Röportajlar

Yeni teklisi “Kibritçi Kız”ı dinleyicilerle buluşturan yağmur ile bir röportaj…

2022 bitmeden dinleyicilerle buluşan, bu bağlamda başarılı olan ilk teklilerden birisi, dinleyicilerin Batdora ile yaptığı “Deli” ile tanıdığı yağmur’un Bahçekat Müzik etiketli alternatif tınılı kendi eseri ilk teklisi “Bi’ Dinlesen” oldu. Öte yandan eğitim anlamında İletişim Tasarımı alanından gelen ve sanat yönetmenliği de yapan yağmur ile (Yağmur Ender Ergüç) Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu,  teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle “Deli”ye kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız?

-Kendimi bildim bileli hep müzik ile iç içe oldum. Okul korolarında yer aldım. Küçükken piyano çalıyordum sonra koro ile beraber gitara yöneldim. Arkadaşlarım ile uzun süre canlı müzik yaptık. Kendi müzik tarzımı da onlar ile beraber keşfettim.

”Deli” teklisi ile bir araya geldiğiniz Batdora ile yollarınız nasıl kesişti? Deli’nin kayıt süreci nasıl gelişti ve Deli ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Dora ile biz liseden arkadaşız. Hep beraber müzik yapardık. Beraber bir proje yapmak da her zaman hayalimizdi. Bir gün Dora beni aradı ve çok güzel bir şarkı fikri olduğundan bahsetti. Evinde kendi kurduğu küçük bir kayıt stüdyosu vardı. Beraber bir gece kayıt başına oturduk ve aslında şarkının son hali orada evrildi. Şarkı çıktıktan sonra, özellikle de içindeki küçük dokunuşlar ile ilgili çok güzel geri dönüşler aldık. İleride yeni projeler yapmayı planlıyoruz.

Bir solo tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Bi’ Dinlesen”in oluşum süreci nasıl gelişti? Bahçekat Müzik ve düzenlemenizi üstlenen Cem Gençler ile yollarınız nasıl kesişti?

-Kendi şarkılarımı yapmak, paylaşmak, sesimi duyurmak benim her zaman en büyük hayalimdi. Kendimi bildim bileli hep hedefe yönelik bir insan oldum. Tek hayalim hep müzikti ve bu hiç değişmedi. İnsan hani sürekli “doğru zaman” kavramını bekler ya, ben de öyleydim. Ancak bir gün, “Yağmur, doğru zaman senin yarattığın zamandır!” dedim ve şarkılarımı paylaşmaya karar verdim. Bi’ Dinlesen ise bende yeri çok büyük bir şarkıydı her zaman. Çok sevdiğim ve değer verdiğim bir insan ile ana fikrini yarattık şarkının. Sonrasında da devamı geldi zaten.. BahçeKat’ın sahipleri Serkan Ayman ve Oya Ayman bizim aile dostlarımızdı. İlk demolarımı duyduktan sonra beraber yola çıkmak istediler. İyiki varlar, onların bilgeliği ile attım tüm adımları. Sürecin her kısmında çok yardımcı oldular. Cem ile ise, üniversitede tanıştık. Senelerdir sahip olduğumuz çok güzel bir arkadaş grubumuz var. Hepimiz müzikle uğraşan insanlarız. Tüm grup beraber boş vakitlerimizde hep evde müzik yapardık, üretirdik. Şimdi hepimiz profesyonel olarak piyasaya adım atmaya başladık. 

”Bi’ Dinlesen” ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Bi’ Dinlesen herkesten çok iyi geri dönüş aldı. İçimi ısıtan yorumlar aldım hep. Sözleri için de, müziğinin hissiyatı için de… Önemli olan hiçbir zaman ismimin duyulması değildi, müziğimin duyulmasıydı. Buna doğru bir adım attığım için, ve insanlar anlatmak istediğimi duyduğu için çok mutluyum.

