Müzik

Soft Analog’un kendini bulmuş müziğiyle özel bir yolculuk: Soft Analog – Arasında Dünyanın…

Günümüzün alternatif alanda dikkat çeken gruplarından -daha doğrusu ikililerinden- birisi de hiç kuşkusuz 2019’da Ankara’da iki lise arkadaşı İdil Tavşanlı ve Ömer Çelik’in devam ettirdiği Soft Analog oldu. Zaman içinde synth tınıları ve sözleriyle de başarılı çalışmalara imza atan grup, 2021’e üç yeni ortaklıkla; uclercagri ortaklığıyla “Renklerim”, Anadolu Sessions ile “Kaybolur” ve kendi teklileri “Modern Zamanlar”ın Alazkara remixiyle giriş yapmışken, Mayıs ve Haziran’da yayınladıkları iki tekli (Mesafeler ve Kaçardım) aslında Morrie Records etiketli yeni bir EP’nin habercisiydi : Arasında Dünyanın…

Prodüksiyonu Ömer Çelik’e ait olan 5 eserlik EP’nin söz ve müzikleri Çelik ve Tavşanlı imzası taşırken, mix çalışması ise Çelik & (aynı zamanda mastering çalışmasını da üstlenen) Başar Yurtçu’ya ait.

EP, “Bir Çırpıntı Var” ile açılıyor. Ömer Çelik’in klavye ve elektroniklerinin yer yer ritmlerle öne çıkarak başladığı eserde klavye ve piyano tınılarının uyumu, 1980’ler tınılarını andırıyor. Çelik, basıyla da yer yer öne çıkıyor ve İdil Tavşanlı’nın vokal uyumuyla dengeleniyor. Ege Çakır’ın elektrosu da yer yer eseri güçlendiriyor. Akılda kalıcı bir nakarata sahip.  Ardından, EP’ye ismini veren eser “Kaçardım” var. Haziran 2021’de tekli olarak yayınlanan eser synth fon ve elektroniklerle başlıyor, alttaki synth solo ve Çelik’in geri vokali eseri güçlendiriyor. Orta kısma doğru Ege Çakır’ın elektrosu ve Alaa Wardi’nin acapella solosu bas ile birlikte eseri canlı tutuyor.

Sırada “Kim Gösterir Bana Nasıl Olmalı” var. Çelik’in klavye fonuyla başlayan eserde Çakır’ın elektrosu öne çıkarak ritm ve klavye tınısıyla dengeleniyor. Tavşanlı’nın tiz vokali nakaratı akılda kalıcı tutuyor. Çelik de geri vokaliyle birlikte eseri tamamlıyor. Ardından, Mayıs 2021’de yayınlanan  “Mesafeler” geliyor. klavyelerin uyumuyla başlayan ve bas-ritm ile ilerleyen eserde ritmler ve Çakır’ın elektrosu öne çıkarak Tavşanlı’nın vokalini öne çıkarıyor. Çelik de orta kısma doğru geri vokaliyle eseri destekliyor. EP’nin son eseri “Yolculuk” oluyor. Duygusal Pazar gibi radyo programlarıyla bilinen Bartu Kafa’nın konuşması ile başlayan ve fonda klavye-ritm-bas uyumuyla devam eden eser, aynı zamanda Çakır’ın elektrosuyla dengeleniyor. 

Soft Analog, yeni EP’sinde hem müziksellikleri hem de sözlerdeki imgeleriyle dikkat çekerken, bu iki ögeyi vokalleriyle birleştiriyor. Bu bağlamda grup, yeni EP çalışmasıyla zaman içinde kendini bulmuş müziğiyle dinleyiciyi özel bir yolculuğa çıkartarak yine başarılı bir çalışmaya imza atıyor.