Müzik

Hemşin’in türküleri yaratan ruhuyla kurulmuş, sarsılmaz bir köprü : Tanju Topal & Yusuf Aydın – Köprü…

Artvin / Hopa’lı iki kuzen olan Tanju Topal ile Yusuf Aydın, ikili olarak öncelikle sahnelerde müziklerini dinleyicilerle buluşturdular. Şimdi ise ikiliyi Kalan / Z Müzik etiketiyle yayınlanan ilk albümleriyle dinliyoruz : Köprü…

Düzenlemeler Zafer Karayazgan imzası taşıyor. Çınar Records’da kaydedilen albümün davul kayıtları ise Stüdyo Arı’da tamamlanmış.

Albüm, Yusuf Akın eseri ’Destan (Puğar)’ ile açılıyor. Caner Güneysu’nun gitarları ve Selçuk Balcı’nın kemençesiyle başlayan eserde Topal ve Aydın’ın vokal uyumu başarılı. Mete Uğur Koçoğlu’nun perküsyonları ve Semih Burcu’nun bası yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda Özgür Baltacı’nın tulumuyla dahil olması eserin duygusunu destekliyor ve Zafer Karayazgan’ın piyano-klavye fonuyla dengeleniyor. Son kısımda ise Neco Engin davuluyla dahil olarak elektro ile birleşerek esere rock tınılar katıyor. Ardından anonim esere Hikmet Akçiçek sözleri (Yarı Hemşince-yarı Türkçe)‘Neşonlu’ geliyor. Gitar-klavye uyumuyla akustik olarak başlayan eserde davul ve bas da dahil olarak eseri güçlendiriyor; orta kısma doğru Yusuf Tambay’ın yan flüt solosu başarılı ve klavye ile dengelenirken elektro da eseri Furkan Demir’in çellosuyla birlikte destekliyor ve davul ile birlikte aynı rock tınılarını sürdürüyor. Hemşince-Türkçe uyumu başarılı. Albümden öne çıkan yorumlardan biri.

Sırada Ebral Aydın eseri ’Aşk Ağlar’ Gitarların ve perküsyonların uyumuyla başlayan ve ilk kısmıyla akılda kalan eserde piyano ve bas da yer yer öne çıkıyor. Klavye fon da eseri destekliyor. Orta kısımda çello da esere dahil oluyor. Aydın’ın sevilen eserlerinden ‘Deniz Gözlüm’deki duygulu-naif havayı devam ettiren bir başka başarılı eser olarak repertuvarlara girecektir.

Sırada, Hopa / Hemşin’den iki anonim Hemşince eser var. İlk önce ‘Ağıt’ Klavye fon ile başlayan eserde tulum da dahil olarak eserin duygusunu yansıtıyor. Burcu’nun bası öne çıkarak piyano ve ikilinin vokalleriyle dengeleniyor. Orta kısma doğru Engin de davuluyla dahil oluyor ve tulum-davul-klavye-bas uyumu eseri tamamlıyor. Ardından ‘Ninno’ Özgür Abbak’ın gitarlarının öne çıkarak tulum-yan flüt-davulla dengelendiği eserde geri vokallerde Mustafa Yegen, Emirhan Demirci, Erkan Kaya ve Onur Paslı eseri güçlendiriyor ve bas-davul ile dengeleniyor. Karayazgan’ın tuşluları da eseri tamamlıyor. Orta kısımda geri vokaller ve tulum birlikteliği başarılı.

Sıradaki eser bir Selçuk Balcı eseri ’Yorgunum’ var. Balcı’nın bizzat kemençesiyle eşlik ettiği ve Abbak’ın perdesiz gitarının Karayazgan’ın klavyesiyle dengelenerek devam ettiği eserde davul-perküsyon uyumu başarılı. Burcu’nun bası da eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Erdi Arslan’ın duduk solosu başarılı. Son kısımda gitarlar esere rock tınılar katıyor.

Albüm, Mehmet Demirciler eseri ‘Nazli Yarum’ ile devam ediyor. Abbak’ın gitarları ve klavye-davul uyumuyla başlayan eserde bas da yer yer öne çıkarak eseri destekliyor. Abbak’ın perdesiz gitar solosu başarılı ve Baltacı’nın tulumu da perküsyon ile birlikte eseri güçlendiriyor. Son kısımda Arslan’da duduk solosuyla eseri tamamlıyor. Albümden öne çıkan bir başka yorum. Ardından Tanju Topal & Yusuf Aydın sözlerine Selçuk Balcı bestesi ’Umutsuz Sevda’ Mesut Kurt’un kemençesi ve Koçoğlu’nun perküsyonlarıyla başlayan eser albümü biraz daha hareketlendiriyor. Gitar-bas uyumu da bu havayı canlı tutuyor. Davul-klavye birlikteliği de eseri tamamlıyor. Son kısımdaki klavye solo başarılı. Albümden sevilecek bir eser.

Sırada, Deniz Küçükakyüz eseri ’Anılarda’ var. Güneysu’nun gitarlarıyla başlayan eserde klavye de eserin duygusunu destekliyor. Piyano ve bas da eseri güçlendirirken Engin’in davulu da orta kısma doğru dahil olarak eseri tamamlıyor. Klavye-yaylılar esere senfonik bir tat katıyor; orta kısımda Tambay’ın yan flüt solosu ve Furkan Demir’in çello solosu başarılı. Ardından anonim sözlere Topal & Aydın eseri ‘Gül Bahçesi’ nakarat kısmında Cemal Safi’nin şiirinden alıntı yapılıyor. Abbak’ın gitarı ve Karayazgan’ın klavye fonuyla başlayan ve aynı duygulu yapıyı sürdüren eserde ikilinin vokal uyumu başarılı. Tulum-kemençe uyumu da orta kısma doğru öne çıkıyor. Koçoğlu’nun perküsyonu da eserin sakin tınısını destekliyor ve bas da eseri güçlendiriyor. Son kısma doğru piyano-klavye-gitar solo başarılı ve son kısımda Engin de davuluyla eseri tamamlıyor.

Son eser Yusuf Akın sözlerine Topal & Aydın eseri ‘Karadeniz Gelini’ Burcu’nun bası ve Abbak’ın gitarlarının tulum-geri vokallerle dengelendiği hareketli eserde Engin’in davulu ve elektro-bas-piyano-klavye fon esere rock tınılar katarak tulum ile uyumlu olarak ilerliyor. Son kısımda vokallerin komutları ve tulum birlikteliği eseri canlı tutuyor.

Albüm, hem ikilinin vokal uyumu, besteciliği ve eserleri başarıyla seslendirmeleriyle, hem de Karayazgan’ın düzenlemeleriyle birlikte yer yer güncel ve rock tınılarla eserleri güçlendirmesiyle; ve tabi Hemşince’ye olan hassasiyetleriyle, Hemşin’in türküleri yaratan ruhuyla kurulmuş, sarsılmaz bir köprü oluyor ve son dönemde çıkan başarılı Karadeniz albümleri arasına giriyor.