Kalan Müzik’in Karadeniz’e Kalan, Aleviler’e Kalan ve Ege’ye Kalan albüm serileri, hem bu bölgelere özgü türküleri hem de başarılı sesleri bir araya getirmişti ve tüm albümler dinleyicilerin beğenisini kazanmıştı. Şimdi ise Kalan Müzik, DMC işbirliğiyle ve DMC etiketiyle, hazırlığı dört yıl süren ve üç albümden oluşan geniş kapsamlı yeni bir seriye imza atıyor : Türkülere Kalan…
Üç albümün de proje koordinatörlüğü ve süpervizörlüğü, usta müzisyen Engin Arslan’a ait.
Bu albüm, diğer iki albüme göre bir istisnaya sahip. Çünkü, serinin “yayınlanan” ilk albümü olarak Mart 2020’de dijital platformlarda yerini almışken, serinin ilk iki albümü için ise Aralık 2020’yi beklemek gerekecekti. Üçüncü albüm, o bakımdan ilk iki albümden daha önce dinlenebildi.
Türkülere Kalan 3 albümündeki düzenlemelerin büyük çoğunluğu (yazı içinde düzenleme olarak ismi geçen müzisyenler haricindeki düzenlemelerin hepsi) projenin koordinatörü ve süpervizörü olan Engin Arslan imzası taşıyor.
Albümün ilk CD’si, Erzincan Türküsü “Keklik Gibi Kanadımı Süzmedim”in Ender Balkır yorumuyla başlıyor. Gitar-tanbur uyumuyla başlayan eserde bağlama ve perküsyonlar da eklenerek bas ile birlikte öne çıkıyor. Balkır’ın çift ses vokali başarılı. Ardından, Rumeli türküsü “Arda Boyları”nı Çimen Yalçın yorumuyla dinliyoruz. Akordeon ve yaylı fon-tanbur-piyano uyumuyla başlayan eserde klavye ve perküsyon eserin duygusunu destekliyor. Orta kısımda yaylı-perküsyon öne çıkıyor. Sırada, Balıkesir türküsü “İki Keklik Bir Kayada Ötüyor”u Atakan Akdaş’tan dinliyoruz. Bağlamalar-gitar-perküsyon uyumuyla başlayan eserde kemane öne çıkıyor.
Sıradaki eser, İstanbul türküsü “Mendilimin Yeşili”nin Ezgi Eyüboğlu yorumu oluyor. Eyüboğlu’nun vokaliyle başlayan eserde tanbur ve İstanbul kemençesi öne çıkıyor. Gitar-perküsyon-bas uyumu da tanbur-kemençe ile dengelenerek eserin duygusunu destekliyor. Ardından, Hakan Dedeler’den Ankara türküsü “Suya Gider Allı Gelin”i dinliyoruz. Bas-cura-yaylı tanbur uyumuyla başlayan eserde tanbur-gitar uyumu da eseri destekliyor. Orta kısımda duduk solo başarılı. Sırada, Uğur Önür yorumu-düzenlemesi ile Denizli türküsü “Yaylalarda Gezersin” var. Bağlamaların önde olduğu ve perküsyon-çift ses vokal ile dengelendiği eserde kemane de öne çıkıyor.
Albüm, Erzurum türküsü “Sarı Gelin”in Eda Karaytuğ yorumuyla devam ediyor. Duduk-gitar-perküsyon uyumuyla başlayan eserde bağlama ve duduk öne çıkıyor. Ardından, Emre Kızıl yorumuyla Van türküsü “Urfa’ya Paşa Geldi” geliyor. Gitar-bağlama-kemane uyumuna perküsyonlar da ekleniyor. Sırada, İstanbul türküsü “Telgrafın Tellerine” Gülay Sezer yorumuyla geliyor. Bağlama-perküsyon-yaylı-kaval uyumuyla başlayan eserde gitar da öne çıkıyor ve piyano-bas ile dengeleniyor.
Albümün ilk CD’sinin son üç eserinin ilki, Adana türküsü “Yenice Yolları”nın Arif Kabadayı yorumu ve Cem Şengül düzenlemesi oluyor. Piyano-klavye uyumu ile başlayan eserde gitar-perküsyon-kemane uyumu da öne çıkarak eserin duygusunu destekliyor. Bas da eseri tamamlıyor. Ardından, Kütahya türküsü “Yağmur Yağar Her Dereler Sel Alır” Taylan Özgür Ölmez yorumuyla geliyor. Bağlamaların perküsyon ve özellikle davul ile olan uyumuyla epik bir şekilde başlayan eserde gitar da bas ile birlikte eseri destekliyor. İlk CD’nin son eseri, Artvin türküsü “Çift Jandarma Geliyor”un İrfan Özbek yorumu oluyor. Bağlama ile başlayan ve piyanonun da dahil olduğu eserde mey öne çıkıyor (bas-tiz solo başarılı) ve perküsyon-gitar ile dengeleniyor. Bas da eseri destekliyor.
