Sena Şener’i çoğu dinleyici internette dinleyicilerle buluşturduğu amatör kayıtlarla tanıdı. 2016 yılında ise bu sefer profesyonel bir çıkış ile ‘Bak Bana’yı dinleyicilerle buluşturdu. Zaman içinde yeni tekliler ve bir ara çalışma olan ‘Feel’ da eklenince, herkes Şener’den bir albüm beklemeye başladı ve beklenen albüm, Eylül’ün son günlerinde Pasaj Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluştu : İnsan Gelir İnsan Geçer…
Albümdeki tüm eserler ve yazıda belirteceğim eserler dışındaki tüm düzenlemeler Sena Şener’e ait. Ayrıca Şener, albüm kartonetinde her eser ile ilgili yazdığı paragraflara yer vermiş. İllüstrasyonları ve grafik tasarımlarıyla Kaan Bağcı, kapak fotoğrafıyla da Fethi Karaduman’in çalışmaları başarılı.
İlk eser, albüme ismini veren eser ‘İnsan Gelir İnsan Geçer’ Şener’in gitarı ve Gökay Özvardar’ın gitarının uyumuyla başlayan eserde Burak Ayrancı’nın çellosu da yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda Alper Kömürcü Yaylı Orkestrası ve davul da eserin duygulu yapısını güçlendiriyor. Ahmet Kamberoğlu’nun piyanosu ve Cihan Güvenç’in bası da altyapıyı tamamlıyor. Eserin değişken yapısı eseri canlı kılıyor. Şener’in ilk çalışmalarıyla karşılaştırdığımızda zamanla daha başarılı bir eser yazarı haline gelmeye başladığının bir göstergesi olan eser, albüm için de uygun bir çıkış eseri olarak düşünülmüş. Ardından ‘Çirkin Dünya’ Şener’in gitarıyla başlayan ve bir önceki eserdeki duygulu yapıyı devam ettiren eser, akustik bir şekilde başlıyor; orta kısımda Kamberoğlu’nun piyanosu ve Saddler Samayoa’nın davulu da eklenerek yer yer ön plana çıkıyor. Güvenç’in bası altyapıyı tamamlıyor; sözlerinin lirikliğiyle de dikkat çeken eserde davul ve piyano esere caz tınıları katıyor. Şener’in kendine özgü vokali özellikle tizlerde eserin duygulu yapısını güçlendiriyor.
Sırada ‘Sendin Düşmanım’ Kamberoğlu’nun piyanosu ve Kömürcü’nün yaylılarına Şener’in vokalinin eklenmesiyle başlayan eserde davul da Güvenç’in basıyla altyapıyı destekliyor. Kamberoğlu’nun piyanosu da eseri güçlendirirken Şener ve Özvardar’ın gitarları orta kısımda yaylılarla birlikte güzel bir uyum sağlıyor. Eserin değişken yapısı yine esere ayrı bir canlılık katmış. Özvardar’ın elektrosu esere Kamberoğlu’nun piyanosu ile birlikte 1970’ler tınıları katıyor. Balaban eşliği de eserin duygusunu destekliyor. Ardından ‘Yalnızım’ Şener ve Özvardar’ın gitarlarının aynı uyumu sürdürerek akustik bir atmosfer sağlayarak başladıkları eserde Samayoa’nın gittikçe artan tempolu davuluyla birlikte Özvardar’ın sert gitar tınılarıyla birleşiyor. Kamberoğlu’nun klavye fonu Güvenç’in basıyla birlikte eserin altyapısını tamamlıyor. Orta kısımda Özvardar’ın solo gitar eşliği başarılı. Sözlerindeki derin anlamlarla da dinleyicilerin beğenisini kazanacak bir eser.
