Röportajlar

Yeni teklisi “Lanetlendim”i dinleyicilerle buluşturan Barış Yıldırım ile bir röportaj…

Barış Yıldırım… Grup Migrant ile bilinen ve sonradan kendi bestelerine, solo kariyerine yönelen Yıldırım, Sen Gül Yeter ile ilk solo çıkışını yaptı ve şimdi ise Mai Müzik etiketiyle yine kendi eseri olan “Lanetlendim”i dinleyicilerle buluşturdu. Yıldırım ile Bi’Kuble için müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle “Sen Gül Yeter”e kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız?

-Yerel bazda çeşitli mekanlarda sahneler yaptım. Bir müzik grubu oluşumu içinde yer aldığım dönemdi. Bugünkü Barış Yıldırım’ın müzik karakterinin oluşmasında çok fazla katkısı olan ve geriye dönüp baktığımda güzel anılar bırakan dönemlerdir benim için. 

Yer aldığınız Grup Migrant’ın oluşumu ve grup süreci nasıl gelişti? grup olarak yaptığınız çalışmalarla ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Grup Migrant iki kişinin kurduğu, bir aile ve kültür şeklini alan bir gruptu. Sıfırdan başladığım müzik kariyerimdeki zamanımı en çok kaplayan yer ona aittir. Grup olarak karşılaştığımız tepkiler çok motive ediciydi; fakat çoğul yapılarda karar mekanizmaları dönem dönem ağır işleyebiliyor. Ben de misyonumu tamamladığımı düşündüğümde grubumdan ayrılmayı seçtim.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Sen Gül Yeter”in oluşum süreci nasıl gelişti? Düzenlemeyi üstlenen Tolga Kılıç ve Müzikaryum ile yollarınız nasıl kesişti? Sen Gül Yeter ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Artık kendi şarkılarımın hayat bulma vaktinin geldiğini düşündüm. Ardından bu fikrimi Sevgili Tolga Kılıç’a anlattım. Kendisinin hem hayranı hem de müzikal konularda fikrini alan biriydim. O da bana el verdi ve ortaya “Sen Gül Yeter” çalışması çıktı. İlk şarkı, yeni biri, yeni bir kimlik…. Henüz yetmez ama “Barış ile ilgili bir fikrimiz var artık!” dönüşlerini aldım.

En son “Lanetlendim”i yayınladınız. “Lanetlendim”in oluşum süreci nasıl gelişti? Düzenlemeyi üstlenen Bahadır Tanrıvermiş ve Mai Müzik ile yollarınız nasıl kesişti? Lanetlendim ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-”Lanetlendim” Pandemi döneminde yazdığım bir eser. Benim için çok değerli. Şarkıyı düşünmeye ve planlamaya çok vaktim oldu, malum pandemi dönemi. Ardından Yeni Türkü grubundan çokça kez karşılaştığım sevgili Erkin Hadimoğlu aracılığı ile tanıştığım Bahadır Tanrıvermiş ile “Lanetlendim”e hayat verdik. Dönüşler çok olumlu oldu. Sanırım bu beni daha da motive ediyor. Bir basamak daha sıçradığımı düşünüyorum. Yavaş yavaş bir müzik kimliğim oluştuğunu düşünüyorum.

Lanetlendim’in klibini yöneten Serkan Vatansever ile yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşumu nasıl gelişti ve klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Serkan Vatansever ile aynı mahallede büyüdük. Benim bir üst jenerasyonum diyebilirim, abimdir kendisi. Yaptığı işlerden haberdardım. Onunla çalışmak için de sabırsızlanıyordum. Şarkıyı gönderdim, klip fikrimi anlattım. Dinledi ve “Barış’cığım bu olur, haydi harekete geçelim!” dedi. Çok kısa bir süre sonra kendimizi çekimlerde bulduk. Doğal, huzurlu, amatör ruhla gerçekleştirilen fakat profesyonel bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Böyle olması da benim için çok önemli… Ardından gelen tepkiler de cesaret vericiydi. Hala da öyle… Fakat klip çekmek zor işmiş iki tecrübemde de bunu anladım. Biz 3-3:30 dakikalık videolar izliyoruz ama siz gelin bir de kamera arkasındaki hengameye bakın! (gülüyor). Fakat emeğimizin karşılığını aldığımızı düşünüyorum. Asla şikayetçi de değilim. Kaldı ki bu satırları yazarken YouTube’da yüz bin izlenme kapısına dayandık… Bu başarı tüm benle yürüyenlerin. Onlara da sonsuz teşekkürler.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Ben insanların doksanlar pop müzik tınılarını çok özlediğini düşünenlerdenim. Ben de bu ekolde büyüdüm. Müziğim de kaynağını buradan almış olmalı. Ayrıca içimde bir rock müzik esintisi var sürekli ve benim müzik enerjim de buradan geliyor. Bu iki tarzı harmanlayıp üzerini güncel müzik tarzlarından dokunuşlarla süslemek ve kendi yaşanmışlıklarımla, yazdıklarımla, anılarımla bir araya getirmek benim müzik tarzımı oluşturdu. Kıssadan hisse söyleyecek olursak; doksanlar, pop-rock karması ve Barış Yıldırım sözleri birleşimi diyebiliriz.

Lanetlendim’den sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Halihazırda 3 şarkımız daha neredeyse bitti. Yine tekliler halinde yaza kadar hepsini yayınlamış olmayı düşünüyorum. Çok kısa bir süre sonra Aralık ayı ortalarında “Matemimdeyim” hem pop hem rock esintilerle, sizi isyan ederken enerji de verecek bir tarzda geliyor.

Barış Yıldırım’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Lanetlendim”i tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.