Jan Axîn’i en son 2005 yılında Evînên Şikestî ile dinlemiştik. Kürtçe Rock müziğin başarılı isimlerinden olan Axîn, 13 yıl sonra 6 şarkılık yeni bir albümü Ses Media etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu :‘Zerîba’…
İlk eser, albüme ismini veren ‘Zerîba’ sözleri şair Mem Bawer’e, müziği Axîn’e ait bir eser. ‘Rüzgar güzeli’ anlamına gelen ‘Zerîba’, Bawer’in Kürt edebiyatına kazandırdığı yeni bir kavram. Özgür Umut’un gitarları ve Emrah Doğrul’un bas gitarının ön plana çıktığı eserde Umut, davulu ile altyapıyı tamamlıyor. Rock tınılar başarılı bir şekilde yakalanmış. Orta kısımda Umut ve Doğrul’un soloları esere başka bir boyut katıyor. Albüm için güzel bir açılış eseri.
Ardından sözleri Murathan Mungan’a (Mungan’ın ‘Kırılgan’ şiiri), müziği Axîn’e ait olan ‘Dilşikestî’ Umut ve Doğrul’un gitarlarına Erkan Yoldaş’ın kemanı da dahil olarak eserde ön plana çıkıyor. Alt kısımda piyano eşliği eseri güçlendiriyor. Gülseven Medar’ın vokali başarılı ve Axîn ile uyumlu bir birlikteliğe imza atıyor. Orta kısımda Umut’un gitar solosu başarılı. Son kısımdaki ton değişimi esere canlılık katıyor. Duygulu bir eser.
Üçüncü eser, Mem Bawer’in sözlerine, yılın ilk aylarında ’Xweli’ albümünü dinleyiciyle buluşturan Mirady bestesi ‘Xeyal’ geliyor; Umut’un gitarıyla başlayan Yoldaş’ın kemanı ve davulun da eklenmesiyle aynı duygu yüklü havayı devam ettiren eserde Axîn’in güçlü vokali eserin bu havasını destekliyor. Orta kısımdaki gitar solo yine esere güzel bir renk katmış.
Ardından albümün en özel çalışmalarından biri; Kerem Gerdenzerî’nin 1976 yılında Koma Wetan’ın albümü için hazırlanıp yayınlanmayan eseri ‘Stêrka Min’ Axîn’in yorumu ve düzenlemesiyle ilk defa dinleyiciyle buluşuyor. Umut’un gitar ve davuluyla başlayan esere Doğrul da bası ile dahil oluyor, introdaki sololar eseri albümün öne çıkan eserlerinden biri haline getiriyor. Medar da vokalde eserin altyapısını güçlendiriyor. Rock müzik sevenlerin de dikkatini çekecek başarılı bir eser.
Sırada Axîn’in bir eseri ‘Rê’ var, Umut ve Doğrul’un ön plandaki gitarlarına Yoldaş’ın kemanının alt kısmı güçlendirdiği ve Umut’un davulunun da desteklediği eserde Medar’ın özellikle orta kısımdaki vokali de eserdeki duygulu havaya güzel bir katkı sağlıyor.
Ardından aynı zamanda yazar olan Nûdem Hezex’in bir eseri geliyor; ‘Roniya Heyvê’ Umut’un gitar ve davulun arkadaki klavyenin de katıldığı ve Doğrul’un da basıyla dahil olduğu hareketli esere Medar da vokali ile destek veriyor, orta kısımda Umut’un gitar soloları akılda kalıcı oluyor ve albüme güzel bir final oluyor.
Axîn’i özleyenlerin dışında Rock müzikseverlerin de gözden kaçırmaması gereken başarılı bir geri dönüş albümü.
Yorum Ekle