Röportajlar

Yeni teklisi “Feeling (Da Da Da)”yı dinleyicilerle buluşturan Faruk Orman ile bir röportaj…

Faruk Orman… EDM (Elektronik Dans Müziği) alanında hem ülkemizde hem de dünya ülkelerinde solo ve ortak çalışmalarıyla bilinen ve özellikle 2021 yılında pek çok çalışmaya imza atan Orman, en son Poylow ve vokalde Todd Stucky ile “Feeling (Da Da Da)”yı Enforce Records etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu. Halen Ankara’da yaşayan Orman ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle Daydream’e kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda Daydream’ın oluşumunu nasıl gelişti ve nasıl geri dönüşler aldınız?

-Çok uzun zamandır EDM kategorisi altında nitelendirebileceğiniz şarkıları dinliyordum. Sadece bir anlık bir düşünce ile bu tarz müziklerin nasıl oluştuğunu merak ettim ve araştırmam burda başladı. Bundan önceki müzik ile ilgili uğraşlarımdan bahsetmek gerekirse yaklaşık 6 ay elektronik gitar dersleri almıştım. Kendimi pratik olarak çok fazla geliştiremesem de aldığım kurslarda temel müzik teorisini çok açık bir şekilde öğrenmiştim. İnternetten izlediğim öğretici videolar ve bu teorik derslerin bana kattıklarıyla ile birlikte 2 yıl dene-yanılma ile devam eden bir sürece girdim. Hiçbir beğenilme kaygısı taşımadığım bu günlerde hoşuma giden şarkılarımı yayınlama kararı aldım. İlk yayınladığım şarkım olan Daydream’i yakın çevremle paylaştığımda onların desteğini görmek beni daha çok motive etti.

Daydream’i takip eden süreçte üç tane bağımsız tekli yayınladığınız bu teklilerinizle ilgili nasıl geri dönüşler aldınız? 

-Bağımsız olarak yayınladığım şarkılarımı sadece yakın çevreme yollamıştım. Henüz sosyal medya hesaplarımdan paylaşım veya ekstra bir promo çalışması içine girmekten çekinmiştim. Ama ben bu durumda ne kadar çekingen davransam da çevremdeki insanlar şarkılarımı benden daha çok destekledi. Tabiki de güvendiğiniz insanların desteğini sürekli hissetmek sizi daha çok motive ediyor ve yolunuza devam etmenizi sağlıyor.

Delhi ile birlikte Ray Collect firmasıyla anlaştınız. Firma ile yollarınız nasıl kesişti ve firmayla çalışıyor olmak size müziğinizi duyurmak konusunda daha güzel imkanlar sağlıyor mu?

-Ray Collect’i ilk duyduğum zamanlar firmanın kurulmasının üzerinden henüz 6 ay geçmişti. Dünya geneldindeki EDM sanatçılarını ve şarkılarını yakından takip etsem de henüz Türkiye’deki isimlerden çok haberim yoktu. Bir “label” ile beraber çalışmak size diğer sanatçılarla tanışma fırsatı veriyor ve daha da iyisi vizyonunuzu genişletiyor.

Ray Collect etiketliyle art arda tekliler yayınladınız ve bu tekliler ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Ray Collect ile birlikte yayınladığım ilk teklim “Delhi” benim için bir dönüm noktası oldu. Kafamdaki planlar, ulaşmak istediğim hedefler daha da belirginleşti. Sosyal medya hesaplarımdan paylaştığım ilk teklim de “Delhi” oldu. Artık az çok beni tanıyan herkes müzik adına bir şeyler yaptığımı öğrenmişti. Birçok kişi şarkımı dinlerken bana fotoğraf yolluyor ve Instagram hikayeleri paylaşıyorlardı. Tekrar ve tekrar arkadaşlarımın desteğini görmek beni çok mutlu etti. Bu sırada yaklaşık 8 ay boyunca sadece Ray Collect ile beraber çalıştım ve hem firmanın hem de kendimin gelişimini görmek bana kariyerimin bir adım sonrası için umut veriyordu.

Thinking It Over ile birlikte FHC ile anlaştınız. Firma ile yollarınız nasıl kesişti?

-Future House Cloud (FHC), zaten EDM piyasasında çokça adını duyduğumuz ve başarılı bir firma. Demo’larımı yollamaya başladığımda hemen olumlu yanıt alamamıştım fakat firmadan ve çevremden aldığım geri dönüşler sonucu yaptığım işlerin kalitesini geliştiriyordum. Nihayet FHC tarafından kabul aldığım zaman artık Avrupa’daki sanatçılar da adımı duymuş ve onlarla iletişime geçmeyi başarmıştım.

Payphone ile birlikte iki müzisyenle bir araya geldiniz. Nito-Onna ve Glamii ile yollarınız nasıl kesişti, teklinin oluşum süreci nasıl gelişti ve tekli ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Payphone, benim ilk “cover” şarkım. Lunis adıyla da bilinen Nito-Onna birçok başarılı işe imza atıyordu ve benim de severek dinlediğim bir ikiliydi. Glamii ise online platformlardan tanıştığımız benim yaşlarımda bir prodüktördü. Yaptığımız tarzların aynı olması ve yaptığımız işlerin beğenilmesi bizi bir araya getirdi. Geri dönüşler beklentimizin çok üstündeydi teklimiz şu an Spotify’da 500.000 dinlenmeyi geçti.

