Müzik

Buray, üçüncü albümüyle müzik dünyasındaki yerini sağlamlaştırıyor : Buray – Kehanet…

2010’larla birlikte hayatımıza giren sanatçılardan biri de Buray oldu… Pek çok şarkısıyla her yaştan dinleyicinin dikkatini çeken ve her iki albümüyle de büyük ilgi gören Buray, 1.5 yıldır beklenen üçüncü albümünü geçtiğimiz aylarda Sony Müzik Türkiye / Columbia etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : ‘Kehanet’…

Albümün bir özelliği, eserlerin Fade-out ile bitmeden yağmur, kuş cıvıltıları gibi çeşitli ortam sesleriyle birbirine bağlanması oluyor, bu bağlamda dinleyicinin dikkati dağılmadan albüme odaklanılması sağlanılmış.

İlk eserin sözleri Gözde Ançel’e, müziği ise Ançel ve Buray’a ait : ‘Aşk Bitsin’ Tolga Erzurumlu ve Buray’ın ortak düzenlemesi olan, Ergün Şenlendirici’nin klarnetinin ön planda başladığı eserde Buray’ın gitarları da klarnet ile dengelenirken, piyano ve ritmler eserin duygulu yapısını destekliyor. Orta kısımda Şenlendirici’nin klarnet solosu başarılı. Geri vokalde İbrahim Şevki eseri tamamlıyor. Bir önceki eserle kuş sesleri ile bağlantı güzel oluyor. Ardından Ançel sözlerine Ançel & Buray ortak bestesi ‘Tac Mahal’  Bahadır Tanrıvermiş ve Buray ortak düzenlemesi olan, Buray’ın gitarlarının yanı sıra Cahit Kutrafalı’nın basının da yer yer öne çıktığı eserde Onur Gedik de klarnetiyle eserin hareketli yapısına güzel bir renk katıyor. Buray’ın vokalleri de eseri tamamlıyor. Orta kısımda Gedik’in klarneti öne çıkıyor.

Sırada bir diğer Ançel & Buray çalışması ‘Kabahat Bende’ Tanrıvermiş & Buray düzenlemesi olarak yer alıyor. Kutrafalı’nın bas girişi esere güzel bir tını katıyor. Buray da gitarlarıyla perküsyonların da desteğiyle eserin canlı havasını destekliyor. Geri vokallerde İbrahim Şevki ve Emrah Demiralp eseri güçlendiriyor. Buray’ın sevilen tarzını devam ettiren bu bağlamda albümden sevilecek bir eser. Orta kısımda Taner Turgay Hoşsöz ve Buray’ın bağlama solosu öne çıkıyor. Ardından, albüme ismini veren Ançel & Buray eseri ‘Kehanet’ Tanrıvermiş & Buray ortak düzenlemesi olan, Buray’ın ud eşliği ve gitarlarının Gedik’in klarneti ve Stelios Xydias’ın davullarıyla bütünleşerek duygulu bir şekilde başlayan eserde elektronik ritmler de Şevki’nin geri vokaliyle destekleniyor. Buray’ın özellikle duygulu eserlerdeki başarısını bir kez daha kanıtlayan bu eser de, yıllar içinde sevilen şarkılar arasında gösterilecektir. Buray da geri vokallerde eseri tamamlıyor. 

Albüm, Ançel & Buray eseri ‘Kış Bahçeleri’ ile devam ediyor. Erzurumlu & Buray ortak düzenlemesi olan, yağmur sesleri ve piyano eşliğiyle başlayan eser, bir önceki eserin duygulu havasını devam ettiriyor. Buray’ın gitarları ve Kutrafalı’nın basının aynı uyumu devam ettirdiği eserde Şenlendirici’nin klarneti yer yer öne çıkıyor ve orta kısımda klarnet solo Şevki ve Buray’ın geri vokalleriyle bütünleşiyor. Sırada bu sefer bir düet var; yılın ortalarında ‘Karanlık’ albümüyle dikkat çeken başarılı hip-hop sanatçısı Kezzo’nun konuk olduğu ‘Haykırasım Var’ Kezzo’nun kendi seslendirdiği kısmı, Ançel’in ise Buray’ın seslendirdiği kısmı yazdığı eserin bestesinde ise Kezzo & Ançel & Buray ortaklığı var. Klavye ve Buray’ın gitarları eşliğinde Kezzo ile başlayan eserde Kezzo da geri vokalleriyle kendi yorumunu güçlendiriyor ve nakarat kısmında Buray da dahil oluyor ve her iki sanatçı da uyumlu bir düet performansına imza atıyor. Bu bağlamda son dönemlerin dikkat çekecek düet çalışmalarından biri olacaktır. Buray da geri vokalleriyle eserin canlı yapısını destekliyor. Eser, sözleriyle de dikkat çekiyor. 

