Müzik

Caz ve Rap müziğini başarıyla birleştirerek aslında pek çok şeyi tamamlıyor : Bir Şeyler Eksik…

Bir Şeyler Eksik (daha doğrusu B’r Şeyler Eksik) grubu, 2015 yılında vokalde Çağıl Kaya, saksafonlarda Tamer Temel ve Serhan Erkol, basta Alper Yılmaz ve davulda Volkan Öktem ile kuruldu ve grup, ismini Bülent Somay’ın aynı isimli kitabından aldı. İlk başta caz standartları ve çağdaş müzisyenlere yer veren grup, diğer yandan kendi bestelerini de hazırlıyor ve seslendiriyordu; bu bestelerin farklı yanı ise, Caz ve Rap müziğinin birleşimi olmasıydı ve grubun 9 bestesi, geçtiğimiz günlerde A.K Müzik etiketiyle bir albüm olarak dinleyicilerle buluştu : Bir Şeyler Eksik…

Albümün prodüktörlüğünü Bir Şeyler Eksik ekibi üstleniyor. Vokal ve saksafon kayıtları Barış Diri imzası taşırken, Alper Yılmaz ve Volkan Öktem, bas ve davullarını ayrı ayrı kendi stüdyolarında kaydetmişler. Mix çalışması Emre Malikler, Mastering çalışması da Selim Sayari’ye ait. Perin Öktem’in grafik tasarımı üstlendiği albümdeki fotoğraf ise Uygar Bulut imzası taşıyor.

Albüm, Çağıl Kaya eseri ve Tamer Temel düzenlemesi; albümün çıkış eseri ‘El Değmez’ Tamer Temel’in ve Serkan Erkol’un saksafonlarıyla başlayan eserde Alper Yılmaz’ın bası ve Volkan Öktem’in davulu altyapıyı güçlendiriyor ve Yılmaz’ın bası ve Serkan Erkol’un saksafonu yer yer öne çıkıyor. Kaya’nın çift ses vokali başarılı ve son kısımda Temel ve Erkol’un saksafon soloları bir atışma halinde ilerliyor. Sözleriyle de dikkat çeken eser, albümden sonra da sevilen eserlerden biri olacaktır. Ardından, bir diğer Kaya eseri ve Temel düzenlemesi ‘Savaş Tanrısı’ Öktem’in davulu ve elektronik ritmlerin uyumu ile başlayan eserde ritmler esere bir önceki esere göre daha Rap bir altyapı katıyor ve bu bağlamda eserdeki değişken ritm eseri canlı kılıyor. Kaya sözlerinde pek çok atasözüne gönderme yapıyor, bununla birlikte Kaya çift ses vokaliyle özellikle tiz tınılarıyla sözlerindeki göndermelerin altını çiziyor. Temel ve Erkol’un saksafonları da aynı uyumu sürdürüyor. Son kısımda Yılmaz’ın bası ve Öktem’in davulunun uyumu başarılı. 

Sırada, geçtiğimiz yıllarda Çağıl Kaya’nın YouTube hesabından da paylaştığı eseri ‘İyi Değilim İyi Olamam’ın Temel düzenlemesiyle albüm versiyonu var. Yılmaz’ın basının ön planda başlayıp Öktem’in davuluyla dengelendiği eserde Temel ve Erkol’un saksafonları yer yer öne çıkıyor ve Kaya, özellikle hızlı sözlerde olan başarılı artikülasyonuyla da dikkat çekiyor. Eserdeki değişken yapı eseri canlı tutuyor. Orta kısımda saksafonlar-bas-davul uyumu başarılı. Son kısımda Öktem de davuluyla daha rap bir anlayışı benimsiyor. Ardından bir diğer Kaya eseri ve Temel düzenlemesi ‘Kafada Deli Sorular’ Kaya’nın vokaliyle başlayan ve bu bakımdan Rap müziğinde yapılan efektlerin de yer aldığı, elektronik ritmlerle dengelendiği eserde Yılmaz’ın bası öne çıkarak saksafonlarla dengeleniyor. Öktem de davuluyla yer yer öne çıkarak altyapıyı güçlendiriyor. Albümü daha da hareketlendiren bir eser oluyor ve Temel ile Erkol’un tekrar eden saksafon soloları akılda kalıyor.

