Son yıllarda santur denince akla gelen başarılı müzisyenlerden biri Sedat Anar oldu. 2010’lar boyunca pek çok albümü ve yıllarını verdiği sokak müzisyenliğine ithaf ettiği kitabı ‘Sokaknâme : Bir Sokak Müzisyeninin Kaleminden’ ile de başarılı çalışmalara imza atmaya devam eden Anar, 2010’ları; bu sefer kitapçığında santur hakkında bilgilerin ve santura gönül veren ustaların da yer aldığı bir içeriğe de yer verdiği yeni albümüyle kapatıyor : Santur…
Sina Polat’ın Kadıköy’deki Stüdyo SP’sinde kaydedilen albümün mix ve mastering çalışması da Polat’a ait.
Daha önce de pek çok albüm yaptığı Kalan Müzik etiketiyle yayınlanan albüm, Anar’ın Ülkü Tamer’in aziz hatırasına ithaf ettiği (ve ismini Tamer’in ‘Uyku’ şiirindeki ‘Kuş Ağacı’ ile açılıyor. Sedat Anar’ın santuruna akustik gitarıyla (eseri doğaçlama çalarken birlikte yaptığı) kardeşi Selahattin Anar eşlik ediyor ve gitar yer yer öne çıkıyor, orta kısımdaki santur soloyu takip ediyor, geçişleri sağlıyor. Ardından Anar’ın uzun yıllar santur çaldığı sokağın ismini verdiği; Ankara’ya, zabıtalara ve sokaklara ithafen yazdığı ‘Karanfil Sokak’ta santura bu sefer Murat Süngü çellosuyla eşlik ediyor ve ilk kısımda santurun altyapısını güçlendiriyor, bas da eseri destekliyor.
Sırada, Anar’ın dünyanın bütün sokak sanatçılarına ithaf ettiği ‘Sokaknâme’ var, Anar’ın santur-bas uyumuna Süngü’nün çellosunun aynı uyumu eklenerek devam ediyor. Çellonun yer yer bas yer yer de tiz tınıları eseri canlı tutuyor. Ardından Anar’ın dostu Yalçın Kaplan’a ithaf ettiği ‘Yapraklar Düşerken’ Anar’ın santuruyla solo icra ettiği ve aynı duygulu yapıyı devam ettirdiği bir eser oluyor.
Sıradaki eser, Anar’ın geçtiğimiz aylarda kaybettiği ağabeyi Mehmet Anar’ın aziz hatırasına ithaf ettiği ve unutulmaya yüz tutmuş iki kadim çalgı ıklığ ve rebap çalgılarını bir araya getirdiği ‘Sessiz Bir Ağıt’ Anar, santurunun yanı sıra lavtasıyla eseri desteklerken, Uğur Önür’ün ıklığıyla dengeleniyor. Orta kısımda ıklığ biraz daha öne çıkıyor ve santurun altyapısını güçlendiriyor. Ardından Anar’ın Santuri Ali Ufki Bey’in aziz hatırasına ithaf ettiği (ve şiirinden bestelediği) ‘Neyledi Bu Santur Sana’ Anar’ın santurunun yanı sıra vokal olarak seslendirdiği bir eser ve Anar’ın hem çift ses vokaliyle hem de başarılı yorumuyla albümün özel çalışmalarından biri oluyor.
Albüm, ‘Seyr-i Gülzâr’ ile devam ediyor. Anar’ın santuruyla solo olarak icra ettiği eserin ardından, Anar’ın, Nikos Kazancakis’e Zorba’nın santuru için ithaf ettiği ‘Raks-ı Santur’ geliyor. Anar’ın darbuka solosuyla başlayan eserde Anar hem santur hem de darbukayı aynı uyumla bir araya getirip icra ediyor.
Sırada, Anar’ın bir önceki albümünde olduğu gibi köyü Halfeti’ye selam ettiği ve kendi deyimiyle ‘Evlerimizi, bahçelerimizi, hatıralarımızı ve mezarlarımızı sular altında bırakanlara ithafen’ yazdığı ‘Metruk Halfeti’ var. Anar’ın santuruna çellosuyla Süngü eşlik ederek ilk kısımda altyapıyı güçlendiriyor. Ardından, Anar’ın ‘Santura her daim gönlüyle kulak veren Tanıl Bora abime ithafen’ notunu düştüğü, ismini Sadri Alışık’ın şiirinde geçen bir satırdan alan ‘Bir Santur Nihavende Gömülmüş’ santuruyla solo olarak yazdığı Nihavend eser oluyor.
Sıradaki eser ‘Her zaman hüzün dolu yollardan geçerek hayâllerinin peşinden gidenlere’ bir selam olan ‘Muhâl Bir Hayal’ Anar’ın santuruna çellosuyla Süngü dahil oluyor ve çello yer yer öne çıkıyor. Ardından, Anar’ın Sina Polat’a ithaf ettiği ‘Santurnağme’ Anar’ın santuruyla başlayan eserde Anar, darbukasıyla da esere dahil olurken uduyla da eseri tamamlıyor.
Son iki eserden ilki Anar’ın Ankara-Tebriz otobüs yolculuklarının anısına yaptığı ‘Tebriz’e Giden Yol’ kısa ancak müziksel açıdan zengin bir eser. Son eser ise ‘Yâs’ Santuri Ethem Efendi’nin aziz hatırasına ithaf edilen bir eser olarak, Anar’ın da dediği gibi ‘Bir hüznün hikayesi’ oluyor.
Anar, yeni albümünü, geçtiğimiz aylarda aramızdan ayrılan rahmetli ağabeyi Mehmet Anar’a ithaf ediyor.
Anar, yeni albümüyle hem yine başarılı bestelere imza atarken, kitapçığıyla santuru merak edenlere de güzel bir yol haritası çiziyor ve santura yeniden aynı içtenlikle bir selam gönderiyor.
Yorum Ekle