alternatif müzik gruplarından move!, şimdi de Arpej Yapım etiketli yeni teklisi “Venüs’e İhanet” ile yoluna devam ediyor. Vokal, beste, düzenlemede Nekre Ayaş, vokal ve klavyede İlayda Erdol, davulda Mehmet Selman Aksu ve basta Sinan Çalışkan’dan oluşan move! grubu ile Bi’Kuble için, müzik yolculuklarını, yeni teklilerini, aldıkları geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle yollarınız nasıl kesişti ve move! grubunun oluşum süreci nasıl gelişti?

Nekre Ayaş: Genelde yolumuzun kesişme noktası prova stüdyoları diyebiliriz, “Aaa bize basçı lazım, ben grup arıyorum!” gibi muhabbetlerden hep birbirimize yürüdük! (gülüyor) Basta yer alan Sinan ile ilk olarak 2017’den 2019’un başına kadar Koma Redakte olarak beraber çalıştık başta Zeytinli Rock Festivali, Kuşadası Gençlik Festivali olmak üzere birçok büyük festivallerde sahne aldık. Daha sonra o grubu geçmişinden dolayı dağıtma kararı aldım ardından sıfırdan, üzerimizdeki ölü toprağını atmak ve harekete geçmek için bu ismi uygun gördüm tam da 2 sene önce bu aylarda bu grubu kurduk. Daha sonra uzun süredir tanıdığım Mehmet Selman Aksu ile çalışmayı zaten istiyordum, onunla konuştum o da hiç düşünmeden kabul etti ve ben de tam güvenle davulu ona emanet ettim. O da şu an askerde, selam olsun buradan! En son olarak da zaten deli gibi klavyeci arıyorduk, klavyeci bulamamak bütün grupların problemidir zaten! İlayda ile de sosyal medyada denk geldik. Kendisi de çalıp, kayıtlar alan, söyleyen yetenekli bir insan. Ona da teklifte bulundum ve kabul etti şu anlık buraya kadar geldik! Ekibimi seviyorum, hepsi yetenekli ve üretken insanlar… Bu arada gitaristlere de çağrımız olsun, gitarist ihtiyacımız var! (gülüyor)

Sinan Çalışkan: Gerçek enstrüman ve müzisyenlerle rap icra etmenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz ve bu zorluğun da üstesinden gelebilmek bizleri ayrıca motive ediyor ve birbirimize bağlıyor. Sevgi kırmızı çizgimizdir!

Nekre Ayaş

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Çareler”in oluşum süreci nasıl gelişti? Arpej Yapım ile yollarınız nasıl kesişti? Çareler ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Nekre Ayaş: Arpej Yapım ile 2016’dan beri çalışıyoruz. Koma Redakte grubu ile Zeytinli Rock Festivali için elemelere girmiştik ve Özlem Özbakan bize bir teklifte bulundu, kartını verdi. Araştırınca kaliteli bir şirket olduğunu öğrendik ve 5 senedir de sözleşmemiz devam ediyor. Eski grubumla da Arpej Yapım etiketli birçok tekli yayınladık. Sağ olsunlar bize çok kaliteli bir stüdyoda kayıt imkanı da sağlıyorlar, kendilerine minnettarlığımı sunuyorum. Çareler şarkısındaki sözleri birçok kişi için yazdım aslında, ve hayır şıpsevdi değilim! (gülüyor). Her türden sevdiğim insanlara şiir veya şarkılar yazmak gibi bir huyum var. Özellikle rüyamda aşık olduğum kadınlara! (gülüyor) Şarkıyı zaten önceden de anlaşmalı olduğumuz şirketle çıkarttık. Kayıtlarda Burak Yıldırım bize yardımcı oldu selamlarımı sunuyorum, nakaratta ise Mine Zeki bize eşlik etti yaşamında kendisine başarılar diliyorum. Genel olarak şarkılarımız çok fazla kişiye ulaşmadı ama ulaşan kesim ise gayet hoş karşıladı şu anlık bu şarkı konusunda keyfim yerinde… 

İkinci tekliniz “Gördüklerin Yalan”ın oluşum süreci nasıl gelişti? Gördüklerin Yalan ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Nekre Ayaş: Aslında öylesine yapılmış bir şarkıydı, sözlerini çok önceden başka bir altyapıya yazmıştım fakat eski gitaristimiz Erkan’da hazır riffler vardı. “Hard Rock tarzı da yapalım!” diye yaptığımız bir eserdi. Klavyelerini çaldım; aranjesi ve klibini de ben kurguladım, gitarlarını Erkan çaldı, baslarda Sinan Çalışkan ve davulda Mehmet Selman Aksu her zamanki gibi bizimleydi. Nakaratta da başka bir arkadaşımız İlayda Karaçeper bizimleydi, ona da sevgiler olsun. “Gördüklerin Yalan” belirli bir kesim için değişik ve hoştu, Rock ve Rap sentezi çok fazla yapılamıyor çünkü, bu yüzden olsa gerek belirli bir güruh için pek de tatmin edici değildi. Müzik böyle bir şey işte. 

En son Venüs’e İhanet’i yayınladınız. “Venüs’e İhanet”in oluşum süreci nasıl gelişti? Venüs’e İhanet ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

İlayda Erdol: Venüs’e İhanet’in demo altyapısını duyduğumda çok beğendim. Nekre’nin sözleri gerçekten çok güzel. Altyapının üstüne ev stüdyomdaki ekipmanlarla nakarat ve köprü kısmını kaydettim. Ardından Arpej Yapım stüdyosuna girdik ve kısa sürede şarkıyı kaydettik. Kayıt sürecinde vokale süslemeler ekledik ve çok hoşumuza gitti. Geri dönüşler tahminimden fazla oldu, tahmin etmediğim birçok kişiden şarkıyı dinlediğini ve vokalleri çok beğendiklerine dair yorum aldım, çok mutlu olduk haliyle.

