Temmuz ayı içinde dinleyicilerle buluşan ve dikkat çeken ilk teklilerden birisi de, hem müzisyen bir aileden hem de müziğin eğitiminden gelen, zaman içinde kendi şarkılarını yapmaya başlayan Ecem Kahraman’ın NYM etiketli kendi eseri ilk teklisi “Hayır Ama Evet” oldu. Kahraman ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle “Hayır Ama Evet”e kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda konservatuvar eğitiminiz size müziksel anlamda size neler kattı?
-Sürecin başlangıcı babamın müzisyen olması ve benim müziğe olan yatkınlığımı fark etmesiyle başladı. Her şeyden önce, müziği şarkı söylemeye başlayarak keşfettim. Her zaman müzik dinlemeye aşık bir bireydim fakat seslendirmeye başlama aşaması çoğu genç gibi evde, banyo aynasına karşı söylemem ile başladı. İlkokul sürecinde müziğe dair ufak çaplı çalışmalarım olsa da tam anlamıyla öğrenme sürecine başlamam Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazandığım anda başladı. Lise sürecinde kısa bir dönem Sevgili Kübra Şenyaylar şefimin yönettiği Ars Nova’da çok sesli müziği duymaya ve seslendirmeye dair bilgiler edindim. Tabii her insan birer tecrübe katıyor,kendisi ve diğer müzisyen adayı arkadaşlarım sayesinde kendimi geliştirme fırsatı buldum. Lise bittikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’na hazırlanırken artık sevgili babam Bülent Kahraman’ın eğitimi ile okulu kazanmak için gereken bilgileri elde ettim ve Müzikoloji İngilizce programına kabul edildim. Daha sonrasında bölümümüz Türkçe programına entegre edildi ve bu süreçten sonra belirli yerlerde sahne alarak hem sahne deneyimi elde ettim hem de utangaçlığımı törpüledim. Bu süreç devam ederken kendi işlerimi yapmaya çalışmadım mı? Tabii ki çalıştım! (gülüyor) Ancak ve ancak pandemi sürecinde kendimle baş başa kaldığımda ve bir nevi inzivaya çekildiğimde ilk şarkımı besteledim: Hayır Ama Evet. Yıllar içerisinde süreç beni gerek eğitim, gerekse davranış anlamında tabiri caizse pişirmeye başlamış oldu. Müzik eğitimi sürecinde çok değerli öğretmenlerim oldu; beni olmam gereken müzisyen yolunda hep desteklediler, onlara minnettarım. Tabii müzikte her zaman bir süreç vardır ve bu süreç fazlasıyla uzundu. Pandemide yazılmış olan Hayır Ama Evet iki seneyi aşkın bir süre sonra yayınlanabildi. Çok köklü değişimler yapıldı. Çok büyük emek, aynı zamanda çok derinlemesine incelemeler sonucu şarkıyı yayınlayabildik. Yaşantım içerisindeki her insanın bu sürece tanık olması ve bir emeğinin olması beni bu şarkıyı yayınlayabilmek için cesaretlendirdi. Elimden gelen her anlamda üretmeye çalışır bir halde buldum kendimi. Bu üretme arzusunu da okuduğum okullar, bulunduğum çevreler ve herşeyden önce babamın müzik anlamında, annemin ise manevi desteği sayesinde geliştirmeye baş koymuş bulundum.
Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? “Hayır Ama Evet”in oluşum süreci nasıl gelişti?
-Hayır Ama Evet camdan baktığımda her yerin bembeyaz olduğu, karlarla kaplı bir gecede kahve ve sohbet eşliğinde ortaya çıkmıştı. Söz ve müzik olarak ilk bestemi ürettiğim bu gurur verici an itibariyle sanki bir kapı açılmış gibi arka arkaya birkaç şarkı daha ürettim. Fakat bu şarkıların düzenleme ve yayımlama süreci gereğinden fazla uzayacağı için birden fazla şarkıyı düzenlemek yerine, bir şarkıya emek verip heyecanımızı da dindirmek adına tekli olarak yayınladık. Bence herkesin Hayır Ama Evet hakkındaki fikirlerini öğrenmek, sonraki yayınlamak istediğimiz şarkılarda bize güzel bir yol haritası oluşturacaktır diye düşünüyorum.
Düzenlemeyi babanız Bülent Kahraman üstlendi. Bu bağlamda babanız ile çalışıyor olmak size ortak müziksel kararlar almanız konusunda özgür bir alan sağlıyor mu?
-Aslında kendisi hem benim babam, hem öğretmenim, hem de başarılı bir müzisyen. Bu doğrultuda ortaya çıkan müzik anlamındaki iletişim fazlasıyla sağlıklı oluyor. Kendisi sürecin en önemli mimarlarından. Süreç içerisinde her noktayı birbirimize danışarak gerçekleştirdik. Bu nedenle, kendimize yeterince özgür ve paylaşım ile geliştirilebilir bir ortam oluşturduk.
NYM Müzik ile yollarınız nasıl kesişti?
-NYM Müzik’in kurucusu sevgili Ercan Yazıcı, benim yıllar içerisindeki gelişimime şahit olan kişilerden biri. Kendisi babamla uzun soluklu ve müzik dolu bir dostluk geçmişine sahip. Bu yolda da dostlukları sayesinde, birlikte çalışmaya başladık.
Hayır Ama Evet ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Bir üreticinin alabileceği, en doğru ve en yapıcı tepkileri aldığımı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Süreç devam ederken çevremdeki her bireyin fikirlerini dürüst bir şekilde yansıtması, aldığım dönütleri pratiğe döküp uygulamamda büyük ölçüde yardımcı oldu. Her şey tamamlandığında aldığım dönüşler ise gurur vericiydi. Aynı yorumu birden fazla kişiden aldığım nokta şarkının tamamlandığı zamandı. Bu nedenle şarkıyı gönül rahatlığıyla yayınlamaya karar verdik.
Klibi yöneten Mov Production ekibiyle yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşum süreci nasıl gelişti ve klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Mov Production’ın kurucusu Sevgili Furkan Aydın ile yollarımız sevgili Ercan Yazıcı sayesinde kesişti. Bir kahve içip neler yapabileceğimizi konuşurken klibin kreatif toplantısını yapar halde bulduk kendimizi! Bu yolda serüvenimiz başlamış oldu. Kendisiyle bu süreçte güzel bir ekip oluşturduk. Hepimizi mutlu eden bir sonuç elde ettik. Açıkçası elimizden geldiğince samimi, eğlenceli ve doğal bir klip çekmeye çalıştık. Bu doğrultuda aldığımız dönüşler tam olarak istediğimiz duyguların izleyiciye geçtiği yönündeydi. Mutluluk doluyum.
Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?
-İşte zor soru! (gülüyor) Okuduğum bölüm nedeniyle müziğin türüne ve tanımlanma sürecine karşı derin ve köklü düşüncelerim oluşuyor. Fakat yaptığım müziği tanımlamak, dinleyip icra ettiğim müzik türlerinin çeşitliliğinden dolayı fazlasıyla zor bir hale geliyor. Müziğimi, hislerimi mümkün olduğunca doğru bir şekilde aktarabildiğim bir aracı olarak görüp, her şarkıda farklı bir hissiyat ile dinleyiciden gelecek olan yorumu ve düşünceyi öğrenmeyi tercih edeceğim sanırım.
Hayır Ama Evet’ten sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Elbette, daha yeni başlıyoruz!
Ecem Kahraman’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Hayır Ama Evet”i tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle