Müzik

Müziğimizde hala başarılı ve kalıcı çalışmaların yapılabildiğinin güzel bir örneği : Jülide Özçelik – Nefes…

Pek çok çalışmada yorumuyla yer alan ve özellikle Jazz Istanbul Volume 1-Volume 2 albümleriyle de bilinen başarılı Caz sanatçısı Jülide Özçelik, 8 yıl aradan sonra yeni bir albümü, kendi firması NZ Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : Jülide Özçelik…

Albümün düzenlemeleri başarılı müzisyen M. Cem Tuncer’e ait.

Albüm, bir Özçelik eseri ‘Karanlıkta Kaldım’ ile açılıyor. Ercüment Orkut’un piyanosu ve M. Cem Tuncer’in gitarının birlikteliğiyle başlayan eserde Ediz Hafızoğlu’nun davulu da yer yer öne çıkarak eseri dengeliyor ve Volkan Hürsever’in kontrbası da eserin altyapısını tamamlıyor. Orta kısımda gitar-piyano-perküsyon uyumu başarılı ve Orkut’un piyano solosu da eserin Caz tınısını koruyor. Albüme güzel bir açılış olan eserin ardından, 2016 yılında trafik kazası sonucu aramızdan ayrılan İngiliz sanatçı Black’in (Colin Vearncombe) sevilen eseri Sweetest Smile’ın Özçelik tarafından adapte sözleri yazılmış hali ‘Kırılsam Bile’ geliyor. Tuncer’in gitarıyla başlayan esere Hürsever’in bası, Hafızoğlu’nun davulu ile ekleniyor. Özçelik’in akılda kalıcı çift ses vokali başarılı ve Orkut’un piyanosu ile birlikte eseri güçlendiriyor. Orkut’un piyanosu yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda Hürsever’in Black’in versiyonunu anımsatan kontrbas solosu başarılı ve gitar-piyano-davul ise solonun altyapısını tamamlıyor. Tuncer, düzenlemesiyle eseri başarılı bir şekilde caz yapısına uyarlıyor. 

Sırada bir yeniden yorumlama var, Özdemir Erdoğan klasiği ‘Gurbet’ Engin Recepoğulları’nın tenor saksafonunun ön planda olduğu eserde Orkut’un piyanosu ve Tuncer’in gitarı eseri dengeliyor. Çift ses vokal başarılı. Hafızoğlu’nun davulu eseri canlı kılıyor ve basta ise Efecan Tuncer altyapıyı tamamlıyor. Orta kısımda Recepoğulları’nın saksafon solosu başarılı. Özçelik de kendine özgü yorumuyla eserin altından başarılı bir şekilde kalkıyor. Ardından Özçelik sözlerine Tuncer bestesi ‘Umut’ geliyor. Orkut’un piyanosu ve Tuncer’in gitarıyla birlikte akustik bir şekilde başlayan eserde Tuncer’in bası da dahil oluyor. Hafızoğlu’nun davulu da eserin sakin tınısını destekliyor. Sözleriyle de dikkat çeken eserde orta kısımda değişen ritm eseri canlı tutarken Recepoğulları’nın saksafon solosu esere güzel bir tını katıyor. Piyano-bas-davul uyumu ise saksafon soloyu destekliyor. Albümden öne çıkan eserlerden biri.

Sıradaki eser, albüme adını veren, Özçelik sözlerine Dikeçligil bestesi ‘Nefes’ Hürsever’in kontrbasının ön planda başlayıp Tuncer’in gitarıyla dengelendiği eserde Recepoğulları’nın saksafonu da bas-gitar uyumuna katılıyor ve eserde akustik bir hava hakim. Hafızoğlu’nun davulu da eserin Caz tınısını destekliyor. orta kısımda Tuncer’in gitar solosu başarılı ve Recepoğulları da saksafon solosuyla dahil oluyor. Son kısımda enstrümanların uyumu başarılı bir müzikaliteye imza atıyor. Ardından, Refik Başaran’ın unutulmaz eseri ‘Cemalım’ geliyor. Orkut’un piyanosunun önde başladığı eserde Hafızoğlu’nun davulu ve Hürsever’in kontrbası da eseri dengeliyor. Tuncer’in gitarı da vokal kısmında yer yer öne çıkıyor. Hafızoğlu’nun davulu esere farklı bir dinamik katıyor. Orta kısımda Tuncer’in gitar solosu başarılı. Orkut aynı zamanda klavyesiyle de eseri tamamlıyor. Son kısımda enstrümanların uyumu başarılı. Özçelik’in türkü yorumlarını sevenlerin beğeniyle dinleyeceği bir yorum.

Albüm, Ediz Hafızoğlu’nun Nazdrave 13 albümünde de yer alan Hafızoğlu eseri ‘Renkli Düşler’in albüm için yeniden kaydedilen versiyonuyla devam ediyor. Orkut’un piyanosu ve Hafızoğlu’nun perküsyonuyla başlayan eserde Recepoğulları’nın tenor saksafonu ve Emre Kayhan’ın trombonu öne çıkıyor. Tuncer’in elektrosu esere Rock tınıları katıyor. Hürsever’in kontrbası da Halil İbrahim Işık’ın trompetiyle birlikte eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Tuncer’in elektro solosu yine aynı Rock tınılarını katmaya devam ediyor. Son kısımda Serhan Erkol’un ney solosu başarılı. Nazdrave 13 albümünün de dikkat çeken eserlerinden biri olan eser, Özçelik’in albümünde de albümün akışına uyum sağlıyor.

Son iki eser, hem Türk Halk Müziği hem de Türk Sanat Müziği’nden unutulmayan iki eser; ilk önce Neşet Ertaş’ın ‘Neredesin Sen’ Orkut’un piyano solosuyla başlayan eserde Tuncer’in perdesiz gitarı öne çıkarak Hürsever’in kontrbasıyla dengeleniyor. Seda Subaşı ve Gizem Korkmaz’ın kemanları ile Deniz Yücel’in viyolası ve Erman İmayhan’ın viyolonselinden oluşan yaylılar eserin duygulu yapısını güçlendiriyor.  Hafızoğlu’nun davulu ve Tuncer’in gitarı da eseri tamamlıyor. Son kısma doğru Tuncer’in perdesiz gitar solosu başarılı. Son kısımda ise Orkut’un piyanosu öne çıkıyor. Son olarak Erkan Yurdaer sözlerine Yıldırım Gürses bestesi ‘Sonbahar Rüzgarları’ geliyor. Halil İbrahim Işık’ın flugelhornunun öne çıktığı eserde bir önceki eserdeki yaylılar yine eseri güçlendiriyor. Tuncer’in gitarı ve Orkut’un piyanosu da Hafızoğlu’nun davulu ile birlikte aynı uyumu devam ettirirken, Hürsever’in kontrbası da eseri tamamlıyor. Orta kısımda Tuncer’in gitar solosu başarılı. Tuncer’in düzenlemesi ve Özçelik’in yorumu, eseri başarılı bir şekilde caz standartına uyarlıyor. Son kısımda enstrümanların uyumu, albüme de güzel bir kapanış oluyor.

Albüm, hem Özçelik’in kendine özgü başarılı yorumu, hem besteciliğindeki başarısının yanı sıra, Tuncer’in düzenlemeleri ile birlikte usta bir müzisyen kadrosunu bir araya getirmesiyle, müziğimizde hala başarılı ve kalıcı çalışmaların yapılabildiğinin güzel bir örneği olarak dinlenilmeyi hak ediyor.