Müzik

Aşıkların dizeleri, yeni besteler ve Çağlayan’ın güçlü yorumuyla bütünleşiyor : Derya Çağlayan – Kül…

Derya Çağlayan’ı ilk olarak 2015’te yayınlanan Gönlümün Mihmanı albümüyle tanımıştık ve Çağlayan, Erdal Erzincan yönetimindeki albümünde değerli aşıkların eserleri ağırlıktaydı. Aynı yıl Çağlayan’ı Aleviler’e Kalan albümünde Mehtap Dikme ile birlikte seslendirdikleri Dün Gece Seyrimde ile dinlemiştik. Şimdi ise Çağlayan, Red Music etiketi ve başarılı müzisyen Barış Güney’in prodüksiyonuyla yeni albümünü dinleyicilerle buluşturdu : Kül…

Albümün düzenlemeleri ve müzik yönetmenliği Barış Güney’e ait. Stüdyo Ada’da kaydedilen albümün mix ve mastering çalışması CtMusicLondon Cem Tuncer imzası taşıyor.

Albüm, sözleri Hüseyin Derdiçok sözleri ve Derdiçok-Güney ortak bestesi ‘Bilmem Nedendir’ Ortam sesleri ve Erdi Arslan’ın saksafonuyla başlayan eserde Barış Güney’in bağlaması ve ritmi de saksafonla dengeleniyor. İstanbul Strings’in yaylıları esere senfonik bir hava katıyor (Yaylı yazım Semih Önyer’e ait.) Güney’in bağlamaları da yer yer öne çıkarak yaylılarla birlikte ilerliyor. Güney’in geri vokali de eserin duygusunu destekliyor. Orta kısımda yaylıların uyumu başarılı. Son kısımda Arslan’ın klavye solosu başarılı. Ardından sözleri Perişan Güzel’e, Perişan Güzel-Güney ortak bestesi ‘Şikayet Ederim’ bağlama-yaylı uyumuyla başlayan eserde ritm de dahil olarak eseri güçlendiriyor. Yaylılar aynı senfonik yapıyı özellikle tiz tınılarla katmaya devam ediyor. Orta kısımda Arslan’ın duduk solosu başarılı.

Sırada, Nesimi’nin dizelerine anonim eser ‘Bugün Ben Cananı Gördüm’ Güney’in elektronikleri, ritmleri ve bağlamasıyla başlayan eserde Arslan’ın duduğu da yer yer öne çıkarak eserin canlı yapısını destekliyor. Bağlama ve ritm esere güncel bir anlayış katıyor. Ardından, Maksudi dizelerine Güney bestesi ‘Sakın Boş Belleme’ Güney’in bağlamalarıyla başlayan eserde Güney’in bağlama tınısı esere hızlı bir giriş yapıyor ve Çağlayan’ın vokalini öne çıkarıyor; Arslan’ın duduğu da orta kısma doğru dahil olarak eseri güçlendiriyor. Güney’in bestesi de bu dizelere yapılan diğer besteler kadar başarılı bir beste oluyor.

Sıradaki eser, Kul Ahmet dizeleri ve bestesine Güney’in de katkısıyla ‘Seher Yeli Nazlı Yare’ Arslan’ın yan flüt solosu ve Güney’in bağlama-ritm-klavye uyumuyla başlayan eserde Cenk Şanlıoğlu da gitarıyla yer yer öne çıkarak bağlama ile dengeleniyor..  Ardından, anonim eser ‘Yine Vedalaştı’ Gitar ve bağlamanın ritmle dengelendiği eserde gitar esere güncel bir anlayış katıyor ve klavye de altyapıyı güçlendiriyor. Güney’in vokali de eseri destekliyor. Orta kısımda Engin Arslan’ın yaylı tanbur solosu başarılı ve son kısımda gitar-ritm ile dengeleniyor.

Albüm, Hamdullah Çelebi dizelerine, Hıdır Güç Dede & Güney ortak eseri ‘Zalimin Zulmünden Yıkıldı Cihan’ eseriyle devam ediyor. Güney’in bağlama solosuyla açılan eserde Arslan’ın saksafonu ve Güney’in ritmi eseri hızlandırarak albüm içinde farklı bir yorumu oluşturuyor; orta kısımda Arslan’ın saksafon solosu başarılı. Albümün öne çıkan düzenlemelerinden biri. Sırada, Perişan Güzel eseri ‘Nolur Nolur’ var. Güney’in bağlama ve ritmlerinin öne çıktığı eserde cura yer yer öne çıkarak eseri canlı tutuyor.

Son eser, Şah Hatayi dizelerine Gozal Dede bestesi ‘Hak Seni Yaratmış’ oluyor. Güney’in cura solosuyla başlayan eserde Güney’in bağlamaları ve ritmleri eseri güçlendiriyor.

Çağlayan, ikinci albümünde hem aşıkların dizelerini Güney’in yeni besteleri ve o bestelere dokunuşlarıyla; bu bağlamda başarılı düzenlemeleriyle de uyum sağlayarak güçlü bir yorumla seslendiriyor hem de son dönemin Türk Halk Müziği alanında başarılı albümlerinden birine imza atıyor.