Röportajlar

Yeni teklisi “Zaman”ı dinleyicilerle buluşturan grup Cavlas ile bir röportaj…

2021 yılı içinde alternatif tınılı çalışmalarıyla bilinmeye başlayan pek çok müzik grubunu tanıdık. Bu gruplardan birisi, müziğinin yanı sıra bir konsept; Fantastik Melankoli konseptiyle dört tekli yayınlayıp farklı bir bakış açısını sunan Cavlas grubu oldu. Grup, konseptin son halkası olan “Zaman”ı Avrupa Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu. Cavlas grubu ile Bi’Kuble için, müzik yolculuklarını, yeni teklilerini, aldıkları geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle yollarınız nasıl kesişti ve Cavlas grubunun oluşum süreci nasıl gelişti?

Cavlas: Cavlas’ın geçmişi çok sıkı dostluklara dayanıyor. Çocukluk arkadaşları olan Anıl Kaba (vokal-gitar) ve Mehmet Çakır (davul)’ın bir araya gelmesiyle “Hikayeci grup” anlayışının temelleri atıldı. Sonra yine aynı mahalleden Berk Kaan Güner (bas) gruba katıldı. Son olarak da yine çocukluk arkadaşı olan Murat Gamsız (elektrik gitar) ve Talha Kunduz (klavye) katılınca Cavlas son haline bürünmüş oldu. 

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Frankenstein”ın oluşum süreci nasıl gelişti?

Cavlas: Çok güzel hikayeler yazdık ve bunları insanlara anlatmamız gerektiğini düşündük. İlk başta sloganımız şuydu: “Hikayelerimize bayılacaklar!” Böylece fantastik canavarlardan oluşan “Fantastik Melankoli” adlı konseptimizin ilk teklisi “Frankenstein”ı  anlık adrenalin patlamasından sonra yayınlamaya karar verdik. Franko’dan çok güzel dönüşler alıyoruz. Genelde “Hangi kafayla yaptınız abi?” gibi cevaplar geliyor. Biz buna “Hayal gücünün moderniteye uyarlanmış hali!” diyoruz. 

İkinci tekliniz “Hayalet” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? 

Cavlas: Hayalet, konseptimizin ikinci şarkısı. Bu konseptteki en küçük ve en yalnız birey. Hayalet’in kayıp bedeninden dolayı oluşan yalnızlığını, günümüz insanların yalnızlığıyla ne kadar benzer olduğunu anlatmak istedik. 

Üçüncü tekliniz “Vampir” oldu. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti?

Cavlas: Vampir bir yükseliş hikayesi. Özgüven ve kibiri temsil ediyor. Her insanın kafasında çizdiği ve olmak istediği bir kılıf vardır. Vampir o kılıfa ulaşmış bir kişi. Ama o kılıfın da getirdiği buhranlar vardır. Hazin sonlu düşüş diyebiliriz. Kibrin ve asiliğin yarattığı bir buhran.

En son “Zaman”ı dinleyicilerle buluşturdunuz. Teklinin oluşum süreci nasıl gelişti? Avrupa Müzik ile yollarınız nasıl kesişti?

Cavlas: Konseptin son teklisi olan Zaman, bir aşk hikayesi. Dorian Gray’in bulduğunu sandığı ama yanılgıdan ibaret olan bir aşk. Mutlulukla hazzın karıştırılması en büyük sorun günümüzde. Mutluluk aranmamalı, bir şeylerin sonucu mutluluk olmalı. Menajerliğimizi yapan Tarık Karakaş ile yollarımız kesiştikten sonra önümüze birden Avrupa Müzik çıkıverdi. Çok spontane ve heyecanlı bir süreç olmuştu bizim için. Büyüdüğümüzü, evrildiğimizi ve olgunlaştığımızı hissetmiştik.

İlk dört tekliniz bahsettiğiniz gibi bir konsept üzerine oldu. Bu konseptin oluşumu süreci nasıl gelişti ve sizce dinleyiciye de bu konsept anlatımı geçebildi mi? Bu bağlamda bu dört tekli için nasıl geri dönüşler aldınız?

Cavlas: Pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte maalesef tüm insanlar evlerine kapanmak zorunda kaldı. Bu süreç çoğu kişiyi olumsuz etkilese de bizim için olumlu geçti diyebiliriz. Herkes evinde takılırken Anıl bize ses kaydı atıp “Beyler fantastik canavarlardan oluşan bir konsept yaptım ve birazdan size besteleri atıyorum!” diyince hepimiz bir şok olduk açıkçası. Amacımız o canavarlarla empati kurmak ve onlara dramatik bir şekilde yaklaşmaktı. Çünkü o canavarları insanlara benzetiyorduk. Onlarla empati kurarsak kendi benliğimizi de anlayacağımızı düşündük. Bu dönemde insanların farklı bir şeylere ihtiyacı vardı belki de. Bu yüzden de vermek istediğimiz mesaj yerine ulaştı gibi düşünüyoruz.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

Cavlas: Biz farklı farklı hikayeleri insanlara anlatmaya çalışan bir grubuz. Dolayısıyla yarattığımız hikayelerimize hizmet ediyoruz. O hikayelerin barındırdığı duygular nasıl bir sound istiyorsa, ona ulaşmaya çalışıyoruz. Gruptaki tüm üyeler bir tiyatro oyunundaki oyuncular gibi aslında. Herkes oyuna ve karakterine hizmet ediyor sadece.

Zaman’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

Cavlas: Şimdilerde yeni konseptimiz olan Modern Adamın Yalnızlığı’na başladık. Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam kitabından yola çıkılarak yapılmış bir konsept bu ve 2 kısımdan oluşuyor. Bireyin iç dünyasına gidip modern çağı sorgulatacak bir albüm yapmaya çalışıyoruz. Ondan önce de yayınlayacağımız birkaç tekli olacak.

Cavlas grubuna bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Zaman”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.