Burcu Yankın ismini çoğu dinleyici Kardeş Türküler ile duydu, Kardeş Türküler’in yanı sıra pek çok sanatçı ve projeyle bilinen Yankın, özellikle Fırat Alkış ve Fuat Alkış ile kurdukları Miraz Trio ve ilk albümü ‘Çeber / The Door’ ile dinleyicilerin beğenisini kazandı. Şimdi ise Yankın, ilk solo albümünü 2018 yılının ortalarında BGST Records etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : ‘Jî’…
Albümün prodüktörlüğü Beril Sarıaltun’a ait.
10 Kürtçe sözlü eserin yer aldığı albümün düzenlemeleri aynı zamanda kayıt ve mix çalışmasını da üstlenen Barış Yerli’ye ait. Bazı eserlerde Yankın da Yerli ile birlikte düzenlemelerde yer alıyor.
İlk eser, Yankın eseri ‘Telli Bihar’ Barış Yerli’nin klavye solosunun önde olduğu eserde Yankın da perküsyonlarıyla eseri desteklerken Erdem Göymen’in davullarıyla uyumlu bir şekilde ilerliyor. Orta kısımdan itibaren Ruşen Arslanargun’un çellosu ve Özgür Kement’in viyolası da esere dahil olurken, Hakan Gürbüz’ün bası yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda Saro Usta’nın akordeon solosu başarılı ve Erdi Aslan’ın saksafonu da eserin altyapısını güçlendiriyor. Çift ses vokal de eseri destekliyor. Yerli’nin gitarları da altyapıyı tamamlıyor ve son kısımda elektrosuyla esere Rock tınılar katıyor. Yankın, eserde ünlü Kürt hikayelerinden ‘Cembelî ü Binevş Destanı’na da bir selam gönderiyor. Ardından ‘Meyrem’ ilk kısmın sözleri Yankın’a, müziği Vedat Yıldırım’a ait iken, ikinci kısım anonim ve üçüncü kısım Yankın imzası taşıyor. Yerli’nin elektrosuyla başlayan eserde Göymen’in davulu ile Gürbüz’ün bası eserin hareketli yapısını destekliyor. Salih Gürkan Çakar ve Metin Fidel Kılıç’ın vokalleri de Yankın’a destek oluyor. Orta kısımda Yerli’nin elektro solosu başarılı ve Arslanargun’un çellosu altyapıyı güçlendiriyor. Son kısımda Alkış ve Yankın tefleriyle, Kement de viyolasıyla dahil olarak eseri tamamlıyor. Yankın’ın özellikle tiz vokalleri eseri öne çıkartıyor.
Sırada art arda iki Yankın eseri var, ilk önce ‘Baran’ Yerli’nin klavyesiyle akustik bir anlayışla başlayan eserde Arslanargun’un çellosu eserin duygulu yapısını destekliyor. Albümden öne çıkan başarılı eserlerden biri. Ardından ‘Behedar’ Yankın’ın perküsyonunun ön planda başladığı eserde yaylılar da dahil oluyor ve Gürbüz’ün bası yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda Fırat Alkış’ın tambur solosu başarılı. Alkış aynı zamanda tefiyle de yer alıyor. Yerli’nin gitarları da eseri tamamlıyor ve son kısımda Yerli’nin elektro solosu, esere Rock tınılar katıyor, davul ile dengeleniyor. Eserin değişken ritmik yapısı, dinleyicinin dikkatini canlı tutuyor.
Albüm, Yankın eseri ‘Dûr’ ile devam ediyor. Yerli’nin klavyesiyle başlayan esere Gürbüz’ün bası ve yaylılar da ekleniyor ve Yerli elektrosuyla dahil olarak bir önceki eserde olduğu gibi esere Rock tınılar katıyor ve Göymen’in davuluyla uyumlu bir şekilde ilerliyor, yaylılar da eseri destekliyor. Ardından Erivanlı şair Egîde Şemsî’nin Selim Temo’nun Kürt Şiirleri Antolojisi’nde yer alan bir şiirine Yankın bestesi ‘Çave Te’ Yerli’nin piyanosu ve Gürbüz’ün basının uyumuyla Caz tınılarıyla başlayan eserde Usta’nın akordeonu yer yer öne çıkıyor.
Yankın perküsyonuyla da eseri destekliyor. Orta kısımda akordeon-piyano uyumu başarılı. Son kısımda Alkış’ın tamburu öne çıkarak perküsyonlarla dengeleniyor. Çift ses vokal de eseri eğlenceli bir yapıya getiriyor. Eserin değişken ritmik yapısı da esere güzel bir renk katıyor.
Sırada art arda iki Yankın eseri ile albüm devam ediyor; ilk önce ‘Masiyen Bederya’ Yerli’nin klavyesiyle masalsı bir başlangıca sahip olan eserde Usta’nun akordeonuna yaylılar da ekleniyor ve Arslan’ın yan flütü de Gürbüz’ün basıyla birlikte eseri güçlendiriyor. Nakarat kısmında Yerli’nin piyanosu da eserin duygusunu destekliyor. Sözlerin lirik yapısı da dikkat çekecektir. Ardından ‘Ku De?’ Arslan’ın saksafonu ve Yerli’nin piyanosu esere caz tınıları katıyor ve Göymen’in davulu ve Gürbüz’ün bası da bu havayı destekliyor. Orta kısımda saksafon-piyano-davul uyumu başarılı. Eserin ton değişimi eseri canlı tutuyor. Caz severlerin de beğenerek dinleyeceği bir eser olacaktır.
Son iki eserin ilki Fırat Alkış’a ait ‘Şiliya Usari’ yaylılarla başlayan eserde Yerli’nin piyanosu öne çıkıyor. Gürbüz’ün bası da altyapıyı güçlendiriyor. Yaylılar yer yer öne çıkarak eserin duygusunu destekliyor. Yerli’nin fırtına efekti yaylılarla birleşerek eseri tamamlıyor. Son eser ise, albüme ismini veren ‘Ji’ dışarıda söyleniyormuş gibi bir efektle başlayan eserde yaylılar öne çıkarken Alkış ve Yankın’ın tefi de eserin epik yapısını destekliyor. Gürbüz’ün bası da eseri güçlendiriyor. Yankın, eserde Şahmaran efsanesine de bir selam gönderiyor. Yerli’nin gitarının da altyapıyı tamamladığı eserde perküsyon ve Yerli’nin efektleri, Yankın’ın vokalleriyle birlikte eseri hareketli bir hale getiriyor ve farklı bir deneme olarak albüme güzel bir kapanış oluyor.
Yankın, bu ilk albümü ile köklerinin kendisine kazandırdığını; müziklerinde yer yer rock, jazz ve akustik müziksel denemeler ve duygulu Kürtçe sözleriyle -ki Kürt dilini sonradan öğrenmeye başlayan Yankın’ın bu konuda eserlerde söyleyişe olan hakimiyeti de gayet başarılı- çeşitli efsane ve köklere dayanan tabirlere de yer vererek ruha dokunan başarılı bir ilk albüme imza atıyor.
Yorum Ekle