Geçtiğimiz haftalarda Kalan/Z Müzik etiketiyle ilk albümü ‘Ma Ra’ (Bizden) ile dinleyiciyle buluşan Çiğdem Ülkü ile Bi’Kuble için, albümden önceki müzik yolculuğunu, albümü ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle ilk albüm fikri nasıl gelişti, albüme kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız?
-Albüm fikri, yaşamıma müzikle devam etmek istediğimden beri; yani lise yıllarımdan beri vardı. Şarkı söylemeyi seviyordum ve albüm de sesimi duyurabileceğim profesyonel bir adımdı. Liseden sonra müzik öğretmenliği bölümü okudum ve okuldan sonra albüm yapmak için kolları sıvadım. Öğrenciyken de çeşitli müzik gruplarında solistlik yaptım.
Kalan Müzik ile yollarınız nasıl kesişti?
-İyi bir müzisyen miyim tartışılır fakat iyi bir dinleyici olduğumu düşünüyorum. Kalan Müzik firmasının yaptığı albümler dikkatimi çekti. Örneğin Kardeş Türküler, Erkan Oğur, Cengiz Özkan gibi değerleri bünyesinde barındırması benim için yeterli bir sebepti. Kalan Müzik, genellikle proje albümleri yapan bir firma; fakat yine Kalan Müzik‘in bünyesinde bulunan Kalan Z firması, kişisel çalışmalara daha çok yer veriyor. Benim sesimi dinledikten sonra olur verdiler ve ben de çalışmalara başladım.
Hasan Saltık, sadece zamanlama olarak yanlış bir zamanda albüm çıkardığımı ve belki bundan 10 yıl önce çıkarmış olsam çok daha talep göreceğini söyledi ve repertuvar konusunda da bizzat yardımcı olmaya çalıştı.
Düzenlemelerinizi yapan Engin Arslan ile yollarınız nasıl kesişti?
–Engin Arslan‘ı gıyaben tanırdım.Albüm yapmak istediğimde bir tanıdığım sayesinde şahsen tanışma fırsatı buldum.
Albüm ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Albüm çok geniş kitlelere hitap etmediğinden ve daha lokal yani etnik olduğundan çok objektif midir bilmem ama genelde iyi ve olumlu dönüşler aldım.
Günümüzde CD olarak yayınlanan albüm sayısı azalırken ve birçok albüm CD şansı bulamadığı ve dijitalde görülen ilgiye orantılı olarak CD basımı yapılan bir dönemde albümünüz CD olarak da dinleyiciyle buluştu. Bu bağlamda albümün CD olarak da dinleyiciyle buluşması sizin mi yoksa firmanızın isteği miydi? Siz bir dinleyici olarak müziği genellikle hangi kanaldan dinliyorsunuz? (CD, Dijital Platform vs.)
-Tüm dijital platformlara rağmen adına albüm denilen bir çalışmanın toplandığı bir materyal olmalı diye düşünüyorum. Ben de dijital platformlardan takip ediyorum sevdiğim sanatçıları maalesef; fakat albüm, kartvizitiniz oluyor, yaptığınız iş CV’nize ekleniyor. Çünkü albüm yapmak gerçekten de meşakkatli bir iş; ancak takdir ediliyorsunuz her şeye rağmen.
Sizce albüm CD olarak mı yoksa dijital platformlara eklenince mi daha çok duyuldu?
-Elbette, dijital platformlar artık çok daha etkili.
Albümde bir de Varto ağıdı var. Bu ağıdı ilk ne zaman keşfettiniz?
-‘Şiwara Gımgımî’ yani Varto ağıdını eski bir kayıttan keşfettim. İki kadın düet yapıyordu -ki biri akrabam oluyor- Kürtçe ve Zazaca söylüyorlardı.Ben Zazacaya daha fazla hakim olduğumdan dolayı sadece Zazaca olan sözleri söyledim.
Bu albümden sonra yapmayı düşündüğünüz projeler var mı?
-Bu albüm, sahne hayatımın başlangıcıdır. Çalışmaları 5 yıl sürdü ve ben o 5 yılda çok şey öğrendim. Müziğe yorumcu olarak başladığım için,telif hakları vs. yüzünden repertuvar sıkıntısı yaşadım. Artık kendim beste yapıyorum; daha çok Zazaca besteler ve artık tarzımı buldum diyebilirim. İkinci albümümün tamamının kendi bestelerimden oluşmasını istiyorum. Sanırım dinleyicilerimi şaşırtacağım; çünkü ilk albümümden farklı olacak.
Çiğdem Ülkü‘ye bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. ‘Ma Ra (Bizden)’ albümünü tüm müzik marketlerde ve dijital ortamlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle