Müzik

Tam “zamanında” çıkan bir albüm : Şeyma Özbay – Zaman…

Müziğin eğitiminden gelen bir isim Şeyma Özbay… Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda uzun zaman batı müziği üzerine çalışmalarda yer alan Özbay, yılların içinde yaptığı 5 eseri Arpej Yapım etiketiyle ilk albümünde topladı : ‘Zaman’… 

Albümün düzenlemeleri Ahmet Faik Dökmeci ve Bora Çifterler ortak çalışması; ancak ‘Dört Duvar’ eseri sadece Ahmet Faik Dökmeci imzası taşıyor. 

İlk eser albümün ikinci klibi olan ’Herkes Konuşur’ Dökmeci’nin gitarlarının önde başladığı eserde Çifterler de davulu ile eserin Rock yapısını desteklerken Caner Anar’ın bası, esere 1970’lerde kaydedilmişçesine bir tını sağlıyor. Atıl Aksoy’un klavyesi de eserin o naif yapısını devam ettirerek altyapıyı tamamlıyor. Son kısımda Dökmeci ve Çifterler’in geri vokalleri, Özbay’ın vokali ile bütünleşerek eseri güçlendiriyor. Albümden zaman içinde klasikleşecek bir eserle açılış oluyor. Ardından albümün ilk kliplendirilen eseri ’Aşk Milyonda Bir’ Tunç Çakır’ın perküsyonları ve Dökmeci’nin gitarıyla başlayan eserde Aksoy’un tuşluları da Çifterler’in davulu ile birlikte eserin eğlenceli havasını destekliyor. Özbay’ın çift ses vokali de başarılı. Sözleriyle de dikkat çekecek eserde orta kısımda Serkan Emre Çiftçi’nin trompeti öne çıkıyor ve diğer enstrümanlarla bir atışma halinde devam ediyor. Dökmeci’nin synth eşliği de Anar’ın basıyla birlikte. eseri tamamlıyor. Dökmeci ve Çifterler’in geri vokalleri son kısımda esere güzel bir renk katıyor.

Albüm, ‘Ama Ben’ ile devam ediyor, tam eski dönemlerdeki eserlerin naifliğini taşıyan eserde Çiftçi’nin trompeti, Çakır’ın perküsyonları ve Dökmeci’nin synth eşliğinin önde başladığı eserde Dökmeci gitarıyla da esere dahil olarak akılda kalıcı bir gitar riffine imza atıyor. Çifterler’in davulu da Anar’ın bası ve Aksoy’un klavyesiyle birlikte eseri destekliyor. Son kısımda Özbay’ın geri vokalleri esere Blues tınıları katıyor. Albümden uzun vadede öne çıkabilecek bir başka eser. Ardından ‘Hatıra’ Gustavo Battistessa’nın bandoneonunun önde başladığı, Çakır’ın perküsyonlarının da desteklediği eserde Volkan Topakoğlu da kontrbasıyla eserin altyapısını güçlendiriyor. Dökmeci’nin gitarları ve Çifterler’in davulunun da dahil olduğu eserde Anar da basıyla eseri tamamlıyor. Özbay’ın geri vokali de eserin jazz tınılarına güzel bir renk katıyor.

Son eser, albümün son klibi olan ‘Dört Duvar’ elektronik ritm ve klavye fonla başlayan eserde elektronik ritm ön planda ve Özbay’ın vokali de eseri destekliyor. Güncel bir anlayışla düzenlenmiş eserin albümün en farklı eseri olduğu söylenebilir. Albüme bu bağlamda farklı ve güzel bir final oluyor.

Alternatif çalışmalara ilgi gösterilen ve dinleyicilerin alternatif çalışma ve sanatçılara sahip çıktığı, desteklediği bir dönemin ürünü olan bu albüm, Özbay’ın hem bestecilikte hem de söz yazarlığında yakaladığı özgünlük ile, Dökmeci ve Çifterler’in zaten müziksel yeteneklerini bu albümde de göstermesiyle birlikte, başlıkta da belirttiğim gibi, albümün isminden de yola çıkarak tam ‘zamanında’ çıkmış başarılı bir albüm.