Röportajlar

Bağımsız Sahne #53 : Yeni teklisi “Tekrarlar”ı dinleyicilerle buluşturan Grena ile bir röportaj…

Bağımsız Sahne köşesinin elli üçüncü konuğu, eğitim anlamında İletişim Bilimleri eğitimine devam eden müziğe olan tutkusuyla Elektronik Dans Müziği alanında kendi şarkılarını yazan ve aynı zamanda “Esnek Müzik” podcastini birlikte yürüttüğü Denizhan ile yeni teklisi “Tekrarlar”ı dinleyicilerle buluşturan Grena… (Emre Çelik). Grena ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle Düşünme’ye kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız?

Düşünme’ye kadar olan müzik yolculuğumda çoğu insan gibi ilk olarak rock ekolünün yolundan gidip sonradan bir farklılık yapıp Elektronik Dans Müziği ekolüne yöneldim. Daha çok techno ve trance üretirken ilerleyen süreçte vokalimi de devreye sokmak istedim. Sonradan “Düşünme”ye doğru ilerlemeye başladım.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz ve Düşünme’nin oluşum süreci nasıl gelişti? Düşünme ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Vokalimi devreye sokma kararı aldığım sıralarda, vokalimi, vokal melodilerimi ve sert elektronik müzik geçmişimi, yansıtabilecek bir şarkı olan Düşünme’yi besteleme kararı aldım. Düşünme benim için geriye dönüş pop ideolojisi bağlamında kendini yansıtabilen bir şarkı oldu. Çevremdeki insanlar ve yeni insanlar Düşünme’nin dans etmek için ve tekrar tekrar açıp dinlemek için çok güzel ve yeni bir şarkı olduğunu söylediler. Çok güzel geri dönüşler aldım.

İkinci tekliniz “Uzak” oldu. “Uzak”ın oluşum süreci nasıl gelişti ve Uzak ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız? 

-Uzak’ın oluşum süreci Boğaziçi eylemlerinin sosyal medya tarafından çok konuşulduğu bir dönemde, neredeyse aydın kesim ve otorite tarafından bir çekişmeye doğru gidildiği, ve bir şekilde iki tarafında diskrimine etmeye hep çok yaklaştığı zamanlarda gerçekleşti. Uzak bir aşk şarkısı gibi hissedilse de aslında umutsuz ve karamsar bir dönemde gerçekleşti. Buradaki aşk bir insana indirgenecek daha gündelik bir aşk değil de yaşama aşkı ve mücadele ile ilgiliydi. Bu durumlardan etkilenip de bestelenmiş bir şarkıydı. Aldığım geri dönüşler çok güzel bir aşk şarkısı olduğu yönünde oldu…

Bununla birlikte “Düşünme” ve “Uzak”a Remix için kullandığınız isminiz OX olarak iki remix yaptınız. Remixlerin oluşum süreci nasıl gelişti? Remix için OX ismini seçmeniz nasıl gelişti ve remixler ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Remixlerin oluşum süreci genelde kendi şarkılarımı dinlerken farklı bir yönden onlara bakıp “Kendi şarkımı atomize edip yepyeni bir hale tekrar nasıl getiririm?” düşüncesiyle gelişiyor. Daha önce bahsettiğim techno ve trance müzik geçmişim de “her şarkının bir karanlık tarafı vardır” fikrini besliyor ve şarkıları daha karanlık temalarda tekrar hayata geçirmek için remixler yapıyorum -en azından kendi şarkılarıma- OX ismi ise astrolojik doğum haritamdaki Satürn gezeninde keyif yapan boğa burcundan gelmekte. Doğuştan gelen sağlık sorunlarımla çok yakından ilgili olan bu kesişim beni ben yapan çoğu etmeni içinde barındırıyor. Remixler için geri dönüşler genellikle yoğun EDM yapan insanlar tarafından oldu ve genellikle ruhunu yansıtabildiğini duydum.

En son Denizhan ile ortak çalışma “Tekrarlar”ı yayınladınız. Denizhan Kuruoğlu ile yollarınız nasıl kesişti? “Tekrarlar”ın oluşum süreci nasıl gelişti?

-Denizhan ile yollarımız ortak bir podcast projesi “Esnek Müzik” ile kesişti, o da hali hazırda konservatuvar eğitimi alan çok yetenekli bir dostum olduğu ve prodüksiyona ilgili olduğu için bir şekilde birlikte ortak bir şeyler yapma kararı aldık. Oluşum süreci biraz sancılı ve uzun olsa da ortaya çok güzel bir şey çıkardığımızı düşünüyorum. Süreçte karşılaştığımız en büyük sorun hiç yüz yüze tanışmadan tamamen internet üzerinden bunu yapmaya çalışmamız oldu, aynı şeyleri hissetmek ve hep senkron çalışmak biraz güç olsa da kimyalarımız tuttu diye düşünüyorum...

Tekrarlar ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Ortak bir projenin böyle bir hale gelmiş olması insanları biraz şaşırtmış olsa da genelde çok güzel duyumlar aldık. Denizhan’ın ilk şarkısı olduğu için biraz daha motive edici geri dönüşler aldık. Bu ikiliden daha çok ortak çalışma duymak istediklerini söyleyen insanlar da çok oldu…

Bununla birlikte (Tekrarlar’daki ortak çalışma hariç) düzenlemelerinizi kendiniz yapıyor ve müziğinizi Apartman Diskosu label-isminizle bağımsız olarak dinleyicilerle buluşturuyorsunuz. Bu bağlamda bu durum size özgür bir alan sağlıyor mu?

-Aslında Apartman Diskosu ismini Soft Analog grubundan izin alarak kullanıyorum, onların bulduğu bir isim. Müziklerimi Apartman Diskosu ismiyle bağımsız yayınlamak elbette henüz yolun başında gibi hissettiğim için bu süreçte bana çok özgür alan tanıyor.

Müziğinizi bağımsız olarak dinleyicilerle buluşturmanın sizce bir müzik firması aracılığıyla buluşturmak arasındaki fark nedir? Artıları, eksileri nelerdir?

 -Bağımsız paylaşmak ve kurumsal bir label aracılığıyla paylaşmak arasında gerçekten büyük farklar bulunuyor bence çünkü henüz dünya bağımsız olmak ve bireysel de çok iyi işler başarmak için bir noktada kendini yeterince altyapı olarak yetiştirmiş değil, hatta önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde de bunun değişeceğini düşünmüyorum. Merkeziyetçilik düşüncesi hala etkili olduğu için kurumsal bir label, bağımsız olmaktan daha iyi olabilir ilerleyen süreçlerde diye düşünüyorum. Artılar olarak daha özgür olduğum zaten aşikar ama bir noktada işin pazarlama kısmına gelince bazı eksilerle karşılaşabiliyorum.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Kendi müziğimi çok fazla kullanıldığı için altı boşalan, anlamını yitiren, kelimleri, duyguları ve deneyimleri sanatsal bir bakış ile soyut ve somut arasında yeni bir bağlantı kuran, bu çizgide çok güzel bir tabakta bu gerçekleri  insanlara tekrar sunan ve gösteren olarak tanımlıyorum. Müziğimde kullandığım geriye dönüş Funk melodiler ve bass yürüyüşleri aynı zamanda sözlerdeki tekrarlı kelimeler bunlara çok güzel birer örnek.

Tekrarlar’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Tekrarlar’dan sonra önümde çıkmayı bekleyen çok güzel tekli ve artworkler var ilerleyen zamanlarda, bir de bu yılın sonuna doğru bir EP çalışmasına başlamayı düşünüyorum.

Grena’ya bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. Tekrarlar’ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.