Selami Şahin… Müzik kariyerine başladığı 1960’ların sonundan beri her müzik türüne açık olan müzikalitesi ile zengin bir mozaiğe sahip oldu. Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği’nin yanı sıra Aranjman ve o dönem yeni yeni duyulmaya başlanan Arabesk türünde de eserleri seslendirmeye başlayan Şahin, tam da o dönemlerde kendi bestelerini yapmaya başladı ve bu eserler çoğunlukla dönemin sevilen sanatçıları tarafından seslendirildi. Ancak Şahin, onlarca 45’liğin ardından gelen ilk albümü Yıllar Sonra Yine albümüyle birlikte bestelerini yorumlama yönünü tam anlamıyla dinleyicilerle paylaşabildi.
Kendi firması Lider Plak’ın kuruluşuyla dinleyicilerle buluşan ‘Bağrımdaki Ateş’ten Damlalar’ ile birlikte asıl ününe kavuşmaya başlayan Şahin, 1980’lerin yer yer Arabesk ve Taverna, yer yer ise hafif müzik tınılarına eserleri-yorumu ve albümleri ile uyum sağladı. 1990’lar ve 2000’lerde ise Pop’laşmaya başlayan müziğe hem besteci hem de yorumcu olarak aynı uyumu sağlaması da, klasikleşen pek çok eseri ortaya çıkardı.
Yıllar içinde bu başarı grafiği ilerlerken Şahin, müzik endüstrisinin teknolojinin ilerlemesiyle birlikte girdiği karmaşıklık sonucu diğer meslektaşları gibi konser ağırlıklı bir ilerleme kaydetmeye başladı, konserlerindeki her sene yenilenen başarılı konseptlerle de dinleyicilerin beğenisini kazandı; ancak bu esnada ‘Ben Bir Tek Kadın Sevdim’ gibi bir 2010’lar klasiğini de katmayı ihmal etmedi.
Kendi sesinden duymadığımız ve pek çok sanatçıdan dinlediğimiz bestelerinin ağırlıklı olduğu son albümü ‘Mahzen’i 2011 yılında dinleyicilerle buluşturan Şahin, 2016 yılına kadar yeni bir çalışma yayınlamadı; 2016 yılında yayınlanan tekli ‘Kolay Değil’ dinleyicilerin umduğu ‘Yoksa yeni bir albüm mü geliyor?’ sorusuna bir cevap gibi olsa da Şahin, röportajlarında da belirttiği gibi ince eledi, sık dokudu ve üzerinde uzun süre çalıştığı albümünü Mart’ın ilk haftası Lider Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : Baştan Başa Sen…
Albümün prodüktörlüğünü, Şahin’in oğlu Fikret Emirhan Şahin üstleniyor.
Maistro stüdyosunda kaydedilen albümün mix ve mastering çalışması ise Candar Köker’e ait. Vokallerde ise Şahin’e, Şahin’in oğulları Lider ve Emirhan Şahin’in yanı sıra solo olarak da başarılı performanslara imza atan Elif Kaya ile Selim Çaldıran eşlik ediyor.
Yazı içinde belirteceğim eserler haricindeki tüm eserlerin söz ve müziği Selami Şahin’e, aynı şekilde tüm eserlerin düzenlemeleri Selim Çaldıran’a ait.
İlk eser, albüme adını veren ‘Baştan Başa Sen’ Gündem’in yaylılarının ön planda başladığı ve Çaldıran’ın klavyesiyle dengelendiği eserde perküsyonlar da Selahattin Güzelel’in gitarı ve Nurhat Şensesli’nin basıyla uyumlu bir şekilde ilerliyor. Perküsyonlar yer yer Latin tınıları katarak eserin duygulu yapısını destekliyor. Çaldıran’ın klavyesi, esere 1980’ler tınıları katıyor. Orkestranın da güçlü girişleri ile güzel bir açılış eseri oluyor. Ardından ‘Hiç Şansın Yok’ Şensesli’nin basının Güzelel’in gitarı ile birlikte esere rock tınılar katarak başladığı ve Ali Yılmaz’ın buzukisinin de yer yer öne çıktığı hareketli eserde Şensesli’nin bası da davul ile birlikte eseri güçlendiriyor. Gündem’in yaylılarının da desteklediği eserde buzuki, esere yer yer Akdeniz tınıları katıyor ve Rock tınılar ile birleşim de gayet uyumlu oluyor. Nakaratıyla da akılda kalıcı bir eser.
Sıradaki eser ‘Nerde Akşam Orda Sabah’ Alaturka perküsyonların Gündem’in yaylılarıyla başladığı eserde Hasan Gözetlik’in trompeti öne çıkıyor ve eserin hareketli yapısına canlılık katıyor. Güzelel’in gitarı ve Şensesli’nin basının da desteklediği eserde vokaller de eserin coşkusunu güçlendiriyor. Şahin de tiyatral yorumuyla eserdeki boşvermiş insan tavrını başarılı bir şekilde yansıtıyor. Şahin’in Eskimeyen Şarkılar konserinde seslendirildiğinde de dinleyicilerden tam not alan eser, Şahin’in bu tarzda yaptığı bir diğer eser ‘Felekten Bir Gece’ gibi sevilen eserler arasına girecektir.