Nekre Ayaş: Bu şarkı benim için çok özel. Sözleri ve müziği bana ait sözlerini yaşanmış bazı şeylerden dolayı yaklaşık 1 yıl önce yazdım. Ben genelde şarkı sözlerimi aşırı uykulu iken yazarım, tam uykuya dalma esnasında gözümde farklı şeyler canlanır, bunlar beni etkiliyor veya uykudan uyanır uyanmaz çok şarkı sözü yazmışlığım da vardır. O yüzden genelde hep gerçek dışı şeylerle gerçekliği birleştirerek bir şeyler anlatmayı seviyorum. Bu dönemde çok fazla Sonder ve Daniel Ceaser dinledim, Venüs’e İhanet’in soundunda bu kişilerin birazcık etkisi de oldu. Geri dönüşler konusunda en çok beğenilen şarkımız bu oldu. “Neden az dinlendi?” vs gibi yorumlar yapıldı, bu hem sevindirici hem üzücü çünkü belirli bir PR çalışması olmadan potansiyeli olan şarkılar istenilen yere kavuşmuyor ama umutluyuz!

Nekre bey, aynı zamanda üç teklinin klibi de size ait. Bu bağlamda animasyon olan Çareler ve Venüs’e İhanet ile birlikte Berkay Yaşar ile ortak çalışmanız “Gördüklerin Yalan” kliplerinin oluşum süreçleri nasıl gelişti? Berkay Yaşar ile yollarınız nasıl kesişti? Klipleriniz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız? 

Nekre Ayaş: Çocukluktan beri karikatür çizmeyi ve okumayı seviyorum, evde de bir yığın koleksiyonum vardır, çocukken defterin her bir sayfasına sıra sıra karakter çizip sayfaları hızlı çevirip kendimce çizgi film yapıyordum, hayal gücü aşırı geniş bir adamım ve her konuda bir şeyler öğrenmeye aç bir insanım, animasyonun, karakter hareket ettirmenin ve kurgu derslerini genelde YouTube’dan öğrendim, biraz da kendi yöntemlerimi kullanarak ortaya izlenebilir bir şey çıkarabildiğimizi düşünüyorum. Çareler’in animasyonunu tek başıma yaptım, ilk başta telefon kamerası ile normal klip çekmeyi düşündük ama istediğimiz gibi olmadı ben de o sıra animasyon işine girişmiştim zaten klip Venüs’e İhanet kadar iyi durmuyor fakat çok uğraştım ona, bir kısımda Anıl Yılmaz -aynı zamanda logomuzu tasarlayan arkadaş- bize Satürn’ü çizdi -evet uzay konusunda da bir tık kafayı kırmış olabilirim! (gülüyor) Sonuç olarak ortaya bu klip çıktı benim içindi de bir tecrübe oldu. Berkay ile çok eskiden bir stüdyoda tanıştık o sırada, ikimiz de dreadlocks (rasta) kullanıyorduk oradan muhabbet açıldı, tanıştık. Yıllar sonra da çekimler yaptığını öğrendim, şu anda ünlü bir rapçinin klibinin çekimlerini yapmış, klip hoşuma gitti oradan öyle konu açıldı, sonuç olarak Gördüklerin Yalan klibi ortaya çıktı. Tekrardan eline sağlık Berkay’cığım, hayatında başarılar diliyorum. Ardından son klibimiz Venüs’e İhanet’i, sevgili Özge Önal ile beraber yaptık. Kendisi artwork işlemlerini üstlendi, ben de hareketlendirme ve kurguyu tamamladım. Hikayemiz friend zone yiyen bir elemanı anlatıyor; ah, klibi kurgularken bu eleman için çok fazla üzüldüm! Ana karakterimizi oluştururken taslak olarak çizimi ben yaptım, ilk tasarladığımda karakter böyleydi; Daha sonra doomer meme’indeki adamdan birazcık esinlendik ve Özge ortaya klipteki adamımızı çıkardı. Ardından mekanı ve diğer kişileri tasarladık. Kızın odasını Özge ile Van Gogh’un odasından ilham aldık, ikimiz de Van Gogh’u çok seviyoruz. Ortaya çıkan işten gayet memnunum!

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

Nekre Ayaş: Yaptığımız türden ekmek yemenin çok zor olduğunu biliyorum, bu topraklarda çok değer göreceğini de sanmıyorum, bu inadımdan dolayı müziğe para ve ün gözüyle bakan insanlar yanımda çok uzun süreli kalmıyor. Ama bu beni mutlu ediyor, ben ise bu tarza “Reggae, blues ve rap tınılarının tesadüf bir şekilde birbirine çarpışmasında ortaya çıkan gürültü.” diyorum. 

Venüs’e İhanet’ten sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

Nekre Ayaş: Tabii ki! Sırada Venüs’e İhanet’in devamı var. Elemanımızın durumu nedir, şu an ne durumda, hala depresyonda mı? Onu konu alacağız yine aynı soundlarda… Şarkının sözlerini çoktan yazdım, geriye aranje etmek ve kayıt işlemleri kalıyor, ardından da hızla klibe başlayabiliriz, büyük ihtimalle tekrardan Özge ile çalışacağım. Ocak-Şubat gibi yayınlamayı düşünüyoruz. Son olarak şarkımın yazılmasında ve yapılmasında bilip, bilmeden payı, katkısı, tuzu olan herkese çok teşekkür ederim. Sizlere de burada bize kendimizi tanıtmak için bir yer ayırmanıza da ayrıca minnettarım, sevgiyle kalın! Unutmadan; move!

move! grubuna bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Venüs’e İhanet”i tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.