Albüm, sözleri Kaya’ya, müziği ve düzenlemesi Temel’e ait olan ‘Pis 7’li’ ile devam ediyor. Temel ve Erkol’un saksafonlarının önde başladığı eserde Öktem’in davulu da ağır ağır yükseliyor ve Kaya’nın caz vokali de eseri güçlendiriyor. Bir önceki eser gibi hareketli olan eserin bu kısmında rap tınısını davuluyla Öktem sağlıyor. Orta kısımda hand-clap ritmi ve Yılmaz’ın bası öne çıkarak saksafonlarla dengeleniyor. Hand-clap, 1980’lerin synth caz tınısını yansıtıyor. Kaya’nın çift ses vokali de başarılı. Ardından, sözleri Kaya’ya, müziği ve düzenlemesi Yılmaz’a ait olan ‘Sessizlik’ geliyor. Eski bir kayıt atmosferinde başlayan eserde Öktem’in davulu ve Yılmaz’ın bası esere Rock tınıları katıyor. Saksafonların da dahil olmasıyla Kaya da caz vokalini sürdürüyor, bu kısımda enstrümanların uyumu başarılı. Kaya eserde tiyatral bir anlatıcı üslubu benimsiyor ve bu bağlamda da başarılı bir performansa imza atıyor.

Sıradaki eser, Kaya sözlerine Erkol bestesi ve Temel düzenlemesi ‘Bi’ Bu Eksik’ elektronikler ve Yılmaz’ın basıyla başlayan eserde elektronik ritmler ön planda. Orta kısma doğru saksafonların ve Öktem’in davulunun eklenmesiyle caz tınısına gelen eserde Kaya da bir önceki eserde olduğu gibi bir tiyatral üslubu benimsiyor. Orta kısımda Yılmaz’ın bas yürüyüşü başarılı. Ardından sözleri Didem Kırış’a, müziği Kaya’ya ait olan Temel düzenlemesi ‘kAlk’ var. Kaya’nın yine bir anlatıcı üslubu benimseyerek başladığı eserde saksafon-bas-davul uyumu sözlerin altını çizmeye devam ediyor ve Yılmaz’ın bası yer yer öne çıkarken saksafonların tekrar ettiği kısım da akılda kalıcı.

Son eser ise Kaya eseri ve Temel düzenlemesi ‘Bas Konuş Bırak Dinle’ Kaya’nın vokaliyle başlayan eserde Yılmaz’ın bası öne çıkarak Öktem’in davuluyla dengeleniyor. Kaya’nın çift ses vokali de başarılı. Saksafonların dahil olmasıyla birlikte Kaya da vokaliyle enstrümanlarla uyumunu sürdürürken eserin farklı bir yapıya geçmesi de saksafonların solosuyla dengeleniyor, bu bağlamda bu değişken yapı da eseri canlı tutuyor. Son kısımda saksafonların finali başarılı. Albümden dikkat çekecek bir diğer eser olarak albüme güzel bir final oluyor.

Bir Şeyler Eksik grubu; Çağıl Kaya, Caz müziğinin yanı sıra Rap müziğinin yapısına da hakim olabildiğini kanıtlayan başarılı sözleri ve müzikleriyle; ayrıca özellikle Rap kısımlarındaki başarılı artikülasyonuyla, Tamer Temel, saksafonu ve besteciliği haricinde düzenlemeleriyle Caz ve Rap müziğinin kolay yakalanmayacak bir uyumu yakalamasıyla, Serkan Erkol ve Alper Yılmaz enstrümanlarının yanı sıra bestecilikleri ile (Yılmaz’ın Sessizlik’teki düzenlemesini unutmamalı), Volkan Öktem ise her iki türü yansıtan davuluyla bir araya gelince; aslında ‘pek çok şeyi tamamlayarak’ iki müzik türünü layıkıyla birleştirerek kendi alanında yılın en başarılı albümlerinden birine imza atıyor.