Albüm, bir düet ile devam ediyor; Nil Burak ile düet olan ‘Benimle Evlenir Misin?’, akordeonun ön planda başladığı eserde Tango tınıları katan perküsyon ve Şensesli’nin bası da eserin yapısını destekliyor. Güzelel’in gitarının da yer aldığı eserde Nil Burak da vokaliyle birlikte karşılıklı bir düet olarak uyumlu bir performans sergiliyorlar. Eser, duyuldukça pek çok çift tarafından sevilecektir; hatta düğünlerde bile duyabileceğimiz türden başarılı ve Şahin’in diğer eserleriyle karşılaştırdığımızda farklı yerde duracak bir eser. Ardından ‘İstanbul’ Gündem’in yaylılarının Güzelel’in gitarı ve perküsyonla dahil olduğu eserde Bülent Altınbaş (Kirpi) klarnetiyle ön plana çıkarak eserin duygulu yapısını destekliyor. Şensesli de basıyla klarnet soloyu güçlendiriyor. İstanbul’u bir sevgili ile özdeşleştiren Şahin, bu eserle de İstanbul temalı eserlerin arasına sevilecek yeni bir eseri dinleyicilerle buluşturuyor.
Sıradaki eser ise, 1974 yılında Şahin tarafından Tanju Okan için yazılmış ancak notaları kaybolduğu için o dönem söylenememiş, yıllar sonra Şahin notalarını bulduğunda ise Okan çoktan rahmetli olduğu için seslendirilememiş bir eser ‘Kapatma Meyhaneci’ Yılmaz’ın buzukisinin ön planda başladığı eserde Gündem’in yaylıları da Güzelel’in gitarı ile birlikte dengeleniyor. ‘Hiç Şansın Yok’daki Akdeniz tınısını devam ettiren eserde Şensesli’nin bası da perküsyonlar ile birlikte eseri güçlendiriyor. Şahin’in ilk bestecilik dönemlerinde yazdığı eser, o dönemki hafif müzik anlayışını da başarılı bir şekilde yansıtan bir eser olarak albümün en eski bestesi ve özel bir eser olarak yer alıyor ve çoğu dinleyiciye ‘Keşke o dönem Okan da söyleyebilseymiş…’ dedirtecektir.
Sırada, ‘Çarptım Böldüm Topladım’ var. Güzelel’in gitarının ön planda olduğu ve Gündem’in yaylılarıyla uyumunu devam ettirdiği eserde Şensesli’nin bası da eseri güçlendiriyor. Sözlerindeki liriklikle de dikkat çeken eser, tam bir günümüz eseri olarak repertuvarlara da girecek olan bir Şahin eseri olmuş. Ardından ‘Son Adresimsin’ Eyüp Hamiş’in neyinin önde başladığı ve Güzelel’in gitarıyla ilerleyen eser, akustik bir anlayışla başlıyor. Şensesli’nin basının da altyapıyı güçlendirdiği eser, bir önceki eserin duygulu yapısını devam ettiriyor. Gündem’in yaylıları da perküsyonla birlikte dahil oluyor ve Şahin, dinleyicilerin sevdiği duygulu eserlerine bir yenisini ekliyor.
Sıradaki eserin düzenlemesi, bir başka değerli müzisyen Aydın Sarman’a ait: ‘Sen Bela Mısın Başıma?’… Gündem’in yaylıları ve Altınbaş’ın klarnetinin elektronik ritmlerle ilerlediği eserde Sarman’ın klavyesi de eseri destekliyor. Vokaller de eserin duygusunu güçlendiriyor. Ritmik yapı olarak ‘Lades Gibi Aklımdasın’ gibi güncel müzik tınısını yakalayan bir anlayışa sahip olan eser de yine bu güncel olanı başarılı bir şekilde yakalamasıyla albümden öne çıkan eserlerden biri oluyor.
Albüm, sözleri Yasemin Acınal, müziği Şahin’e ait iki eser ile devam ediyor: ‘Yüreğime Yüreğime’ akordeon ve perküsyon ile birlikte başlayan ve Yılmaz’ın tarının ön planda olup Azeri tınıları kattığı eserde Gündem’in yaylıları da Güzelel’in gitarı ve Şensesli’nin basının uyumuyla birlikte devam ediyor. Albümden öne çıkan ve sözlerle bütünleşen başarılı bir eser. Ardından ‘Karmakarışık’ Altınbaş’ın klarnetinin ön planda olduğu ve Gündem’in yaylılarıyla uyumlu bir şekilde ilerlediği eserde Güzelel’in gitarı ve Şensesli’nin bası da eserin alaturka altyapısına batılı tınılar katıyor. Şahin’in Türk Sanat Müziği sanatçılarından dinlediğimiz besteleri tadında yeni bir eser olan Şahin eseri, Eskimeyen Şarkılar konserinde de Şahin tarafından seslendirildiğinde dinleyicilerden tam not alan bir diğer eser oldu.
Son eser ise, 2016 yılında tekli olarak yayınlanan Aykut Gürel düzenlemesi eser ‘Kolay Değil’ ki albümde yer alması güzel düşünülmüş. Hüsnü Şenlendirici’nin klarnetinin ön planda başlayıp Gündem’in yaylılarıyla dengelendiği eserde Cem Tuncer’in gitarı da eserin duygulu yapısını destekliyor. Cengiz Ercümer’in perküsyonunun Gürel’in basıyla da güçlendirdiği eserin özellikle nakarat kısmında oğulları Lider ve Emirhan Şahin’in geri vokalleri başarılı ve Selami Şahin’in vokaliyle uyumlu bir şekilde ilerliyor.
Albüm, hem Selami Şahin’in kendine özgü bestecilik tarzından izler taşıyan; ancak bu tarzı güncel tınılarla harmanlayan, hem de Şahin açısından da yeni denemeler içeren bir albüm olmakla birlikte Şahin, günceli yakalayabilmesiyle de başarılı bir albüme imza atarak, her dönemin sanatçısı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.
Yorum Ekle