2010’ların müziğimize kattığı pek çok başarılı gruptan birisi de Adamlar oldu. İlk iki albümüyle halen ilgi görmeye devam eden gruptan özellikle 2018 yazında çıkan son tekli ‘Hikaye’den beri yeni bir çalışma bekleniyordu. Bu tekli ile Garaj Müzik’e geçen grup, yeni albümlerini de Garaj Müzik etiketiyle 2019 ortalarında dinleyicilerle buluşturdu : Dünya Günlükleri…
Grup, söz-müzik-vokalde Tolga Akdoğan, gitarlarda Emre Malikler ve Gürhan Öğütücü, davulda Berkan Tilavel ve basta Emir Ongun ile yoluna devam ediyor.
İlk iki albümde olduğu gibi bu albümde de (Doldum haricinde; Doldum’da müzikte Gürhan Öğütücü’nün de katkısı var) tüm eserler Tolga Akdoğan’a ait. Düzenlemeler ise Adamlar ortak imzası taşıyor. Kayıt ise farklı stüdyolarda tamamlanmış : Pür Recording Studios’ta Ozan Öner, Erekli Tunç’ta Baran Göksu ve ayrıca Emre Malikler tarafından kaydedilen albümün mixi de Malikler’e ait iken mastering çalışması ise Cem Ömeroğlu imzası taşıyor. Bununla birlikte fotoğraf Begüm Koçum’a, dikkat çeken albüm tasarımı ise Seher Kış’a ait.
Albüm, Çukur dizisinde de kullanılan ‘Zombi’ ile açılıyor. Emre Malikler ve Gürhan Öğütücü’nün gitarlarının önde olduğu ve Berkan Tilavel’in davuluyla dengelendiği eserin ilk kısmında Akdoğan, hip-hop tarzı bir üslup benimsiyor, eserdeki komalar da esere farklı bir tını katıyor. Orta kısımda Emir Ongun’un bas yürüyüşü başarılı. Sözleriyle de dikkat çeken bir eser olarak Adamlar’ın sevilen Ardından ‘Yoruldum’ Ongun’un basının ön planda başlayıp Tilavel’in davuluyla dengelendiği eserde Malikler ve Öğütücü’nün gitarları eserin altyapısını güçlendiriyor ve Akdoğan’ın çift ses vokali başarılı. Orta kısımda Tilavel’in perküsyon eşliği de esere farklı bir renk katıyor. Bir önceki eserde Akdoğan’ın hip-hop üslubu bu eserde de devam ediyor. Son kısımda enstrümanların uyumu başarılı.
Sıradaki eser ‘Mavi Ekran’da Tilavel’in davulu esere 1980’ler tınıları katıyor ve gitarların bas ile uyumu yine devam ediyor. Çift ses vokal başarılı. Orta kısımda Malikler ve Öğütücü’nün gitar soloları başarılı. Akdoğan’ın kendine özgü tiyatral vokali esere güzel bir hava katıyor. Ardından ‘Derine İndik’ albümü biraz daha sakin bir havaya getiriyor. Malikler’in akılda kalıcı gitar riffini Öğütücü’nün gitarı ve Ongun’un bası destekliyor. Tilavel’in davulu da bu sakin havayı koruyor. Akdoğan’ın tiz vokalleri başarılı. Sözleriyle de dikkat çeken bir eser olarak öne çıkıyor.
Sırada ‘Doldum’ var. Öğütücü’nün gitar solosunun önde olduğu ve Malikler’in gitarıyla dengelendiği eserde Tilavel’in davulu da Ongun’un basıyla birlikte yer yer öne çıkıyor. İlk kısmında yine rap tarzı bir vokal hakim. Çift ses vokal başarılı. Son kısımda enstrümanların uyumu ve art arda soloları başarılı ve enstrümanların hakim olduğu son kısmın verdiği müziksel tını özellikle bu albümün plağı çıktığında (A yüzünün son eseri olarak) daha farklı bir etki verecektir. 7 dakikalık süresiyle de öne çıkan, nakaratıyla da akılda kalacak bir eser. Ardından ‘Adını Başkasının Koyduğu Çocuklar’ gitarların önde olduğu ve Tilavel’n davulunun da güçlendirdiği eserde Ongun da basıyla eseri tamamlıyor. Sözleriyle de sevilecek olan eser, ‘Derine İndik’deki sakin yapıyla ilerliyor. Orta kısımda Malikler ve Öğütücü’nün gitar uyumu başarılı ve ‘lay lay’ geri vokali de eser akla geldiğinde anılacak kısımlardan biri olacaktır.
Albüm, ‘Benden Bana’ ile devam ediyor. 1970’lerin slow-rock tınılarıyla başlayan ve gitarların da bu tınıyı yansıttığı eserde Akdoğan’ın çift ses vokali eseri güçlendiriyor. Son kısımda Akdoğan’ın hip-hop üslubu başarılı. Ardından, 2018 Ağustos’unda yayınladıkları tekli ‘Hikaye’ geliyor. Akılda kalıcı gitar riffiyle sevilen eserde özellikle Türk Halk Müziği tınıları içeren gitar solo ve Tilavel’in de doğu perküsyonlarıyla ve elektronik ritmlerle desteklemesi de esere güzel bir renk katıyor.
Son iki eserden ilki ‘Sarılırım Birine’ sakin bir tınıyla başlayan sonrasında Tilavel’in sert davul tınılarıyla hareketlenen eserde gitarların uyumu başarılı. Ongun’un bası yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda gitar solo başarılı. 6 dakikalık süresiyle de sololara ağırlık verilebilmesi de ve son kısımda eserin bu bağlamda bir değişkenlik göstermesi eseri canlı tutuyor. Albümden öne çıkan bir diğer eser. Son eser ise ‘Felek’ sert gitar tınılarının önde olduğu eserde Tilavel de davuluyla bu sert yapıyı destekliyor. Sözlerindeki Akdoğan’a özgü söz yazarlığı üslubu da yansıtan eserde Ongun’un bası da yer yer öne çıkarak çift ses vokal ile dengeleniyor. Son kısımda wah-wah kullanımı başarılı. Final kısmı da ayrı beğenilecektir.
Albüm daha ziyade hareketli bir havaya sahip ve albümde özellikle Hip-Hop ve Rock birleşimi olan eserler ön plana çıkıyor. Grup üçüncü albümünde ilk iki albümde sağlamlaştırdıkları kendine özgü müzikselliğini yeni ve başarılı denemelerle canlı tutmaya devam ediyor.
Yorum Ekle