Albümün ikinci CD’si, Deniz Türkan’ın yorumuyla tekli olarak da yayınlanan Sivas türküsü “Akşam Olur Karanlığa Kalırsın” ile başlıyor. Klavye fon-bağlama-kemane uyumuyla başlayan eserde perküsyon da yer yer eseri destekliyor.
Sırada, Çiğdem Elmas’tan Gaziantep türküsü “Bahçalarda Mor Meni” var. Tanbur-gitar uyumuyla başlayan eserde kanun ve kemane de perküsyon da öne çıkıyor ve bas ile dengeleniyor. Kemane-tanbur uyumu başarılı. Ardından, Gamze Matracı’dan Rumeli türküsü “Göçmen Kızı” geliyor. Trompet-gitar-perküsyon uyumuyla başlayan eserde yaylı-akordeon uyumu da geri vokaller ve trombon ile eserin duygusunu destekliyor, bas da yer yer öne çıkıyor, son kısımda flüt de ekleniyor.
Albüm, Abdal yorumu-düzenlemesiyle Ürgüplü Refik Başaran eseri “Dam Başında Sarı Çiçek” ile devam ediyor. Gitar-perküsyon-bağlama-bas uyumuyla başlayan ve kemanenin de eklendiği eserde vokal uyumu da başarılı. Ardından, Çimen Yalçın’dan Onur Özçelik düzenlemesi ile bir Afyon türküsü “Çorabını Ördüğüm” geliyor. Kaşık-davul perküsyonlarla başlayan ve bağlama-bas uyumunun da hareketlendirdiği eserde gitar da eseri destekliyor.
Sıradaki eser, Erzurum yöresinden bir türkü; Emre Kızıl yorumuyla “Tutam Yar Elinden” geliyor. Tanbur solo ile açılan perküsyon-kemençe-gitar-bas uyumuyla devam eden eserin ardından, Eda Karaytuğ’dan Selanik türküsü “Bir Fırtına Tuttu Bizi” geliyor. Tanbur-kemençe-piyano uyumuyla akustik bir anlayışla başlayan eserde klavye fon da eserin duygusunu destekliyor ve ara ara ritm de dahil oluyor. Son kısımda kontrbas da dahil olarak eseri tamamlıyor.
Sırada, Cengiz Özkan yorumu-düzenlemesiyle Afyon türküsü “Karahisar Kalesi” var. Bağlama-gitar ile akustik bir kayıt oluyor. Ardından, Gülay Sezer’den İstanbul türküsü “Bağa Girdim Bağ Budanmış” geliyor. Zurna-Kaval-bağlama-bas uyumuyla hareketlenen eserde perküsyonlar ve gitar solo da öne çıkıyor. Son kısımdaki perküsyon-gitar-zurna-bas uyumu başarılı.
Albüm, Erkut Özkan yorumuyla Kırşehir türküsü “Köprüden Geçti Gelin” ile devam ediyor. Bağlama solo ile başlayan eserde Özkan, bağlamasıyla eseri başarılı bir şekilde seslendiriyor. Ardından, Ender Balkır’ın “Harput” albümünde farklı bir düzenlemeyle söylediği Elazığ türküsü “Ahçik” geliyor. Gitar-kemane uyumuyla başlayan eserde bağlama-perküsyon-bas uyumu da eseri destekliyor.
Son iki eserden ilki, Alamatra yorumu-düzenlemesi Karadeniz türküsü “Gelemedim Güzelum” Kemençe solo ve klavye fon ile başlayan eser akustik bir kayıt oluyor. Son eser ise Atakan Akdaş yorumuyla Çanakkale türküsü “Çanakkale İçinde” oluyor. Akdaş, eseri piyano eşliğinde seslendiriyor.
Serinin ikinci albümünde 25 eser yer alırken, Çimen Yalçın, Atakan Akdaş, Ender Balkır, Emre Kızıl, Gülay Sezer ve Eda Karaytuğ, ikişer eser seslendiriyor. Albümde 24 sanatçı ve 1 grup yer alırken (ki bazı sanatçılar ilk ve ikinci albümde de yer aldılar) Hakan Dedeler, Uğur Önür, İrfan Özbek haricinde yer alan tüm sanatçılar, daha önce Kalan Müzik etiketiyle bir albüm yayınlamış ya da Kalan Müzik’in bir proje albümünde yer almışlar.
Serinin üçüncü albümü, yedi bölgeden öne çıkan 25 türkünün günümüzün başarılı seslerinin aynı başarıdaki yorumlarıyla birlikte önemli bir antoloji niteliği taşıyarak arşivlerde yer almayı hak ediyor.
Yorum Ekle