Müzik

Doğru yoldan sapmayan usta ozanın sanatçı dostlarıyla bıraktığı bir hatıra : Ekberi Türküleri…

Yıllar içinde pek çok eseriyle bilinen Arguvan’lı halk ozanı Aşık Ekberi (Ali Ekber Gülbaş) sanat yaşamının 60. yılında, kendi firması Ekberi Müzik etiketiyle, Türk Halk Müziği’nin sevilen isimlerini bir araya getirdiği ‘Ekberi Türküleri (Gönül Dostları Dlilinden)’ albümünü geçtiğimiz ay dinleyicilerle buluşturdu. 

Albümdeki tüm sözler Ekberi’ye ait.

Albüm, Musa Eroğlu’dan ‘Senden Bana Geri Kalan’ ile açılıyor. Hüseyin Aslan bestesi ve düzenlemesi olan eserdeki tüm enstrüman icraları, Aslan imzası taşıyor. Balaban-bağlama birlikteliğiyle başlayan eserde kaval ve kabak kemane de (üç telli cura, çöğür, şelpe ve arpej ile birlikte) eserin duygusunu güçlendirerek Eroğlu’nun yorumuyla bütünleşiyor. Aslan aynı zamanda geri vokaliyle de eseri destekliyor. Gitar ve bas da eseri tamamlıyor. Ardından bir Güler Duman bestesi-yorumu, Müslüm Eke düzenlemesi ‘Benden Olsun’ geliyor. Müslüm Eke’nin bağlaması ve Uğur Varol’un basıyla başlayan eserde Cem Ekmen’in meyi eseri güçlendiriyor. Varol’un gitarı da vokal kısımlarında yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda Ekmen’in balaban solosu başarılı. Ömer Arslan’ın perküsyonu ve Mustafa Eke’nin kavalı eseri tamamlıyor. 

Sırada art arda iki anonim beste var; Cengiz Özkan’dan ‘Acep Bir Dağ Varmı’ Özkan’ın bağlamasına Emrah Günaydın’ın bası ekleniyor ve eseri tamamlıyor. Ardından Erdal Erzincan’dan ‘Deli Gönül’ Erzincan’ın bağlamasıyla solo olarak kaydedilmiş, bas da eseri tamamlıyor. Her iki usta müzisyen, hem yorum hem de icralarıyla albümün iki başarılı çalışmasına imza atıyor.

Sıradaki eser, Nilüfer Sarıtaş bestesi-yorumu, Müslüm Eke düzenlemesi ‘Bundan Sonra’ Müslüm Eke’nin bağlamalarıyla başlayıp Mustafa Eke’nin kavalıyla dengelenen eserde Varol da gitar ve basıyla vokal ile birlikte dahil oluyor. Ekmen’in meyi altyapıyı güçlendiriyor. Son kısımda dahil olan Ekmen’in balabanı ve Arslan’ın perküsyonu altyapıyı tamamlıyor. Müslüm Eke’nin bağlama icrası başarılı.  Ardından Mehmet Balaman bestesi-yorumu, Kadir Şeker düzenlemesi ‘Yarası Var’ Müslüm Eke’nin bağlamasıyla başlayan eserde Bahtiyar Arıca’nın gitarı da öne çıkıyor ve klavye ile dengeleniyor. Şenel Yolal’ın ritmleri de eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Müslih Uçar’ın mey solosu başarılı. Arıca’nın bası eseri tamamlıyor. Her iki sanatçı yorumlarının yanı sıra bestecilikteki başarılarıyla da dikkat çekiyor.

Albüm, bir Ekberi eseriyle devam ediyor, Çiğdem Elmas yorumuyla Şeker düzenlemesi ‘Git Gayrı’ Uçar’ın meyiyle başlayan eserde Müslüm Eke’nin bağlamaları da öne çıkarak Arıca’nın gitarıyla dengeleniyor. Klavye ve Yolal’ın ritmleri de eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Eyüp Hamiş’in kaval solosu eserin duygulu yapısını destekliyor. Son kısımda Uçar’ın meyi öne çıkıyor. Ekberi’nin bestecilik yönündeki sevilen çalışmaları arasına girecektir. Ardından Müslüm & Mustafa Eke kardeşler, Yusuf Gül bestesi ‘İnsaf Eyle’ ile (düzenlemelerinin yanında) yorumlarıyla da yer alıyor ve düzenleme de Müslüm Eke imzası taşıyor. Müslüm Eke’nin bağlaması ve Mustafa Eke’nin kavalının uyumuyla başlayan eserde Arslan’ın perküsyonu öne çıkıyor ve Varol’un gitarıyla dengeleniyor. Orta kısımda Ekmen de meyi ve balabanı ile dahil oluyor. Varol’un bası eseri tamamlıyor. Eke kardeşlerin diğer çalışmalarındaki gibi uyumlu bir düet performansıyla albümün öne çıkan eserlerinden biri oluyor.

