Müzik

Güçlü bir yorum : Nigar Ekinci – Kurban Olduğum…

Nigar Ekinci’yi ilk olarak 2008 yapımı ‘Bir Zaman’ ile tanımıştık. Ardından 7 yıllık bir aradan sonra ‘Aşkın Tarifi‘ albümüyle daha da ilgi yakalayan bir çalışma yapmıştı. Şimdi ise Ekinci’yi 3 yıl aradan sonra Seyhan Record etiketiyle üçüncü albümüyle dinliyoruz : ‘Kurban Olduğum’…

Kenan İlgen’in yönetmenliğini üstlendiği albümde 6 eser yer alıyor.

İlk eser, albüme ismini veren Nurettin Özcan eseri ‘Kurban Olduğum’ bağlama ile başlıyor ve kemanlarla perküsyon da dengeli bir şekilde eserde yerini alıyor. Perküsyon yer yer ön plana çıkıyor. Ekinci’nin duygulu yorumu eserin duygusunu destekliyor. Alt kısımda klavye de altyapıyı tamamlıyor. Eserin sonunda eser sahibi Özcan, aşıklık geleneğindeki gibi, soyadını mahlası olarak kullanmış. Ardından bir başka Özcan eseri ‘Yıkıldı Duvarım’ mey ve perküsyonun uyumu ile başlıyor, kemanlar da bağlama ile birlikte dahil oluyor, bir önceki eserdeki gibi duygulu bir Özcan eseri ve yine Özcan’ın mahlası eserin son kısmında yer alıyor. Albümden ön plana çıkan eserlerden.

Üçüncü eser de bir Özcan eseri ‘Beydağlı Gelin’ albümü hareketlendiren bir eser oluyor, kemanlar ve elektronun ön planda olduğu, zurnanın da dahil oluşuyla güçlenen eserde perküsyon da bu hareketli havayı destekliyor. Orta kısımda elektro solo başarılı. Bir önceki albümdeki ‘Bayburt’a Rezil Ederim’ tadında bir eser olarak bu eser de o eser gibi sevilecektir. Ardından yılların usta müzisyeni İlhan Erten’in halay formundaki iki eseri art arda geliyor : ‘Mahbube’ albümü ile dinlediğimiz ‘Zekko Zekiye’ alkış efektleri ile başlayan ve zurnanın ön planda olduğu eserde elektronik ritmler ve klavye kullanımı, esere güncel bir anlayış katmış, bağlama da altyapıyı tamamlıyor ve orta kısımda ön plana çıkıyor ve ardından ‘Keziban’ albümü ile dinlediğimiz ‘Mukadder’ geliyor, klavye eşliği ve elektronik eklemeler, zılgıt ve elektro ile uyumlu olarak başlıyor ve zurna da eserin coşkulu havasını destekliyor, bağlama da eseri tamamlıyor. Orta kısımda elektro bağlama ön plana çıkıyor. Son kısımda zurna ve elektronik ritmler güncel anlayışı devam ettiriyor.

Ardından sözleri Ekinci’ye, müziği İlgen’e ait olan ‘Çatlat HerkesiEkinci’nin ilk söz yazma denemesi olarak albümde yer alıyor. Elektro bağlama ve perküsyon ile başlayan eserde elektronik eklemeler de mevcut. Bağlama ve saksafon da esere güzel bir renk katıyor, kemanlar da eseri güçlendiriyor. Orta kısımda elektro bağlama solo başarılı. Sözleriyle akılda kalıcı bir eser. Son olarak da bir uzun hava ‘Arguvanla Hekimhanın Arası’ geliyor, klavyenin üzerine bağlama solo eklenerek başlayan eserde, sade bir hava hakim. Ekinci’nin güçlü yorumu eseri devleştiriyor. Orta kısımda mey solo başarılı ve albüme güzel bir final oluyor.

Ekinci’nin kendine özgü güçlü yorumu, başarılı besteler ve İlgen’in usta işi orkestrasyonları ile birleşince, kendi alanında sevilecek ve pek çok yerde duyulacak başarılı bir albüm ortaya çıkmış.