Heroes (We Could Be) ile Poylow ve Lindsay Tatman ile bir araya geldiniz. Kendileri ile yollarınız nasıl kesişti, teklinin oluşumu nasıl gelişti ve tekli ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Lindsay’in şarkılarını ilk dinlediğimde onunla beraber bir şeyler yapmaya karar vermiştim ve Heroes teklisinde buluştuk. Şarkının yapım aşamsı başladığı sıralarda, tarzlarının aynı olduğunu farkettiğimiz Poylow ile tanıştık. Daha sonra Poylow da şarkıya dahil oldu ve çalışmalara devam ettik.

Ayrıca yine Nito-Onna ile bir araya geldiğiniz “Counting Stars”ı yayınladınız. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? 2Hounds ile yollarınız nasıl kesişti ve tekli ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Şarkının yapımına yaklaşık 6 ay önce başlamıştım ve yine o zamanlarda birlikte çalıştığım vokalist farklı bir isimdi. Biz şarkıyı bitirince demomuzu firmalara yollamaya başladık fakat firmalardan aldığım geri dönüşler hep vokalin yetersiz olduğu yönündeydi. Bunun üzerine vokali değiştirme kararı aldık. Yeni vokaller, daha önceden çalıştığım ve güvendiğim Nito-Onna oldu. Şarkıyı beğenen İtalyan ikili 2Hounds da bizim isteğimiz üzerine çalışmaya dahil oldu ve onların da çalışmalarıyla şarkımız daha üst seviyeye çıktı. Sonuç gayet tatmin edici oldu.

2021 yılını üretken bir şekilde geçirdiniz. Bu bağlamda yıl içinde yaptığınız çalışmaların tamamı sizce dinleyicilere aynı ölçüde ulaşabildi mi?

-Kesinlikle! Geçen sene ilk defa profesyonel bir şirketle beraber şarkı çıkarmıştım. Şu an ulaştığım dinlenme sayılarını o zamanlar hayal bile edemezdim. Fakat şu an ki hedeflerim biraz farklı. Daha fazla dinleyici kazanmaktansa yaptığım işlerin kalitesini geliştirmeyi daha da önemli buluyorum. Eğer ortaya çıkan ürün kaliteliyse er ya da geç hakettiği değeri görecektir. Burada denk alınan kriter dinlenme sayılarıysa, o zaman dinlenme sayılarının da yapılan işin kalitesiyle paralel ilerleyeceğini düşünüyorum. Umarım bu süreçte hem kendimi ve müziğimi geliştirip hem de daha çok dinleyiciye ulaşabilirim.

En son yine Poylow ve Todd Stucky ile “Feeling (Da Da Da)’yı yaptınız. Teklinin oluşumu nasıl gelişti? Stucky ile yollarınız nasıl kesişti? Ayrıca Enforce Records ile yollarınız nasıl kesişti? Tekli ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Poylow ile yaptığımız ilk şarkı Heroes’dan sonra iyi bir uyum yakaladık. Hiç beklemeden bir sonraki yapacağımız şarkı hakkında konuşmaya başlamışken Todd Stucky bize kendi demosunu gönderdi. Poylow ve ben Todd’un sesini çok beğendik ve bu defa orijinal bir şarkı yapmak için çalışmalara başladık. Şarkının ilk verse kısmını Todd çok hızlı bir şekilde çoktan tamamlamıştı ve ben de altyapıya odaklanmıştım. 1 hafta gibi bir süre sonunda şarkının ilk yarısını Todd ile beraber tamamlamıştık. Bu haliyle şarkıyı Poylow’a gönderdik ve o da daha çok şarkının 2. yarısına odaklandı ve şarkıyı finalize etti. Genel sürece baktığımızda şarkının ilk fikri ortaya çıktıktan sonra her şey neredeyse 2 hafta gibi bir sürede tamamlanmıştı. Daha sonra Amerika kökenli Enforce Records şarkımızla ilgilendi ve onlarla beraber şarkıyı yayınladık. Bu zamana kadar daha yoğunluklu olarak cover şarkılar yapmışken uzun aradan sonra bir orijinal şarkı yapmak çok güzel bir deneyimdi! Rahat ezberlenebilen sözleriyle şarkıya eşlik etmek gayet kolay olduğu için dinleyicilerin de hoşuna gitti ve çok güzel geri dönüşler aldık! Görünen o ki ileride işlerimizde daha da çok orijinal parçalara yer vereceğiz!

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Müziğim bazı kısımlarda vokallerin ön planda olup dinleyicinin şarkının sözlerine yoğunlaşmasını sağlarken bazı kısımlarda da groove ve bassline’ı ön planda tutan kompozisyonlardan oluşuyor.

Feeling (Da Da Da)’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Sene sonuna kadar çıkması planlanan, tamamlanmış birkaç teklim daha var. Bu şarkılarımda da alanında başarılı olmuş sanatçılarla beraber çalıştım. Umuyorum ki her zaman daha iyiye ve daha yeniye doğru ilerleyeceğim!

Faruk Orman’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Feeling (Da Da Da)”yı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.