Sırada, Arzu yorumuyla Ali İhsan Tepe bestesi, Levent Karabacak düzenlemesi ve Serkan Akçakoç yönetmenliğinde kaydedilen ‘Öldür De Git’ var. Eren Turan’ın bağlaması ve Engin Yıldız’ın gitarının klavye fonla uyumuyla başlayan eserde İlker Işık’ın kavalı öne çıkıyor. Klavye de eseri güçlendiriyor. Osman Çamurlu’nun ritmi ve Emre Doğan’ın bası eseri tamamlıyor. Son kısımda bağlama-gitar uyumu başarılı. Ardından bir düet geliyor; aynı zamanda besteyi yapan Kutsal Evcimen ile Hüseyin Turan düeti; Sinan Güngör düzenlemesi ve Evcimen yönetmenliğinde kaydedilen ‘Garip Bir Yolcu’ Serkan Yıldırım’ın kavalı ve Güngör’ün akustik ve klasik gitarının önde olduğu eserde Evcimen de bağlamasıyla yer yer öne çıkıyor. Ozan Şakir Uygur’un perküsyonu da eseri güçlendiriyor; Evcimen’in vokal kısımlarında Turan’ın geri vokali başarılı ve Turan orta kısımda tiz vokaliyle öne çıkıyor. Her ikisi de uyumlu bir düet performansına imza atıyor. Levent Canen’in bası ve klavye fon eseri tamamlıyor. 

Sıradaki eser, Muharrem Temiz yorumuyla bir Adıgüzel Eroğlu bestesi ‘Sor’ Temiz’in bağlamalarıyla icra ettiği ve basın da güçlendirdiği eserde Temiz hem yorumculuğu hem icracılığı ile albümün başarılı çalışmalarından birine imza atıyor.

Albüm, iki başarılı müzisyenin bestesi-yorumu ile devam ediyor. İlk önce Seval Eroğlu’dan Müslüm Eke düzenlemesiyle ‘Kendinde Ara’ Müslüm Eke’nin ve Seval Eroğlu’nun bağlamalarının uyumuyla başlayan eserde Mustafa Eke’nin kavalı öne çıkıyor ve Varol’un gitarıyla dengeleniyor. Orta kısımda Ekmen de meyi ile esere dahil oluyor. Son kısımda Ekmen’in mey solosu başarılı. Varol’un bası eseri tamamlıyor. Ardından Hüseyin Aslan’dan (düzenlemesi ve tüm enstrüman icraları da Aslan’a ait) ‘Tez Gel’ Aslan’ın bağlamaları ile (bağlama, üç telli cura, çöğür, şelpe, arpej) başlayan eserde kaval öne çıkıyor. Çift ses vokal de başarılı. Bas-kabak kemane ve gitar da balaban ile birlikte altyapıyı tamamlıyor.

Sırada, Erkan Genç yorumuyla Kutsal Evcimen eseri-yönetmenliğinde kaydedilen (Güngör aranjesi) ‘Dar Ağacı Kurun’ var. Yıldırım’ın kavalının önde olduğu ve Evcimen’in bağlamalarıyla dengelenen eserde Canen’in bası da yer yer öne çıkıyor. Güngör’ün gitarları da Uygur’un perküsyonları eseri güçlendiriyor. Geri vokalde Evcimen’e Güngör eşlik ediyor. Ardından, bir başka başarılı müzisyen Kadir Şeker eseri-yorumu-düzenlemesi ile ‘Bayramım Ol’ geliyor. Gökhan Kantos’un bağlamasıyla başlayan eserde Soyhan Şenyaylar’ın gitarı ve klavye eseri güçlendiriyor. Yolal’ın ritmleri ve elektronik ritmlerin uyumu, eserin hareketli yapısını destekliyor. Bilal Kalaycıoğulları’nın bası yer yer öne çıkarak eseri tamamlıyor. Son kısımda Şeker’in elektro bağlama solosu başarılı. Şeker de bu eserle icracılığının yanı sıra yorumculuktaki başarısını da kanıtlamış oluyor. 

Albüm, Ekberi’nin ‘Ne Çıkar’ şiiriyle sona eriyor ve albüme içten bir kapanış oluyor.

Albümdeki geniş müzisyen ve yorumcu kadrosu, sanattaki 60. yılını kutlayan Ekberi’nin eserlerini başarılı bir şekilde yorumlayıp icra ederken; bu albüm, doğru yoldan sapmayan usta ozanın sanatçı dostlarıyla bıraktığı bir hatıra olarak yıl içinde kendi alanında yapılan başarılı çalışmalardan biri oluyor.