Müzik

Tango eserlerine adanmış bir ömrün layıkıyla yapılmış bir özeti : Hadi Asitanelioğlu Tangoları…

Türkçe sözlü tango eserleri ülkemizde epey kısıtlı bir besteci skalasıyla ilerledi ve bu isimlerden yaşayan bir besteci, Hadi Asitanelioğlu’nun yazdığı tangolardan bir seçki, Ahenk Müzik etiketiyle alanında usta yorumcular tarafından seslendirilen bir albüme dönüştü : Hadi Asitanelioğlu Tangoları…

Albümün yönetmenliği, kayıt, mix ve mastering çalışmaları, aynı zamanda düzenlemeleri Asitanelioğlu ile birlikte üstlenen Ozan Sarıboğa’ya ait.

Albüm, Ankara Devlet Operası’ndan iki sesin yorumlarıyla açılıyor. İlk olarak Arda Aktar’ın ‘İlkbahar Hayalleri’ yorumu geliyor. (Sözlerin bir kısmı Ahmet Çalışkan’a ait.) Ozan Sarıboğa’nın piyanosuyla başlayan ve Hüseyin Kemancı’nın kemanının öne çıkıp Ortaç Aydınoğlu’nun bandoneonu ile dengelendiği eserde Neyzen Özsarı’nın kontrbası da eseri tamamlıyor. Aktar da güçlü yorumuyla eseri devleştiriyor. Ardından, Arda Doğan’dan O Aşkın Şarkısı geliyor. Aydınoğlu’nun akordeon ve bandoneonuyla başlayan eserde Sarıboğa’nın piyanosu da eseri güçlendirirken, Özsarı da kontrbasıyla eserin ritmik yapısını destekliyor. 

Sırada, Bursa Devlet Operası’ndan Aslı Yeşil yorumuyla ‘Aşkın Hayalleri’ var. Akordeon-kontrbas birlikteliği ile başlayan ve piyanonun da bu uyumu güçlendirdiği eserde Kemancı’nın kemanı öne çıkıyor ve eserin tango yapısına farklı bir tını katıyor. Yeşil özellikle tizlerde başarılı bir performans sergiliyor. Ardından Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Öğretim Üyesi Bahar Sarıboğa yorumuyla ‘Onu Tanıdıktan Sonra’ geliyor. Kemancı’nın keman solosuyla başlayan eserde Ozan Sarıboğa’nın piyanosu da öne çıkıyor ve enstrümanların uyumu devam ediyor, özellikle bandoneonun tiz tınıları esere güzel bir tını katıyor ve Bahar Sarıboğa da yorumuyla eserin duygusunu tamamlıyor.

Sıradaki eser, opera sanatçısı ve öğretim görevlisi Günay Acar yorumuyla ‘Aşk Sohbetleri’ Sarıboğa’nın piyanosu ve Kemancı’nın kemanının uyumuyla başlayan eserde Aydınoğlu’nun akordeonu ve bandoneonu öne çıkıyor ve Özsarı’nın kontrbasıyla birlikte ilerliyor. Acar’ın opera tınılı yorumu başarılı ve orta kısımda keman solo eseri tamamlıyor. Ardından, İstanbul Devlet Operası’ndan Nazik Alanbay yorumuyla ‘Duygularım’ geliyor. Kemancı’nın keman solosunun ön planda başladığı eserde piyano da kemanı destekliyor. Aydınoğlu’nun akordeonu da yer yer öne çıkarak Alanbay’ın güçlü yorumuyla dengeleniyor. Orta kısımda Aydınoğlu’nun bandoneon solosu başarılı. Özsarı da kontrbasıyla eseri güçlendiriyor. Son kısımda Kemancı’nın keman solosu da eseri tamamlıyor.

Albüm, Azerbaycan Devlet Operası’ndan Oya Ergün’den ‘Mutluluk’ ile devam ediyor. Kemanın ön planda başladığı ve akordeon ve bandoneon ile dengelendiği eserde piyano ve konrtrbas da altyapıyı güçlendiriyor. Son kısımda Aydınoğlu’nun akordeon solosu başarılı. Ardından, Ankara Devlet Operası’ndan Seza Kırgız’dan ‘Hasret’ geliyor. Keman-piyano uyumuyla başlayan eserde akordeon-bandoneon da eklenerek eseri destekliyor. Her iki sanatçı da başarılı yorumlarıyla dikkat çekiyor. 

Son iki eserden ilki, İstanbul Devlet Operası’ndan Tükel Acar’dan ‘Kışın Ateşi’ oluyor. Piyano-keman uyumuyla başlayan eserde akordeon ve garmonun uyumu öne çıkıyor. Acar da güçlü yorumuyla eseri tamamlıyor. Son eser ise bir enstrümantal çigan ‘Düşündüğüm (Çigan)’ kemanın öne çıktığı ve piyanonun kemanı desteklediği eserde akordeon-garmon da eseri güçlendiriyor ve eserin değişken ritmik yapısını tamamlıyor. Orta kısımda Özsarı’nın kontrbası öne çıkıyor ve kemanın tiz tınısıyla dengeleniyor.

Albüm, hem Ozan Sarıboğa düzenlemeleri hem de yorumcuların katkısıyla tango eserlerine adanmış bir ömrün layıkıyla yapılmış bir özeti olarak, Asitanelioğlu’nun tangolarını ölümsüzleştiriyor.