Müzik

Barbur’dan türkülere kendi mütevaziliği ve müzikselliği ile içten bir dokunuş : Jehan Barbur – Ürkerek Söylerim…

Jehan Barbur, 2018’in sonlarında yayınladığı EP’si ‘Kuzgun’u Uçmak’ ile kariyeri açısından  Eylül Biçer’in de düzenlemeleriyle birlikte daha rock tınılara sahip başarılı bir çalışmaya imza atmıştı, Barbur sonrasında yeni çalışması hakkında sosyal medya hesaplarından fotoğraf ve videolar paylaşmaya başlamıştı ve yeni gelecek olan albüm, türkülerden Barbur’ca bir seçki olacaktı; albüm, 2019’un ilk zamanlarında Ada Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluştu: Ürkerek Söylerim…

Albümün prodüksiyonu Barbur’a, Hayyam Stüdyoları’nda Sinan Sakızlı tarafından yapılıp mix edilen albümün kayıt asistanlığı Ceylan Akçar’a, mastering çalışması ise Evren Arkman’a ait.

Albüm, Aşık Veysel eseri Eylül Biçer düzenlemesi ‘Keklik İdim Vurdular’ ile açılıyor. Eylül Biçer’in akustik gitarıyla başlayan eserde Onur Başkurt’un davulu da Kağan Yıldız’ın kontrbasıyla birlikte öne çıkarak gitar ile dengeleniyor; Biçer de özellikle akustik gitarıyla esere folk bir tını katıyor. Orta kısımda Biçer’in elektro solosu başarılı ve aynı folk tınısını devam ettiriyor. Ardından ‘Sen Bir Aysın (O Yar Gelir)’ geliyor. Burada farklı bir durum söz konusu; anonim Bitlis türküsüne 1970’lerde Turgut Özakman ‘Sen Bir Aysın’ sözlerini yazmıştı ve Rüştü Asyalı ‘Keloğlan’ filminde seslendirmişti. Düzenlemeyi de üstlenen Emir Altuğ Karakaya’nın vokaliyle ve e-bowuyla ‘Sen Bir Aysın’ olarak başlayan eserde Barbur da vokaliyle başlangıcı destekliyor. Barbur da O Yar Gelir ile dahil oluyor. Karakaya’nın kopuzu da öne çıkarak gitarlarıyla dengeleniyor. Son kısımda Karakaya’nın perdesiz klasik gitar solosu başarılı. Bu bağlamda bir eserin iki farklı varyasyonunu bir araya getirerek özel bir çalışma haline getiriyor.

Sırada Zülfü Livaneli eseri ‘Dağlara Küstüm Ali’ düzenlemeyi de üstlenen Çağrı Sertel’in piyanosuyla başlayan eserde Derya Türkan’ın İstanbul kemençesi ve Çağ Erçağ’ın çellosu da piyano ile dengeleniyor ve eserde akustik bir anlayış hakim. Orta kısımda enstrümanların uyumu başarılı. Ardından Cenk Erdoğan düzenlemesiyle bir Hatay türküsü ‘Şu Karşıki Dağda Kar Var’ Barbur’un vokali ve Ertan Tekin’in duduk eşliğiyle başlayan eserde Onur Başkurt’un davulu ve Adem Gülşen’in piyanosu yer yer caz tınıları katıyor ve Cenk Erdoğan da gitar ve elektronikleriyle-klavye ile yer yer öne çıkıyor. Volkan Hürsever’in kontrbası da eseri tamamlıyor. Çift ses vokal başarılı.

Sıradaki eser Kayseri türküsü ve Kemal Evrim Aslan düzenlemesi ‘Gesi Bağları’ Aslan’ın gitarıyla eşlik ettiği akustik çalışmada Barbur da kendine özgü yorumuyla eseri devleştiriyor. Ardından Erzincan türküsü, anonim sözlere İsmail Aydın (Aşık Daimi) bestesi, Onur Başkurt ve Eylül Biçer ortak düzenlemesi ‘Ey Şahin Bakışlım’ Başkurt’un davul ve vurmalılarıyla başlayan eserde Barbur’un çift ses vokali Başkurt’un geri vokaliyle dengeleniyor ve yer yer öne çıkıyor. Biçer’in gitarları da bu atmosferi güçlendiriyor ve yer yer rock tınılar katıyor. Son kısımda Başkurt’un synth eşliği de eseri tamamlıyor. 

Albüm, Rumeli türküsü ve Aslan düzenlemesi ‘Manastırın Ortasında’ ile devam ediyor. Velican Sagun’un perküsyonuyla başlayan ve Aslan’ın gitarının öne çıkıp Eylem Pelit’in yer yer öne çıkan basıyla dengelendiği eserde Barbur da yer yer çift ses vokaliyle eserin duygulu yapısını güçlendiriyor. Orta kısımda Pelit’in bas solosu başarılı. Son kısımda ise gitar-perküsyon-bas uyumu, Barbur’un vokali ile birlikte eseri tamamlıyor, bu bağlamda enstrümanların uyumu açısından albümün öne çıkan çalışmalarından biri oluyor. Ardından Adıyaman türküsü ve Evrim Tüzün düzenlemesi ‘Altın Yüzüğüm Kırıldı’ Evrim Tüzün’ün klavyeleri ve Biçer’in gitarlarının uyumuyla başlayan eserde klavye ve Başkurt’un davulu esere caz tınıları katıyor ve Murat Çopur’un bası da yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda Tüzün’ün klavye solosu esere 1970’ler tınıları katıyor. 

Son iki eserden ilki Malatya türküsü ve Eylül Biçer düzenlemesi ‘Bir Ay Doğar’ Biçer’in elektro solosuyla başlayan eserde Barbur ve Biçer müziksel uyumu bir kez daha başarılı bir yorumu ortaya çıkarıyor. Ardından Gaziantep türküsü ve Karakaya düzenlemesi ‘Hışı Hışı Hançer’ Karakaya’nın kopuzuyla başlayan eserde Barış Cem Songur’un asma davulu da dahil oluyor ve Karakaya’nın perdesiz klasik gitarı öne çıkıyor, klasik gitarı ile dengelenirken, çift ses vokal de eseri tamamlıyor.

Barbur, yeni albümüyle türkülere; albümün ismini Ürkerek Söylerim diyecek kadar kendi mütevaziliğini kattığı bir çalışmayla ve kendi müzikselliği ile dokunuyor ve kendi alanında başarılı çalışmalardan birine imza atıyor.