Bi’ Dinlesen’in klibini yöneten T. Barkın Türkmen ile yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşum süreci nasıl gelişti? Klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Barkın da benim üniversiteden arkadaşım. Benim normalde mesleğim sanat yönetmenliği. Barkın ile beraber üniversite kulüplerinde de iş dünyasında da senelerdir beraber iş yapıyoruz. Şarkının çıkışı çok ani oldu. O yüzden klip de ani gelişti. Normalde oluşum süreci 2-3 ay arası süren bir süreçtir klip. Biz kurgusu dahil her şeyi 5 günde yaptık. Hem iyi geri dönüşler aldık, hem de yapıcı eleştiriler. Buna hazırlıklıydık aslında. Sonuç ne olursa olsun, süreç çok keyifliydi ve imkansız denilen pek çok şeyi gerçekleştirdik. İleride daha da güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum.

Yeni tekliniz yine kendi eseriniz ve Gençler düzenlemesi “Kibritçi Kız” oldu. Kibritçi Kız’ın oluşum süreci nasıl gelişti?

-Kibritçi Kız benim için çok özel bir yeri olan bir şarkı. Kendimi bildim bileli, hiç kendimi tamamen açıklayabilen, anlatabilen bir insan olamadım. Küçüklüğümde çok denedim ancak anlaşılamayınca, sanırım bir noktada vazgeçtim denemekten. Geçen sene özüme ve kendime dönmeye çalıştığım bir süreç vardı. Kendimi anlatma ihtiyacım vardı. Müzikle ilk tanıştığımda, başkalarının sözlerinin satır aralarında buldum kendimi ve beni müziğe bağlayan da bu oldu; ve bir şarkı istedim, bazı şeyleri anlatabileceğim. Çok değer verdiğim bir insan var, beni belki herkesten iyi tanır. Çoğu zaman benden bile iyi tanır hatta. O bu şarkıda kılavuz oldu bana. Bestesi ile sözler beraber oluştu zaten. Bittiği zaman da, o kadar hepimizin içine sindi ki, tek bir virgülünü bile değiştirme ihtiyacı duymadık.

Kibritçi Kız ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Herkesten çok iyi geri dönüşler aldım. Hani dedim ya “Başkalarının sözlerinin satır aralarında buldum zamanında kendimi!” diye; Kibritçi Kız ile alakalı çok benzer şeyler duydum ve bu beni çok mutlu etti. Normalde sadece tek gitar tek vokal yazıyorum şarkıları, daha sonra Cem ile oturup beraber altyapılarını yapıyoruz. Bu şarkının altyapısı bilgisayar başına oturmadan önce aklımızda çok farklıydı ama tamamen spontane olarak böyle bir şey ortaya çıktı ve tam da istediğimiz gibi, tam da şarkının enerjisine uygun bir altyapı oldu. Hem sözleri, hem bestesi, hem altyapısı hakkında konuştuğum herkesten çok iyi geri dönüşler aldım.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Kendi müziğimi net bir kalıba hiçbir zaman koyamadım, koymak da istemem. Pek çok farklı tarzda müzik yaptım, yapıyorum. Genel olarak amacım bir hikaye anlatmak. Küçükken çok arkadaşı olan bir insan değildim, kendimi konuşarak da hiç anlatamazdım, açıklayamazdım. Sonra sanat ile tanıştım. Kafamdaki soyut dünyayı somuta dönüştürme aracım oldu sanat her zaman. Müzik de benim için hep öyleydi. Kendim ile ilgili anlamlandıramadığım pek çok şeyi başkalarının şarkılarının satır aralarında buldum küçükken. Kendi müziğimi de ileride böyle görmek istiyorum. Anlatamadığım hikayemi, satır aralarımı yazıyorum; duygularımı besteliyorum.

Bi’ Dinlesen’den sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Şu an üzerinde çalıştığımız birkaç şarkı var, yakın zamanda paylaşmaya hazırlanıyoruz. Ben bütün şarkıları tek gitar tek vokal olarak yazıyorum normalde. Sonrasında Cem ile oturup beraber altyapılarını yapıyoruz. Bu üzerinde çalıştığımız şarkıları paylaştıktan sonra, Bi’ Dinlesen ve birkaç şarkının akustik versiyonunun da bulunduğu bir akustik albüm çıkarmak istiyorum. Nasıl bir yol izleyeceğimizi süreç gösterecek. Ama yakın zamanda yeni projeler ile karşınıza geleceğim. 

yağmur’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Bi’ Dinlesen”i tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.