Müzik

Ertaş’ın yüreğinden dökülenler ve yorumladığı eserleri yeniden dinleyerek Ertaş’ı bir kez daha anlamak için özel bir buluşma : Neşet Ertaş – Bozkırın Tezenesi…

Neşet Ertaş’ın müziksel anlamda son döneminde üç firmanın büyük önemi olmuştur. İlk önce, Almanya’da yapılmasını sağladığı 1992 yapımı “Şirin Kırşehir” albümüyle Ertaş’ı yeniden dinleyiciye hatırlatan Bayar Müzik (Burhan Bayar) ve Bayar’ın katkılarıyla kurulan İbrahim Tatlıses’in firması İdobay Müzik (Gönül Yarası albümü), Ertaş’ın yeni albümlerini çıkarırken özellikle Bayar’ın desteğiyle Ertaş’ın eserleri bu sefer tam halleriyle okunur olmuştu. Tarih 1998’i gösterdiğinde ise Ertaş’ın yolu Kalan Müzik (Hasan Saltık) ile kesişti. Saltık, Ertaş’ın eski katalogunu kaliteli çalışmalarla seri haline getirmekle ve bu bağlamda babası Muharrem Ertaş’ın kayıtlarını “Arşiv Serisi” ile ölümsüzleştirmekle kalmayıp Ertaş’ın hala konuşulan Açıkhava Konseri’nin de öncüsü olmuş, 2003’te “Kurban Olduğum” albümünü yayınlamış, aynı zamanda edisyon haklarını da üstlenmiş, bu bağlamda Ertaş’a vefatından sonra bile önemli bir paye biçmişti.

Şimdi ise Kalan Müzik, Ertaş’ın daha önce seri albümler olarak yayınladığı (Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm haricinde) ve ağırlıklı olarak 1970’lerden (ki bunların içerisinde Ertaş Plak olarak yayınladıkları da var) ve birkaç tane de 1980’lerden kalan kayıtlarını yeniden makaralardan aktararak Alican Özbuğutu mastering çalışması ile 28 eseri iki CD ve üç plaklık bir şekilde (Yaşar Kemal’in Ertaş’a hitabı olarak ortaya çıkan Ertaş’ı anmak için en çok kullanılan sıfatı albüme isim vererek) dinleyicilerle buluşturdu : Bozkırın Tezenesi…

Albüm kartonetinde Kalan Müzik Arşivi’nden Ertaş fotoğrafları yer alıyor.

İlk CD, aynı zamanda birinci plağın tamamı ve ikinci plağın sadece A yüzünden oluşuyor. İkinci CD ise ikinci plağın B yüzüyle başlarken üçüncü plağın da tamamını kapsıyor.

İlk CD, (2 nolu “Gönül Dağı”nda yer alan) Ertaş eseri “Neredesin Sen” ile açılıyor. Tek bağlamayla icra edilen Ardından, (4 nolu “Zahidem”de yer alan) Ertaş eseri “Hapishanelere Güneş Doğmuyor” geliyor.

Sırada Ertaş’ın bu sefer yorumculuğunu da öne çıkaran iki eser var, (9 nolu “Sevsem Öldürürler”de yer alan) Karacaoğlan dizelerine anonim eser “Güzel Ne Güzel Olmuşsun” geliyor. Ardından (13 nolu “Sabreyle Gönül”de yer alan) pek çok başarılı esere imza atan ve pek çok sanatçının müzik yönetmenliğini üstlenen; 2008’de aramızdan ayrılan Adnan Varveren’in bir eseri “Böyle Olur Mu?” var. Ertaş, kendi eseri olmayan bu iki esere de yine kendi bestesiymiş gibi bir içtenlikle yaklaşıyor.

Sıradaki iki eser de 2 nolu “Gönül Dağı”nda yer alıyor. İlk önce anonim sözlere Neşet Ertaş bestesi “Acem Kızı” Ardından derlemeye ismini veren “Gönül Dağı” Ardından (ilk olarak 1988’de Uzelli etiketiyle çıkan 11 nolu “Hata Benim”de yer alan) Ertaş eseri “Ahirim Sensin” var. Ertaş burada elektro bağlama solosuyla da dikkat çekiyor.