Albüm, Şener’in 2016’da yayınlanan ilk teklisi ‘Bak Bana’ ile devam ediyor. Cihan Güvenç ve Gökay Özvardar ortak düzenlemesi olan ve Özvardar’ın gitarının ön planda olduğu; Şener’i bize tanıtan eserinde, Güvenç’in bası da eseri desteklerken, orta kısımda Sinan Özen’in davulu da eseri güçlendiriyor. Şener’in çift ses vokali de başarılı. Yaylı eşliği de altyapıyı tamamlıyor. Ardından 2017 ortalarında dinleyiciyle buluşan ikinci tekli ‘Ona’ Özvardar’ın slide gitarı ve Özen’in davulunun uyumuyla başlayan ve albüm sıralaması olarak baktığımızda albümün temposunu biraz daha hızlandıran eserde Şener’in gitarı da Güvenç’in basıyla birlikle eseri destekliyor. Özen’in davulu yer yer öne çıkıyor. Kamberoğlu’nun esere 1970’ler tınıları katan klavyesi de Şener’in vokaliyle birlikte eseri tamamlıyor. Şener’i dinleyicilere tanıtan iki eserin arka arkaya yer alması da güzel düşünülmüş.
Sıradaki eser, yıl içinde yayınlanan ve albümün habercisi olan dördüncü tekli ‘Dostum Değil Uykular’ Özvardar’ın gitarı ve Kamberoğlu’nun piyanosunun uyumuyla akustik bir şekilde başlayan eserde Güvenç’in bası ve Samaoya’nın davulu da yaylılar ile birlikte bu sakin atmosferi bozmadan devam ettiriyor. Şener’in çift ses vokali başarılı. Orta kısımda piyano ve davul esere caz tınıları katıyor. Son kısımda Samaoya’nın davulu öne çıkıyor ve Özvardar’ın sert gitar tınılarıyla dengeleniyor. Sözlerindeki lirik yapıyla yıllar sonra da dinleyicilerin aklında kalacağını düşündüğüm bir diğer başarılı eser. Ardından ’Sonraki Gün’ var. Şener’in gitarlarıyla başlayan eserde Kamberoğlu’nun piyanosu öne çıkıyor ve Samayoa’nın davuluyla dengeleniyor. Güvenç’in bası da eseri güçlendiriyor. Ayrancı’nın çellosu da altyapıyı tamamlayarak eserde yer yer öne çıkıyor ve orta kısımdaki çello solo başarılı. Son kısımda piyano öne çıkıyor ve eserin duygusunu destekliyor.
Albüm, Şener & Özvardar ortak düzenlemesi ‘Parya İçin Hep Günöte’ ile devam ediyor. Albümün belki de en özel eserlerinden biri; Hindistan’daki toplumsal sınıflandırmada en alttaki sınıfta olan ve ‘güneşe uzak’ Parya sınıfına ithaf ettiği eser, bu bağlamda Şener’in de besteleri arasında toplumsal bir konuya duyarlı bir yaklaşımla değinmesiyle birlikte özel bir yere sahip. Özvardar’ın gitarıyla başlayan eserde Şener de gitarıyla dahil oluyor, akustik bir şekilde başlayan eserde Kamberoğlu’nun piyanosu ve Samaoya’nın davulu esere caz tınıları katarken Güvenç’in bası da altyapıyı tamamlıyor. Orta kısımda Özvardar’ın gitar solosu başarılı ve bas-davul ile dengeleniyor. Son eser ise, Şener’in ‘Ona’dan iki ay sonra 2017 içinde yayınlanan üçüncü teklisi ‘Sevmemeliyiz’ Kamberoğlu’nun piyanosunun ön planda olduğu ve Alper Kömürcü’nün yaylılarıyla desteklendiği eserde çello da eserin güçlendiriyor. Özen’in davulu da Güvenç’in basıyla altyapıyı tamamlıyor. Kamberoğlu’nun piyano solosu akılda kalıcı. 2017’nin sevilen eserlerinden biri olan ve yıllar içinde klasikleşeceğini düşündüğüm eserin albümün son eseri olarak yer alması da güzel düşünülmüş; albüme duygulu bir kapanış oluyor.
Albümde Şener’in dört teklisi ve albüme özel altı şarkı bir araya geldiğinde de görülebiliyor ki, Şener gittikçe olgunlaşan ve dinleyicilere farklı ve özgün müziksel fikirler sunmaya devam eden bestecilik anlayışına sahip olmaya devam ediyor ve bu bağlamda hem kendi kariyeri için hem de müzik endüstrisi için hep özel kalacak, unutulmaz arasına girecek bir ilk albümü ortaya çıkarıyor.
Yorum Ekle