Müzik

Türkülere sevdalı bir yüreğin bozkırdan yayılan türküleri : Bilal Atabey – Güzel Ne Güzel Olmuşsun…

Kırşehir’li sanatçı Bilal Atabey’i en son ‘Yar Diye Kimi Sevmişim’ teklisi ile dinlemiştik, şimdi ise Atabey’i bu sefer Arşiv Müzik Yapım – Eyüp Akbaş etiketiyle dinleyicilerle buluşan bir albüm ile dinliyoruz: ’Güzel Ne Güzel Olmuşsun / Sultanım (Bozkırın Sesi)’

Hücum olarak otantik kayıt yapılan albümde bağlama, kabak kemane, bas gitar ve ritm yer alıyor.

İlk eser, Kayseri yöresinden bir Ahmet Gazi Ayhan derlemesi ‘Hozalı GelinUğur Önür’ün kabak kemanesinin ön planda olduğu ve eserin duygulu yapısını güçlendirdiği eserde Bülent Sesler perküsyonuyla, Atabey bağlamasıyla ve Serkan Çabuk da basıyla altyapıyı tamamlıyor. Orta kısımda Önür’ün kemanesi ve Atabey’in bağlaması öne çıkıyor. Ardından bir Karacaoğlan klasiği ‘Güzel Ne Güzel OlmuşsunAtabey’in bağlama solosuyla açılan eserde Çabuk’un bası da Atabey’in bağlamasıyla güzel bir uyum yakalıyor. Çabuk’un bası özellikle vokal kısmında ön plana çıkıyor. Orta kısımda Atabey’in bağlama solo başarılı.

Albüm, Sivas / Şarkışla yöresinden bir İhsan Öztürk derlemesi ile devam ediyor ‘Hacel Obası’ Önür’ün kemanesinin ön planda başladığı, Atabey’in bağlamasıyla yer aldığı hareketli eserde Sesler’in ritmi ve Çabuk’un bası eseri tamamlıyor. ardından Keskinli Hacı Taşan kaynaklı eser ‘Ankara’da Yedim Taze Meyvayı’ Bağlama-bas birlikteliği ile başlayan eserde orta kısımda Atabey’in bağlaması eserin duygulu yapısına katkı sağlıyor ardından bir Atabey eseri olan ‘Sultanım (Sağa Döndüm Sola Döndüm)Atabey’in bağlamasının ön planda başladığı eserde Çabuk’un bası da eserin hareketli yapısında Sesler’in ritmi ile eseri renklendiriyor. Hareketli yapısıyla dinleyiciyi etkileyen, sevileceğini düşündüğüm, albümden öne çıkan eserlerden. 

Sırada Urfa yöresinden bir geleneksel eser ‘Pencereden Bakıyor’ albümün hareketlenen yapısını devam ettiriyor. Önür’ün kemanesinin ön planda olduğu eserde Çabuk’un bası da ara ara ön plana çıkarak eseri güçlendiriyor. Sesler’in ritmi ve Atabey’in bağlaması da eseri tamamlıyor. Ardından Yozgat / Akdağmadeni yöresinden bir Nida Tüfekçi derlemesi ‘Ham Meyvayı Kopardılar Dalından’,  Önür’ün kemanesi ve Atabey’in bağlamasının uyumuyla başlayan eserde Çabuk’un bası ve Sesler’in ritmi de eserin duygusunu destekliyor. Eserin bu akustik hali de dinleyiciler tarafından ilgi görecektir. Orta kısımda kemane solo başarılı. Ardından bir Kırşehir türküsü ‘Ağ GelinAtabey’in bağlaması ve Çabuk’un basının birlikteliğinin ön planda olduğu eserde özellikle basın varlığı eserin duygusunu kuvvetlendiriyor.  

Sıradaki eser, bir Nevşehir / Ürgüp türküsü; Ürgüplü Refik Başaran derlemesi ‘Ayşe’min Yeşil Sandığı’ kemane-bağlama-bas birlikteliğini devam ettiren eser albümü biraz daha hareketlendiren bir eser oluyor, ardından Keskinli Hacı Taşan kaynaklığında bir Kırıkkale / Keskin türküsü ‘MavilimSesler’in ritmi ve Önür’ün kemanesinin Çabuk’un basıyla dengelendiği, Atabey’in bağlamasının da altyapıyı tamamladığı eser, bir önceki eserin başlattığı hareketli havayı ileriye taşıyor. 

Yozgat / Akdağmadeni yöresinden bir başka Nida Tüfekçi derlemesi ile devam ediyor albüm ‘Hastane Önünde İncir Ağacı’ Önür’ün kemanesi ve Çabuk’un basının ön planda olduğu, Sesler’in ritminin de dahil olduğu, Atabey’in bağlamasının da ara ara yer aldığı eser, albümü yeniden duygulu bir havaya taşıyor, ardından yine bir Nevşehir / Ürgüp türküsü ve Başaran derlemesi ‘Ayvalı’dan Çıktım Atabey’in bağlamasıyla söylediği eser, albümün yapısını biraz daha hareketlendiriyor. 

Son eser, bir Kırşehir türküsü olan ‘Açıl Gel Ömrümün VarıSesler’in ritmi ve Önür’ün kemanesinin güzel uyumuyla başlayan eserde Atabey’in bağlaması da esere katılıyor ve albümü daha da hareketlendiriyor. Ayrıca vokal ile birlikte Çabuk’un basının da dahil olduğu eserde Atabey tiz vokallerde başarılı bir performans sergiliyor. 

Akustik bir anlayışla ele alınmış türküler ve bir özgün beste, türkülere sevdalı bir yüreğin vokaliyle birleşince, ortaya Türk Halk Müziği severler tarafından beğeniyle dinlenilecek bir albüm ortaya çıkmış.