Bağımsız Sahne köşesinin yüz otuz altıncı konuğu, çocuk yaştan beri müzikle ilgilenip kendi şarkılarını yapmaya başlayan, kendi eseri ilk teklisi “Leyla’ydım”ın ardından şimdi ise Sezai Sarıoğlu şiirine bestelediği yeni teklisi “Elma Gazeli”ni dinleyicilerle buluşturan Delal Azize oldu. Delal Azize (Delal Azize Sakar) ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, yeni teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle “Leyla’ydım”a kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız?
-İlkokulda matematik öğrenme güçlüğüm (diskalkuli) olduğunu fark eden annem beni yetenekli olduğum alanlarda destekledi. Böylece çocukluğumdan itibaren birçok sanat dalından (edebiyat, müzik, resim) beslenmeye başladım. Yedi yaşından beri hayalim oyuncu olmaktı. Oyuncu olarak müziğimi her zaman yapabilirim diye düşünüyordum. 5. Sınıfta müzik öğretmenim Eray Şenoğlu ile okul korosunda ilk sahne deneyimimi yaşadım. Pandemiye kadar müzikle iç içe kendimce ilerledim. Pandemi devam ederken İzmir’e taşındık. Liseyi açıktan okurken, bir kumpanyada genç tiyatro grubuna katıldım ve aynı dönemde akustik gitar dersi almaya başladım. Liseden mezun olunca konservatuara hazırlık sürecim başladı. Amacım sadece sınavı görüp deneyimlemekti. Bu süreçte eğitim veren kişi tarafından eğitimsel zorbalıkla karşılaştım. Sınava bir hafta kala ise bu zorbalığın dozu arttığı için sınava girmeme kararı aldım. Üç ay kadar durdum ve bu durma döneminde ne yapmak istediğimi düşünürken daha çok beste yaptım. Önce İzmir’de sonra Kaş’ta sokak müzisyenliğini deneyimledim. Şu anda Çocuk Gelişimi bölümü öğrencisiyim. Hayatı ve kendimi tanımaya çalışıyorum.
Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda bir akustik kayıt olan ilk tekliniz “Leyla’ydım”ın oluşum süreci nasıl gelişti?
-Sokakta müzik yaparken kendi bestelerimi yasal süreçleri başlatmadığım için söyleyemiyordum. Bu sebeple bestelerimi tekli olarak yayınlama kararı aldım. Bahar aylarında buluştuğum bir arkadaşımla geçirdiğim günün sonunda çıktı. Şarkının ilk iki bölümünü o gece tamamladım. Ağustosta kayda girmeden önce son düzenlemelerini yaptım. Leyla’ydım şarkısı tüm aşk acemisi Leyla ve Mecnun’ların diline düşsün istedim.
Leyla’ydım ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Çok güzel geri dönüşler alıyorum. Hatta hiç beklemediğim insanlardan bile tebrik mesajları aldım, ki bu beni gerçekten mutlu etti. Böyle geri dönüşler almak özellikle ilk teklim olduğu için motive edici oldu.
Yeni tekliniz Sezai Sarıoğlu şiirine besteniz “Elma Gazeli”nin oluşum süreci nasıl gelişti?
-2023 yılının son çeyreğinde, İzmir’de sadece ne istediğimi düşündüğüm bir dönemde Sezai Abi bana selam göndermiş: ‘’Azize’nin ellerine ve sözlerine şiirler dökerim…’’. Bu mesaj sonrasında şiir kitabını tekrar okurken Elma Gazeli şiirine denk geldim ve o gün besteledim. Sezai Abi ile paylaştım. Onun iznini aldıktan sonra 1 Eylül 2024’te yayınladım.
Elma Gazeli ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Benim aldığım geri dönüşler Elma Gazeli’nin derin ve incelikli manalar çağrıştırdığı yönünde. Tıpkı bestelerken hissettiklerime benzer duygular aslında bunlar. Şairin dediği gibi: ’’Elma deyip geçmeyelim, elma da bir dünya görüşüdür.’’ Sezai Sarıoğlu.
Bununla birlikte müziğinizin düzenlemesini kendiniz yapıyor ve gitarınızla çalıp söylüyorsunuz. Bu durum size yapmak istediğiniz müziği sunmak istediğiniz şekliyle dinleyicilere buluşturma anlamında özgür bir alan sağlıyor mu?
-Elimdeki imkanları kullanarak, amatörce de olsa, müziğimle insanları buluşturmak başlangıçta benim için yeterliydi. Bu anlamıyla özgürlük sağladığını söyleyebilirim. Şimdi ise farklı enstrümanları ekleyip, aranje ederek çalışmayı planlıyorum. Dolayısıyla yeni müzisyenler, yeni projeler için işbirliği yapmaya hazırım. Bunun özgürlüğümü kısıtlayacağını düşünmüyorum.
Ayrıca müziğinizi bağımsız olarak yayınlıyorsunuz. Bağımsız olarak müziğinizi yayınlamak aynı şekilde size müziğiniz adına çizeceğiniz yoldaki alacağınız kararlar bağlamında özgür bir alan sağlıyor mu?
-Yol uzun. İşbirliği, kollektif çalışmalar, yeni projeler, yeni insanlar geldiğinde de prensiplerde anlaşarak özgürce çalışmaya devam edebilirim.
Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?
-Sezinlediğim; yaptığım müziği tanımlarsam, bir kalıba girmek durumunda kalırım. Keşfediyorum, yolda bana iyi gelenleri deneyimliyorum ve sentezliyorum. Hepsi bu.
Elma Gazeli’nden sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Tabii ki. İngilizce’den bestelediğim şiirler var. Onlara yoğunlaşmayı planlıyorum. Ardından Türkçe bestelerimin aranjelerini yapacağım.
Şubat 2024’te Attila İlhan’ın Yalnızlığı Denemek şiirini istemsizce besteledim. Besteyi yayınlamak için Attila İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı ile iletişim kurmaya çalıştım, henüz geri dönüş yapılmadı. Yeğeni Kerem Alışık’a dinleterek, izin almak istiyorum.
Delal Azize’ye bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Elma Gazeli”ni tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle