Röportajlar

Bağımsız Sahne #103: İlk teklisi “Çakıl”ı dinleyicilerle buluşturan İdil Arıöz ile bir röportaj…

Bağımsız Sahne köşesinin yüz üçüncü konuğu çocukluğundan beri müzikle ilgilenip zaman içinde kendi şarkılarını yapmaya başlayan ve kendi eseri alternatif tınılı ilk teklisi “Çakıl”ı dinleyicilerle buluşturan İdil Arıöz oldu. Halen Almanya’da aynı zamanda lisans ve yüksek lisansını da yapmış olduğu Moleküler Biyoloji ve Sinirbilim bölümünde doktorasına devam eden Arıöz ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

 Öncelikle “Çakıl”a kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız?

-Şanslı olmalıyım ki ailem müziğe olan ilgimi ben çocukken farketmiş ve çocukluğum her haftasonu konservatuvarda kursiyerlik yaparak veya çocuk korolarında şarkı söyleyerek geçti. Daha sonra hayatımın her döneminde çeşitli cover gruplarındada solistlik yaptım. İçinde bulunduğum gruplarla bazı canlı performanslar yapıyorduk. Almanya’ya doktoram için gelince de bir cover grubu buldum ve solist olarak sahne almaya devam ettim. 2021‘de evden kayıt alabilecek basit bir ekipmana ihtiyacım olduğunu düşündüm ve çeşitli insanlarla coverlar kaydetmeye başladık.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? “Çakıl”ın oluşum süreci nasıl gelişti Düzenlemeyi üstlenen Kaan Arslan ile yollarınız nasıl kesişti?

-Şarkı yapma, söz yazma arzusu hep vardı içimde. Fakat mükemmeliyetçiliğin kurbanı olarak denemiyordum. Laboratuvarda çok uzun saatler deney yaparken bir yandan müzik prodüksiyonu, şarkı yazımı, beste yapımı ile ilgili podcastler, içerikler tüketmeye başladım ve aslında yapabileceğime olan inancım arttı. 2022 yazında artık şarkılar yazıp yayınlamaya karar verdim. “Çakıl”ın oluşum süreci öncesinde işimde olan mutsuzluklar vs. sebebiyle kendi kendimede varoluşsal sorular sormaya başlamıştım. Çok planlamadan bir gün söz yazmaya oturduğumda da “Çakıl” çıktı. Basit bir prodüksiyon ile bir demo oluşturdum. Demoyu arkadaşlarıma gönderip herkesten pozitif tepkiler gelince çok şaşırıp daha da heveslendim. Kaan’ı prodüktörlüğünü üstlendiği şarkılar üzerinden zaten takip ediyordum fakat tanışmıyorduk. Demoyu ona gönderdim ve kendisi şarkının prodüktörlüğünü yapmayı kabul etti. Şarkının prodüksiyonu da videolu arama üzerinden olmuş oldu.

Çakıl ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Şu an çok büyük bir kitlem yok fakat beni tanıyan çevremden şaşırtıcı şekilde pozitif geri dönüşler aldım. Tabii ki bu beni çok mutlu etti ve daha fazla üretmek için heveslendirdi.

Video klibiniz için yapay zeka ile tasarımlar yapan kncs.prod.art ile çalışma fikri nasıl gelişti?

-Görsel dünya yaratma açısından çok tecrübeli biri sayılmam. Fakat astronomi merakım ve şarkının konusu, konsepti dolayısıyla uzay elementleri kullanmaya karar vermiştim. Haftalarca nasıl bir şey yapsam diye düşünürken bir Discord grubunda kncs.prod.art adı altında stable diffusion yapay zeka bazlı videolar yapan birisine rastladım ve birlikte çalışmayı teklif ettim. Kendisi şarkıyı duyduktan sonra çok beğendiğini bana ileterek hiç bir maddi talebi olmadan bu projeye dahil olmak istediğini söyledi. Çok fazla denemeler yaparak sonucunda bu videoda karar kıldık.

Bununla birlikte müziğinizi bağımsız olarak dinleyicilerle buluşturuyorsunuz. Bu durum size müziğiniz hakkında yapmak istedikleriniz anlamında özgür bir alan sağlıyor mu?

-Kendi müziğim, yapmak zorunda olduğumu hissettiğim bir şey değil de tamamen kendi isteğimle, kenara ayırdığım bütçeyle yaptığım bir şey olduğu için kararlarımı tamamen özgürce alabiliyorum ve bu beni çok mutlu ediyor. Tabii bu durumda bütçe kaynaklı sınırlamalar olabiliyor ama bunun da bir süre sonra bir dengeye geleceğini umuyorum.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Şimdilik tını olarak elektronik elementler içeren alternatif pop kategorisine giriyor diyebiliriz. Anlam olarak ise insanların yazdığım şarkıları besteleri dinledikten sonra düşüncelere dalması ve benzer duyguda buluşmamız beni çok etkiliyor. İlerideki çalışmalarımda da bunu yakalamayı çok isterim.    

 Çakıl’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Evet şu an birçok yarım çalışmam var. Bir yandan doktoramın son aşamasında olduğum için zamanlama olarak bir planlama yapamadım. Hissederek yazdığım ve bana bir şey öğreten tüm çalışmalarımı ilerideki zamanlarda tekli olarak yayınlamayı düşünüyorum.

İdil Arıöz’e bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Çakıl”ı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.