Röportajlar

Yeni teklisi “Trouble”ı dinleyicilerle buluşturan Dersu ile bir röportaj…

Dersu… Müziğin eğitiminden gelen, bu bağlamda Londra’da Kraliyet Müzik Akademisi’nin 8 yıllık piyano eğitimini tamamladıktan sonra, üniversite eğitimi için önce Kanada’da Toronto’ya sonra da İtalya’da Milan’a giderek halen eğitimine Bocconi Üniversitesi’nde devam eden Dersu, bu süreçte kendi şarkılarını-sözlerini yazmaya başlayarak (Dérinsu olarak) iki tekliyi geride bırakırken, en son Avrupa Müzik etiketli “Trouble”ı dinleyicilerle buluşturdu. Kendi müziğinde Alternatif tınıları takip eden Dersu (Derin Su Gökçen) ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle “Scuro”ya kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda yurtiçi ve yurtdışındaki müzik eğitimleriniz size müziksel anlamda neler kattı?

-“Scuro” şarkısının çıkışına kadar kendi müziğimi yapıyordum ama yayınlama gibi bir niyetim yoktu. Çok küçükken piyano ile müziğe başladım, ama uzun bir süre bunu vokal ile birleştirmedim. Daha sonra Toronto’da yaşarken, kendi müziğimi yapmaya ve hatta Scuro’yu yazmaya başladım. İki sene kadar bir süre herhangi bir şarkı yayınlama niyetim yoktu. Fakat sonra İtalya’ya taşınınca tanıştığım yapımcıların, ve ses mühendislerinin destekleri ile ilk teklimi çıkardım.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve “Scuro”nun oluşum süreci nasıl gelişti? Bu bağlamda Centauro ile yollarınız nasıl kesişti? Scuro ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Scuro, dediğim gibi uzun bir sürenin sonunda tamamlandı. Hatta şarkının erkek düet ile olacağını şarkıyı yazdıktan 6 ay sonra karar verdim. Daha sonra arkadaşlarım aracılığı ile Centauro’yla tanıştık. Kendisinin yıllardır devam etmekte olan bir müzik kariyeri ve Milano’da beraber çalıştığı stüdyolar vardı. Gece çok geç bir saatte kalabalık bir grup olarak stüdyoya gittik. Ortak arkadaşlarımız da tüm kayıt sürecine şahit oldu. Erkek vokal tamamlandığı anda süreç hızlandı ve tekliyi yayınladık. Scuro’daki geri dönüşlerimiz fena değildi. İlk teklimi İngilizce-İtalyanca dillerinde yayınlayınca dinleyici kitleme olumlu etki yaptı. İtalya’da da müzik ile ilgilenen bir çevrem olmuş oldu.

İkinci tekliniz IMPERIAL & Se7en of 34 ile ortak çalışma “Test Ride” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti, IMPERIAL ve Se7en of 34 ile yollarınız nasıl kesişti? Ayrıca “Trouble”un da düzenlemesini-prodüksiyonunu yapan IMPERIAL’ın prodüktörü Coco Tekel (Efe Şenel) ile yollarınız nasıl kesişti? Tekli ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-IMPERIAL’ın prodüktörü Coco Tekel, yani Efe Şenel ile Amsterdam’da tanıştık. Bir arkadaşımı ziyarete gitmişken Efe ile tanıştık ve ona ne tarz müzik dinlediğimi ve nasıl altyapılardan hoşlandığımı anlatınca, hemen stüdyosuna dönüp tam istediğim tarzda bir altyapı çıkardı ortaya. Bu da sonunda Scuro oldu. O günden beri de hem Efe ile beraber çalışıyoruz hem de IMPERIAL grubu ile samimiyiz. Birlikte birkaç projemiz oldu, hem Se7en ile Test Ride hem de grubun diğer üyeleriyle üzerinde çalıştığımız başka parçalar mevcut. Hepsi çok başarılı ve kendilerine özgü sanatçılar, önlerinin çok açık olduğundan eminim.

En son “Trouble”ı dinleyicilerle buluşturdunuz. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? 

-Trouble benim için özel bir tekli oldu. Aslında ilk kez üzerinde bu kadar çok kişinin emeği geçen bir proje oldu. Hem klip çekimleri hem de şarkının pazarlama sürecinde çok kişi yer aldı. Bu süreçte de tabii ki en büyük desteği menajerim Toprak Palalı’dan aldım. Efe Şenel de her üzerine çalıştığımız işte kendini geliştirmekle beraber, kendisiyle gitgide daha homojen işler çıkarıyoruz. 

Avrupa Müzik ile yollarınız nasıl kesişti?

-Avrupa Müzik’ten A&R Onur Kara benimle iletişime geçince süreç başladı. Ortak bir plan yaptık ve her iki tarafın da güvendiği bir proje oluşturduk.

Trouble ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Trouble henüz Avrupa Müzik ile olan ve aslında benim sanatçı olarak attığım ilk önemli adım. Her süreçte olduğu gibi doğru ve yanlışlarımızı anlayıp geliştiriyoruz. Şu an için “Trouble” ile ilgili geri dönüşler olumlu ama daha öğreneceğimiz çok şey var.

Trouble’a Veli Furkan Güneş yönetmenliğinde bir klip çektiniz. Kendisiyle yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşum süreci nasıl gelişti ve nasıl geri dönüşler aldınız?

-Veli Furkan ile uzun bir araştırma sonunda bir arkadaşımın önerisi sonucu tanıştım. Kendisi çok detaylı bir hikaye kurup, her detayı ince ince düşündü ve tabii ki klip sürecinde çalıştığımız ekip harikaydı. Açıkçası ilk klibimi başka bir ekiple çekmek istemezdim. Geri dönüşler olumlu oldu, daha çok insanlar ilk klip çıkardıklarında daha amatör ve basit işler çıkarılması bekleniyor. Güzel ve profesyonel bir sonuç aldık ve geri dönüp baktığımda ilk klibimin benim için bir pişmanlık olarak kalmaması benim için önemliydi.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-“Sakin, dinlendirici ve herkesin içinden kendine bir pay çıkarabileceği tarz bir müzik yapıyorum!” diye özetleyebilirim. Alternatif Pop ve R&B kategorisinde olsam bile bazı parçalarım gerçekten çok farklı tarzlarda olacak.

Trouble’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı? 

-Şu an çıkış planı hazır ve planlanmış birkaç parça mevcut. Önümüzdeki sene de albüm çıkarmayı düşünüyorum.

Dersu’ya bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Trouble”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.