Uluslararası ve ulusal müzik alanında profesyonel olarak ney icra eden tek kadın müzisyen Burcu Karadağ’ın Derya Türkan ve Turgut Özüfler ile hazırladığı ilk albümü ‘Neyzen’ dinleyicilerden ilgi görmüştü ve Karadağ, ney üzerine çalışmalar yapmaya devam etmişti. Şimdi ise Karadağ, Y Kültür Sanat etiketiyle hem CD hem de plak olarak yeni bir albümle dinleyicilerle buluşuyor : Ney In Ethno Jazz…
Albümde Karadağ’a piyanist Etibar Asadli, Balaban, zurna ve tüteğiyle Alasfar Rahimov, perküsyonu ve iki eserde vokaliyle Mehmet Akatay ile kontrbas ve basıyla Enver Muhamedi eşlik ediyor. Yılmaz Köse yapımcılığında ve Hilal Doğanay kreatif direktörlüğünde oluşan albümün prodüktörlüğü de Asadli imzası taşıyor. Babajim’de kaydedilen albümün kayıt mühendisi Adham Farid ve mix çalışması Bahadır Sağbaş’aü, mastering çalışması ise Emre Kıral’a ait.
Albümdeki düzenlemeler, aynı zamanda albümün prodüktörlüğünü üstlenen Etibar Asadli imzası taşıyor. Enstrümantal ağırlıklı olan albümde iki eserde Karadağ ve Akatay vokalleriyle yer alıyor.
Albüm, Sivas / Divriği’den ’Akşam Olur Karanlığa Kalırsın’ ile açılıyor. Karadağ’ın neyiyle başlayan esere Asadli’nin piyanosu ve Muhamedi’nin bası da ekleniyor ve Akatay’ın davulu da yer yer öne çıkıyor. Orta kısma doğru Rahimov da balabanıyla dahil olarak eserin duygulu yapısını destekliyor. Asadli’nin piyanosu esere caz tınıları katıyor. Son kısımda davul-bas-piyano bir arada hızlanarak esere dinamik bir yapı kazandırıyor ve eser bir Caz eseri haline geliyor. Son kısımda Karadağ neyiyle öne çıkıyor. Ardından bir Azeri mahnısı ‘Alma Attım Nar Geldi’ Rahimov’un tüteği ile başlayan eserde Karadağ da neyiyle dahil olarak Asadli’nin piyanosu ile dengeleniyor. Akatay’ın perküsyonları eseri hareketlendirip Latin tınıları eklerken, Muhamedi de kontrbasıyla yer yer öne çıkıyor. Bununla birlikte Akatay vokaliyle de eseri destekliyor. Orta kısımda Karadağ’ın ney solosu başarılı ve Asadli de piyano solosuyla esere Caz tınıları katıyor. Son kısımda Rahimov’un tütek solosu başarılı ve Asadli’nin piyanosu esere bu sefer Azeri tınıları katıyor.
Sırada bir Rumeli türküsü ‘Bir Fırtına Tuttu Bizi’ var. Asadli’nin piyanosunun önde başlayıp Azeri tınıları katıp Muhamedi’nin bası ve Akatay’ın perküsyonu ile dengelendiği eserde Karadağ ve Akatay ara ara düet olarak eseri seslendiriyor. Orta kısımda Rahimov’un Balaban solosu başarılı ve Karadağ da neyiyle dahil oluyor; bununla birlikte tonun değişimi de eseri canlı tutuyor. Son kısımda Asadli’nin piyano solosu da eserin duygusunu destekliyor. Ardından, Ramiz Mirişli & İslam Seferli eseri ‘Bir Könül Sındırmışam’ geliyor. Piyano-bas-davul uyumunun devam ederek başladığı eserde Karadağ’ın neyi öne çıkıyor ve Rahimov da balabanıyla yer yer öne çıkarak ney ile dengeleniyor. Orta kısımda Asadli’nin piyano solosu başarılı ve Caz-Azeri tınılarıyla başarılı geçişler yapıyor ve Akatay da perküsyonlarıyla piyanoyu destekliyor. Son kısımda ise Karadağ ney solosuyla öne çıkıyor ve perküsyon-bas ile dengeleniyor ve Asadli’nin piyanosu yeniden dahil oluyor. Muhamedi de kontrbasıyla altyapıyı tamamlıyor.
Sırada bir diğer Azeri eser ‘Gül Açtı’ var. Asadli’nin piyanosu Akatay’ın perküsyonlarıyla hareketli bir şekilde başlayan eserde Karadağ’ın neyi ve Rahimov’un balabanı yer yer öne çıkıyor. Asadli’nin piyanosundaki bas tonları esere farklı bir tını katıyor ve orta kısımda öne çıkıyor, eserin Caz altyapısını Muhamedi’nin kontrbasıyla sağlıyor. Son kısma doğru piyano-balaban uyumu başarılı. Son kısımda Rahimov’un balaban solosu öne çıkıyor ve eser finalde ilk kısma dönüyor; Rahimov tüteğiyle de dahil oluyor. Ardından bir Urfa türküsü ‘Kara Üzüm Habbesi’ geliyor. Asadli’nin piyano solosunun önde olduğu ve Karadağ’ın neyiyle dengelenen eserde Rahimov da tüteğiyleKaradağ’ın neyini destekliyor. Orta kısımda Muhamedi’nin kontrbası öne çıkıyor ve piyano ile Akatay’ın perküsyonu ile dengeleniyor, son kısma doğru Asadli de piyanosuyla esere caz tınıları katıyor.
Son iki eserden ilki, Neşet Ertaş’tan ‘Kendim Ettim Kendim Buldum’ piyano-davul-bas uyumuyla başlayan ve Muhamedi’nin basının yer yer öne çıkarak başladığı eserde Asadli’nin piyanosu esere Azeri tınıları katıyor. Karadağ ve Akatay eserin ilk kısmını birlikte seslendiriyor. Rahimov da balabanıyla altyapıyı güçlendiriyor. Orta kısımda Muhamedi’nin kontrbas solosu başarılı. Son kısımda Asadli de piyano solosuyla esere caz tınıları katmaya devam ediyor. Akatay’ın vokali ve Rahimov’un balabanı ile eser bitiyor. Son eser ise bir Moldova türküsü (Karadağ’ın verdiği isim ile) ‘Lotus’ Muhamedi’nin kontrbasıyla başlayan ve piyano-perküsyonun da eklendiği eserde Rahimov’un zurnası öne çıkıyor. Geri vokaller ve Akatay’ın perküsyonları başarılı. Orta kısımda Asadli’nin piyano solosu öne çıkıyor. Son kısımda ise Karadağ neyiyle zurnayı destekliyor.
Karadağ, hem neyde olan ustalığı ve alanında virtüöz olan müzisyenler ile bir araya gelerek, yılın kendi alanında en başarılı albümlerinden birine imza atıyor.
Yorum Ekle