Albüm 6 nolu derlemeye ismini veren Ertaş eseri “Niye Çattın Kaşlarını” ile devam ediyor. Ardından, (1 nolu “Zülüf Dökülmüş Yüze”de yer alan) Ertaş eseri “Doyulur Mu?” Ardından (Kalan’ın 2016’da ve 2020’de tekli olarak iki farklı versiyonunu yayınladığı)  Karacaoğlan dizelerine Ertaş bestesi “Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk -Yoksuzluk-, Bir Ölüm”ün 2020’de yayınlanan tekli versiyonu geliyor.

İlk CD’nin son dört eserinden ilki, (1 nolu “Zülüf Dökülmüş Yüze”de yer alan) babası Muharrem Ertaş’ın eseri “Gine Haber Gelmiş Dostun Elinden” oluyor. Ardından (2 nolu “Gönül Dağı”nda yer alan) Ertaş eseri “Kendim Ettim, Kendim Buldum” geliyor. Ardından (4 nolu “Zahidem”de yer alan) Ertaş eseri “Aşkın Beni Del’eyledi” gelirken ilk CD’nin son eseri, 3 nolu derlemeye ismini veren Ertaş eseri “Nar Danesi (Sevda Olmasaydı)” oluyor.

İkinci CD, (4 nolu “Zahidem”e ismini veren) Mustafa Öztürk sözlerine Ertaş bestesi “Zahide” ile açılıyor. Ardından (1 nolu “Zülüf Dökülmüş Yüze”de yer alan) Ertaş eseri “İki Büyük Nimet Var” oluyor. Sırada, art arda iki Muharrem Ertaş eseri var, ilk önce Karacaoğlan dizelerine (2 nolu “Gönül Dağı”nda yer alan) “Ahu Gözlerini Sevdiğim Dilber” geliyor. Ardından (5 nolu “Garibin Dünyada Yüzü Gülemez”de yer alan) “N’olur Hey Gelin N’olur” geliyor. Sıradaki eser, (14 nolu “Yar Gönlünü Bilenlere”de yer alan) Muharrem Ertaş sözlerine oğul Neşet Ertaş bestesi “Yanıyorum (Bahçe Duvarından Aştım)”

Albüm, 1988 yılında Uzelli’den yayınlanan (11 nolu “Hata Benim”e ismini veren) Ertaş bestesi “Hata Benim” Ardından, (8 nolu albüme ismini veren) anonim “Ayaş Yolları” geliyor ve Ertaş, sevilen esere kendi üslubunu da katıyor.

Sırada, 1 nolu “Zülüf Dökülmüş Yüze”de yer alan iki eser var. İlk önce Ertaş eseri “Şad Olup Gülmedim” Ardından derlemeye ismini veren Ertaş eseri “Zülüf Dökülmüş Yüze”

Sıradaki eser, (4 nolu “Zahidem”de yer alan) Ertaş eseri “Amanın Leyla” Ardından (11 nolu “Hata Benim”de yer alan) Ertaş eseri “Yalan Dünya” albümdeki diğer eserlerden farklı olarak perküsyonun da yer aldığı bir yorum oluyor ki Ertaş’ın 1980’lerde yaptığı eserler arasında “Yolcu” ile birlikte klasikler arasına girmişti.

Son üç eserden ilki,  (13 nolu “Sabreyle Gönül”de yer alan) Ertaş eseri “Yandı Bağrım” Ardından, (4 nolu “Zahidem”de yer alan) Agahi dizelerine Ertaş bestesi “Seher Vakti Çaldım Yarin Kapısını” Son eser ise  (2 nolu “Gönül Dağı”nda yer alan) Ertaş eseri “Gel Yanıma Gel (O Şirin Sözlerine)” oluyor.

Ertaş, albümde yer alan eserleri aşıklık geleneğindeki gibi kendi bağlamasıyla icra etmişti.

Kalan Müzik, “Bozkırın Tezenesi” derleme-albümüyle Ertaş’ın yüreğinden dökülenler ve yorumladığı eserleri yeniden dinleyerek Ertaş’ı bir kez daha anlamak için özel bir buluşmayı dinleyicilere sunuyor.