Müzik

Microtonal’in ustasından : Tolgahan Çoğulu – Microtonal…

Başarılı müzisyen Tolgahan Çoğulu, 2008 yılında tasarladığı; makamsal, microtonal, tamperaman sistem dışındaki akort sistemlerini gitarla çalabilmeyi hedeflediği Microtonal gitar ile ilk albümü ‘Atlas’ı ve Sinan Cem Eroğlu ile yaptığı ‘Microtonal Guitar Duo’ albümlerini dinleyicilerle buluşturmuştu. Şimdi ise Çoğulu, Ahenk Müzik etiketiyle Microtonal gitar ile hedeflediklerini gerçekleştirebildiği bir başka albüm ile dinleyicilerle buluşuyor : ‘Microtonal’…

İlk eser, Tatyos Efendi’nin ‘Kürdilihicazkar Saz Semaisi Çoğulu’nun gitarı ile Baha Yetkin’in udu dengeli bir birlikteliğe imza atıyor. Yer yer öne çıkan enstrümanlarla birlikte, özellikle orta kısımda güncel bir anlayış yakalanan ve böylece albüme güzel bir başlangıç olan eserin ardından çoğu dinleyicinin Meral Okay sözleri ve Sezen Aksu yorumuyla ‘Yine Mi Çiçek’ olarak hatırlayacağı Ara Dinkjian eseri ‘The Invisible Lover’ geliyor, Microtonal gitarın kendine özgü tınısal özelliklerini de duyabildiğimiz eserin ardından Celil Refik Kaya’nın ‘Kürdilihicazkar Saz Semaisi’ geliyor ve albümün duygulu yapısını diğer eserdeki gibi akustik bir şekilde sürdürüyor.

Sırada, geleneksel eser ‘Kız Bahçende Gül Var Mı’ var, Çoğulu’nun gitarına bağlamada Ali Kazım Akdağ eşlik ediyor. Akdağ bağlaması ile yer yer ön plana çıkarak Çoğulu’nun gitarıyla uyumlu bir şekilde ilerliyor. Eserdeki tempo değişiklikleri, eseri canlı tutuyor. Ardından Kamkars grubundan (Kamkars Ensemble) bir eser ‘Xoş e Hewreman’ da Akdağ bir önceki eserde olduğu gibi bağlamasıyla eşlik ediyor. Orta kısımdaki bağlama solo başarılı.

Safa Yeprem’in aranje ettiği ‘Hüseyni İlahi’ albümün akustik çizgisine döndüğü bir diğer eser oluyor. Ardından Mehmet Ali Sanlıkol eseri ’Şedd-i Araban Şarkı’ albüme makamsal zenginlik katan bir eser olarak dikkat çekecek eserlerden biri.

Albüm, günümüzün başarılı saykodelik rock gruplarından King Gizzard and the Lizard Wizard’ın son albümü ‘Flying Microtonal Banana’da (albümde art arda yer alan) iki eser ile devam ediyor, Çoğulu’nun YouTube’da yayınladığı videoyla Aşık Veysel’in Kara Toprak eserine benzerliğini analiz ettiği ’Sleep Drifter’ ve ardından ‘Billabong Valley’ her iki eser de taşıdıkları microtonal ögelerden dolayı dinleyicilerden ‘Türkü tarzı’ gibi geri dönüşler almıştı. Çoğulu da her iki eseri gitarıyla bu ögelerine sadık kalarak başarılı bir şekilde icra ediyor.

Oğuz Uzman’ın aranje ettiği ‘Rast Peşrev’ eserin makamsal tınılarını korurken, bir yandan da güncel bir anlayışla ele alınıyor. Son eser ise İlke Şen eseri ‘Gelin Savması’ batılı bir tınıyla başlayan sonra makamsal özellikleri ile birlikte devam eden ve tempo değişiklikleri ile de dinleyicinin dikkatini canlı tutuyor. 

Albüm, Çoğulu’nun makamsal ve microtonal eserleri, microtonal gitarı ve usta müzisyenlerin icra ve aranje katkıları ile buluşturduğu, Türkiye‘de olduğu kadar dünya ülkelerinde de ilgi çekeceğini düşündüğüm başarılı bir enstrümantal albüm.