Sırada, albümdeki çoğu eserin düzenlemesini üstlenen Tolga Erzurumlu ile bir ortak çalışma var : ‘Karma’… Ançel & Buray çalışması olan, Erzurumlu’nun Buray ile birlikte düzenlediği, martı ve vapur sesleriyle diğer şarkıya bağlanan eserde Buray’ın ud ve gitarlarının yanı sıra, elektronik ritm ve klavyesiyle öne çıkıyor, özellikle yaz aylarında yeniden gündeme geleceğini düşündüğüm ve Erzurumlu’nun klavye solosuyla akılda kalacak bir eser.  Ardından, Ançel & Buray eseri ve Erzurumlu & Buray düzenlemesi ‘Çöl Haydutu’ geliyor. Buray’ın cümbüşünün ön planda olduğu ve gitarlarıyla dengelediği eserde cümbüş solo akılda kalacaktır. Elektronik ritm ile perküsyonlar da Şevki, Demiralp ve Buray’ın geri vokalleriyle güçleniyor. Sözleriyle de dikkat çeken bir eser, Mecnun eserinin bir devamı gibi. Özellikle Mecnun’u sevenlerin beğeneceği bir eser olacaktır. Buray’ın gitar tınıları esere rock tınıları katıyor.

Albüm, diğer eserden bir doğum anına bağlayan ses ile başlayan duygulu bir eser ile devam ediyor; ‘Bir Ömürlüğüm’ Ançel & Buray eseri, Tanrıvermiş & Buray düzenlemesi olan eserde Buray’ın cümbüşü ve Gedik’in klarneti öne çıkıyor ve Buray’ın gitarlarıyla dengeleniyor. Kutrafalı’nın bası da altyapıyı tamamlıyor. Orta kısımda cümbüş ve klarnet birlikteliği başarılı. Geri vokalde Şevki eseri güçlendiriyor. Son kısımda piyano solo da perküsyon ile eseri destekliyor. Ardından, kayıt masasından konuşmalarla ve prova anıyla başlayan; albümü biraz daha hareketlendiren bir eser geliyor: ‘Beni Çok Seveceksin’… Ançel & Buray eseri ve Tanrıvermiş & Buray düzenlemesi olan eser Xydias’ın davulu ve Buray’ın gitarıyla başlıyor ve Kutrafalı’nın bası da yer yer öne çıkıyor. Klavye fon, esere 1970’ler tınıları katıyor. Şevki de geri vokaliyle eseri güçlendiriyor. Gürhan Nuray’ın viyolonseli altyapıyı tamamlıyor.

Sırada, yine prova anından bir kesitle başlayan bir eser -daha doğrusu bir versiyon- geliyor; ‘Haykırasım Var’ (Unplugged Live) Tanrıvermiş & Buray düzenlemesi olan eserde Kutrafalı’nın bası ve Buray’ın gitarı, Xydidas’ın davuluyla dengeleniyor. Erzurumlu’nun piyanosu da eseri tamamlıyor. Eserde Ançel’in yazdığı yeni sözler de var. Buray vokalleriyle de eseri destekliyor. Son kısımda gitar-piyano uyumu başarılı. Eserin bu versiyonu da sevilecektir. Son eser, Ançel & Buray eseri ve Erzurumlu & Buray düzenlemesi ‘Su Olsam’ bir çocuk diyaloğu ile bağlanan eserde Buray’ın gitarları davul ile dengelenirken hareketli eseri Nahide Sönmez, Ezgi Akgürgen, Gökçe Biliz ve Ahmet Güvenler, Şevki ve Buray ile birlikte vokalleriyle destekliyorlar. Buray’ın ukulelesi ve Nuray’ın viyolonseli eseri güçlendiriyor. Bu bağlamda bir karnavala dönüşen eser, eserin gittikçe hızlanmasıyla birlikte alkışların da eklenmesiyle güzel bir final oluyor. Son kısımda bir çocuk sesi ‘Şarkı bitti!’ diyor.

Gözde Ançel ve Buray müziksel ortaklığının bu albümde de devam etmesi, hem sevilen Buray tarzını korumasının yanı sıra, o tarzı yeni şarkılarla ilerletiyor ve Buray bu üçüncü albümüyle müzik dünyasındaki yerini daha da sağlamlaştırarak, yıllar sonra 2010’lar müziği akla gelince ilk akla gelecek isimlerden biri olacağını garantiliyor.