Müzik

Başarı grafiğini daha da ileriye götüren bir albüm : Ados – Mizantrop…

Rap müziğin ülkemizdeki başarılı temsilcilerinden Ados’u en son 2016’da ‘Vertigo’ albümü ile dinlemiştik. Geçen yılın ortalarında yeni albümün habercisi olan tekli ‘An Be An’ı dinleyicilerle buluşturan Ados, hemen ardından yeni albümünü Basemode Records / Sony Müzik Türkiye etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : Mizantrop…

Ados’un prodüksiyonunu üstlendiği albümün teknik çalışmaları Buğra Kunt’a ait.

İlk eser, sözleri Ados’a, altyapısı Da Poet’e ait olan ‘An Be An’ elektronik ritm ve klavye fonun birlikteliğiyle başlayan eserde İlke Gündüz’ün gitarı yer yer öne çıkıyor. Nakaratıyla da akılda kalıcı olan eserin açılış eseri olması da bu bağlamda güzel düşünülmüş. Son kısımda klavye yaylıları ve ritmlerin uyumu başarılı. Ados’un yer yer slow tarzını seven dinleyicilerin seveceği bir eser. Ardından, sözleri Ados’a altyapısı Da Poet’e ait olan bir diğer eser ‘Boğuluyorum’ bağlama sample’ının ritmlerle olan çatışmasının yarattığı atmosferle başlayan eserde klavye de yer yer bu kaotik atmosfere destek oluyor. ‘Aldanamam çocuksu yüzüne tecrübe bu’ ile de Gidecek Bir Gün eserine gönderme yapması başarılı. 

Sıradaki eser, bir diğer Ados & Da Poet çalışması ‘İsyan’ keman-gitar-klavye uyumuyla ve plak çıtırtılarıyla başlayan eserde keman sample’ı başarılı ve orta kısımda gitar ve bağlama sample’ı ile birleşiyor. Ados’ça bir toplumsal eleştiri olarak pek çok konuya değinen eser bu bağlamda albümün önemli çalışmalarından biri. Ardından Joker ile bir çalışma; ‘Bir Gün’ Ados ve Joker’in sözlerine Da Poet’in altyapısının birleştiği eser klavye kemanlarının ritmlerle uyumuyla başlıyor, klavye gitar da altyapıyı tamamlıyor. Ados ve Joker art arda yine toplumsal doğrultuda nokta atışı tespitlerin ve bir gün olabileceklerin ütopik bir panoramasını çizen bir anlatım benimsiyor.

Albüm, Ados & De Poet çalışması ‘İmdat’ ile devam ediyor. Akılda kalıcı bir klavye soloyla sakin bir şekilde başlayan eser, elektronik ritmlerin de girmesiyle hareketleniyor. Ados, eserinde Nilgün Marmara’nın ‘Sylvia Plath’ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi’ eserine bir selam gönderiyor. Son kısımdaki vokaller başarılı ve gitar eklemesi de eseri destekliyor. Ardından Ados’un sözlerine bu sefer Allame’nin altyapısı eşlik ediyor : ‘Viran’… Klavye fon ve gitarlı altyapıyla başlayan eserde Ados, ‘umutların tükenişini’ yine akılda kalıcı ve bu atmosferi destekleyici bir nakaratla sunuyor. Albümün öne çıkan eserlerinden biri.

Sırada bir başka ortak çalışma; Tankurt Manas’ın yer aldığı ‘Serseriler’ Allame altyapısı olan, Ados ve Tankurt Manas’ın kendi sözlerini yazdıkları, kanun-gitar ve yaylı sample birleşimiyle başlayan eserde elektronik ritmler de yer yer vokallerle öne çıkıyor. Her iki rapçi de kendi bakış açılarını kendilerine özgü sözlerle dile getiriyorlar; Manas’ın Leon ve Trump göndermeleri de dikkat çekiyor. Ardından sözleri Ados & Joker ortak çalışması ve Allame altyapısı olan ‘Patolojik Sebep’ geliyor. ‘Rapçiler düşünmek için var olurlar’ cümlesiyle de dikkat çeken bir ‘rapçi panoraması’ olan eserde klavye ve ritmlerin uyumu arasında akılda kalıcı klavye solo, 1980’ler tınıları sunuyor.

Albüm, iki ortak çalışma ile devam ediyor; ilk önce Allame ile ‘Mübarekler’ Ados & Allame sözlerine Allame altyapısı olan, yaylı tambur sample’ının önde olduğu ve elektronik ritmlerle dengelendiği eserde Gamzedeyim deva bulmam’a yapılan ‘Gamzedeyim deva yok’ göndermesi de dikkat çekiyor. Nakarattaki yakalanan arabesk hava ve elektronik düzenlemeler başarılı. Ardından Defkhan ile ‘Üstatlat Konuşsun’ Ados ve Defkhan’ın sözlerine Allame altyapısı olan, elektronik ritm ve piyanonun birlikteliğiyle başlayan eserde ‘Herkes gider hep rap kalır’ cümlesi de dinleyicilerin diline yerleşecektir. Orta kısımdaki klavye solo esere 1980’ler tınıları katıyor ve bu bağlamda yapılan ilk çalışmalara selam gönderiyor. Her iki rapçi de rapçiler arasında zamanla geçmeye başlayacak cümlelere imza atıyor; bir diğer cümle de ‘Türk Hiphop’a gönül verenler brother from another mother’ oluyor.

Sırada, Ados & Allame çalışması ‘Kurak’ var. Vokalin metalik bir düzenlemesiyle başlayan eserde yine kendine özgü söz yazımını başarılı bir şekilde yansıtıyor ve bu bağlamda ilerleyen zamanlarda Ados klasikleri arasına yerleşebilir. Son kısımdaki klavye solo başarılı. Son eser ise Ados & Da Poet çalışması ‘Keşkeler’ gitar ve trompet sampleları ve plak çıtırtısıyla başlayan eserde dubbing vokal kullanımı başarılı. Hayata Ados’ça bir bakış olan eser, özellikle nakarat olan vokal sample kullanımı ile akılda kalacaktır. Son kısımda üflemeli sample’ı eseri tamamlıyor.

Ados bu albüm ile hem kendi müzikselliğini bir adım daha öteye çıkarırken, albümün ismi olan Mizantrop’un; yani insanlardan nefret etme duygusunu şarkılarında Ados’ça anlatırken, hem de diğer başarılı rapçilerin desteğiyle, başarı grafiğini daha da ileriye götüren bir albümü ortaya çıkarmış.