Müzik

Güneşdoğdu ilerleyen dönemlerde Türk Halk Müziği camiası içinde daha çok göreceğimiz simalardan biri olacağını kanıtlıyor : Hasan Güneşdoğdu – Sima…

Hasan Güneşdoğdu ismini pek çok dinleyici, 2015 yılında dijital platformlarda yayınlanan ilk EP çalışması ‘Royme’ ile tanımıştı. Güneşdoğdu, 5 yıllık bir süre içinde bu sefer bir albüm üzerine çalışarak, ilk albümü ‘Sima’yı (EP’sinde olduğu gibi) Kalan Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu.

Albümün düzenleme ve yönetmenliği Onur Özçelik imzası taşıyor. M&K stüdyosunda kaydedilen albümün mis ve mastering çalışması da Özçelik’e ait.

Albüm, Muhlis Akarsu eseri (ve albümün Oya Lorin ile Özçelik’in ortak çalışması olarak çekilen klibi) ‘Garip’ ile açılıyor. Murat Süngü’nün çellosu ve yaylıların uyumuna Onur Özçelik’in gitarlarının eklendiği eserde Caner Yılmaz da bağlamasıyla eseri destekliyor ve elektronik ritmler de özellikle son kısımda esere güncel bir anlayış katarak eseri güçlendiriyor. Son kısımda Yılmaz’ın cura solosu başarılı ve Özçelik de bası ve klavyesiyle eseri tamamlıyor. Albüme epik bir açılış oluyor. Ardından Ferhat Tunç eseri ‘Munzur Dağı’ geliyor. Emre Ay’ın gitarı ve kopuzunun uyumuyla akustik bir anlayışla ve biraz daha yavaş bir tempo ile başlayan eserde Özcan Gül’ün duduğu öne çıkıyor ve bas ile dengeleniyor; çift ses vokal eserin duygusunu destekliyor. Orta kısımda ve son kısımda duduk-gitar solo uyumu başarılı.

Sırada Urfa türküsü ‘Kara Köprü Narlıktır’ var. Özçelik’in klavyesinin ve elektroniklerinin vokalle uyumuyla başlayan eserde Serkan Yıldırım’ın zurnası öne çıkarak İlke Kızmaz’ın davulu ve Yılmaz’ın bağlamasıyla dengeleniyor. Orta kısımda bağlama solo başarılı. Özçelik’in elektrosu, davul ile birlikte esere çift ses vokalin ve basın da katkısıyla rock bir anlayış katıyor. Son kısımda Özçelik’in elektrosu ve zurnanın uyumu başarılı. Bu bağlamda albümün öne çıkan eserlerinden biri oluyor. Ardından Erzincan türküsü ‘Kadir Mevlam’ elektro-bağlama-davul uyumuyla başlayan eserde klavye fon da bas ile birlikte esere güncel bir anlayış katmaya devam ediyor. Güneşdoğdu da vokaliyle bu rock tınıyı destekliyor.

Sıradaki eser Zonguldak türküsü ‘Karadır Kaşların’ Hasan Gözetlik’in trompet ve trombonunun öne çıktığı eserde gitar-bas-davul uyumu üflemelileri destekliyor. Orta kısımdaki üflemeli doğaçlama solo esere güzel bir renk katıyor ve albümün öne çıkan bir başka eseri oluyor. Ardından Cengiz Özkan ile düet Sivas / Divriği yöresinden ‘Akşam Olur Karanlığa Kalırsın’ gitar-bağlama-bas uyumuyla başlayan eserde Kemal Onur Tuzlacı’nın klasik kemençesi öne çıkıyor ve eserde akustik bir anlayış benimseniyor ve kemençe esere farklı bir renk katıyor. Son kısımda Özkan da vokaliyle dahil olarak eseri devleştiriyor. Güneşdoğdu ve Özkan, uyumlu bir düet performansı gerçekleştiriyor.

Son iki eserden ilki anonim eser ‘Neriman’ Özçelik’in gitar ve basıyla başlayan eserde gitar tınıları esere alternatif tınılar katıyor ve davul da çift ses vokal ile birlikte bu güncel anlayışı destekliyor. Orta kısımda Gözetlik’in üflemelilerinin uyumu başarılı. Son kısımda Yılmaz’ın bağlama solosu eseri tamamlıyor ve ton değişimi eseri canlı tutuyor. Albümden öne çıkan bir başka yorum oluyor. Son eser ise Davut Sulari eseri ‘Yaktın Yandırdın Beni’ Gitar-davul-bas ile rock tınıların sağlanarak başladığı eserde Serkan Yıldırım da önce kavalıyla sonra duduğuyla öne çıkıyor ve bağlama ile dengeleniyor, çift ses vokal de eseri güçlendiriyor. Son kısma doğru Ay, kopuz solosuyla eseri tamamlıyor.

Albümde Olcay Bozkurt da basıyla yer alıyor ve Caner Yılmaz da bağlama-elektro bağlama-divan-cura icralarıyla dikkat çekiyor.

Güneşdoğdu, ilk albümünde sevilen türküleri Özçelik’in yer yer rock ağırlıklı güncel tınılarını bu tınılara uyumlu yorumuyla birleştiriyor ve ilerleyen dönemlerde Türk Halk Müziği camiası içinde daha çok göreceğimiz simalardan biri olacağını kanıtlıyor.