Röportajlar

Yeni teklisi “Unuturum”u dinleyicilerle buluşturan İrem Kılıç ile bir röportaj…

Müziğin eğitiminden gelen bir isim İrem Kılıç… Zaman içinde hem kendi şarkılarını yapan hem de dayısı başarılı müzisyen Serdar Tekyıldız’ın prodüksiyonuyla dinleyicilerle buluşturduğu teklilerle dikkat çeken Kılıç alternatif tınılı kendi eseri yeni teklisi “Unuturum”u Makine Sound etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu. Kılıç ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle “Yabancı”ya kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda üniversitede Müzik bölümünde okuyor olmanız size müziksel anlamda neler kattı?

-Sesimi ilkokulda, enstrümanlara ilgimi ortaokulda, müzik aracılığıyla anlatmak istediğim çok şey olduğunu da ergenlik çağlarımda fark ettim ve o günden beri başka bir meslek icra etme düşüncesi korkunç gelmeye başladı. Bu yüzden müzik okumakta kararlıydım çünkü yalnızca şarkı söyleyen değil, işin içinden bir müzisyen olmak istedim. Stüdyo ortamı da biraz mutfak gibidir, damağındaki tadı tabağa doğru yansıtmak için bütün malzemeleri bilip tanımalısın.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda sözlerini yazdığınız “Yabancı”nın oluşum süreci nasıl gelişti? Öte yandan düzenlemelerinizi ve prodüksiyonlarınızı (MakineSound olarak) aynı zamanda dayınız Serdar Tekyıldız aka BeatMachine üstleniyor. Dayınızla çalışıyor olmak size aldığınız ortak müziksel kararlarda özgür bir alan sağlıyor mu?

-Çok şanslıyım ki prodüktörlüğümü yapan Serdar Tekyıldız aka BeatMachine aynı zamanda benim dayım. Kendisi ben küçükken bana bir gitar hediye ederek yeteneğimi keşfeden kişi. O zamandan beri de sektördeki tecrübeleriyle kariyerimdeki en büyük destekçim. İşlerimizin yapın aşamasında elbette farklı şeyler istediğimiz zamanlar oluyor fakat bir birimizin niteliklerini farkında olduğumuz için doğru kararı kimin vereceğine kolayca hemfikir oluyoruz. Stüdyodayken dayı yeğen değil de birbirini çok uzun zamandır tanıyan iki müzisyen oluyoruz. Artık hikayelerimi anlatmaya hazır olduğum gün de Yabancı’nın oluşum sürecinin başladığı gün oldu. 

Yabancı ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-İlk teklim “Yabancı” ile ilgili asla dinlenme kaygım olmamıştı. Kaldı ki dinleyenlerden gayet güzel yorumlar almam dışında benim için en önemli şey bu şarkı vesilesiyle artık yolculuğuma başlamış olmamdı. Her zaman benim için çok değerli bir şarkı olarak kalacak; çünkü temiz gençlik hevesiyle yaşanmış ilk aşkımdan bir iz, yayınladığım ilk şarkı ve yolculuğumun başlangıcı olma değerlerini taşıyor.

İkinci tekliniz “Alevlerle Vals”in oluşum süreci nasıl gelişti? Alevlerle Vals ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Ben Müzik bölümünde kompozisyon eğitimi alıyorum ve Alevlerle Vals de ilk etapta piyanoda bestelediğim bir vals eseriydi. Daha sonra favorilerimden biri oldu ve üzerine anlatmak istediğim şeyler olduğuna karar verdim. Şarkıyla ilgili çevremden çok iyi tepkiler aldım ama aslında zaten bu şarkıyı çıkarmaktaki tek amacım daha sesli konuşmaktı. Bazı tecrübelerin ardından günün sonunda insan elbet duyulmak ister.

Yeni tekliniz “Unuturum”un oluşum süreci nasıl gelişti?

-Hayatım yakın çevrem tarafından hep “tahmin edilemez” diye tanımlandı ve müziğimde de bunu istediğimi fark ettim. Daha önce deneyimim olmadığı bir tür yapmak istedim ve ortaya “Unuturum” çıktı.

Unuturum ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Şarkı henüz çok yeni fakat şu ana kadar aldığım tepkiler hep şaşkınlık ağırlıklı diyebilirim. En yakın çevreme bile şarkılarımı çıkmadan dinletmeyen biriyim ve görüyorum ki duydukları karşısında kesinlikle şaşkınlar.

Klibinizi yöneten Özer Çevikel ile yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşum süreci nasıl gelişti ve klibiniz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Kendisi ilk teklim Yabancı’nın kayıt aşamalarından beri yanımda olan çok sevdiği bir yönetmen/müzisyen. Dayımla çocukluk arkadaşı olup hala beraber çalışmaktalar.

İlk klibime kıyasla bu kliple insanlardan çok daha fazla geri dönüş aldım. Yaptığımız işin insanların insanların zihninde bir fikir oluşturduğunu görmek beni asıl tatmin eden şey.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Yayınladığım henüz üç şarkı olsa da aslında yazdığım daha yüzlercesi var ve hepsi için konuşacak olursam kendime bir hikaye anlatıcısı diyebilirim. Bir olayı yaşayıp bırakmak hiçbir zaman benlik olmadı. Hayatımdaki her süreçten ve kişilerden anılar toplayıp bunları müzik aracılığıyla anlatmak benim duyulmasını istediğim sesim.

Unuturum’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Şu an yaz sonu çıkarmayı planladığım şarkımın üzerinde çalışıyorum. Yaşadığım sürece üretmeye devam etmek hep en büyük arzum olacak.

İrem Kılıç’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Unuturum”u tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.