Müzik

Dört başarılı müzisyenin sıkı ortaklığı, kalıcı bir çalışmayı dinleyicilere bırakıyor : Erkan Oğur – Kimse Kalmadı…

Yıllarını müziğe adayan ve özellikle perdesiz gitarıyla müziğimize kazınan usta müzisyen Erkan Oğur’u en son albüm olarak İsmail Hakkı Demircioğlu ile hazırladığı 2017 yapımı “Bilinmeyenle Karşılaşmak”, tekli olarak Hüsnü Arkan ile kaydettiği “Fikrim Yok” ve aynı zamanda konuk olduğu pek çok çalışmayla (ki bunların bir tanesi, bu albümü oluşturan müzisyenlerden Turgut Alp Bekoğlu’nun 2019’da çıkan “Love Jazz”ı oldu.) dinlemiştik. 

Şimdi ise Oğur, kendi alanlarında üç usta müzisyeni; piyanoda Can Çankaya, davulda Turgut Alp Bekoğlu ve kontrbasta Matt Hall) bir araya getirerek Kalan Müzik etiketiyle yeni bir tasarı-albüme imza attı : Kimse Kalmadı…

Oğur da albümde gitar, perdesiz gitar ve kopuzuyla yer alıyor.

Miam stüdyosunda kaydedilen albümün edit-mix-mastering çalışmaları (ve aynı zamanda albümün dikkat çeken kapak fotoğrafı) Ertan Keser imzası taşıyor. Albüm, Erkan Oğur’un ağabeyi olan, 2018’de aramızdan ayrılan Prof. Dr. Erkin Oğur anısına ithaf edilmiş.

Albümün iki kısımda incelenebilir, ilk kısımda halk müziğinin önemli eserleri varken, ikinci kısımda ise dörtlünün yaptığı üç eser var.

Albüm, 1993’de kaybettiğimiz değerli ozan Nesimi Çimen’in eseri “Ayrılık Hasreti” ile açılıyor. Oğur’un kopuzunun önde başladığı ve gitarıyla da desteklediği eserde Çankaya’nın piyanosu ve Hall’un kontrbası da Bekoğlu’nun davuluyla caz tınılarını katarken, orta kısımda Çankaya’nın piyano solosu öne çıkarak eserin caz tınısını desteklemeyi sürdürüyor, bu bağlamda kontrbas ve davul ile uyumlu şekilde ilerliyor. Son kısma doğru ise Hall’un kontrbas solosu öne çıkıyor ve yerini Oğur’un kopuzuna bırakıyor ve eser son kısımda ilk haline dönüyor. Ardından Muzaffer Sarısözen derlemesi anonim Selanik türküsü “Bülbülüm Altın Kafeste” Çankaya’nın piyano solosuyla başlayan eserde Oğur’un perdesiz gitarı da piyanonun sakin tınısını desteklerken orta kısma doğru öne çıkarak yine aynı sakin tınıdaki Bekoğlu’nun davuluyla uyumlu ilerleyerek eserin duygulu yapısını koruyor. Eser, daha çok enstrümanların doğaçlamalarıyla ilerlerken orta kısımda ise Hall da kontrbasıyla bu doğaçlamaları güçlendiriyor ve caz tınısını aynı şekilde destekliyor, son kısımda piyano öne çıkıyor ve davul ritmi daha değişkenlik göstererek piyanoya uyum sağlıyor; bir nevi Bossa Nova gibi ilerlemeye başlıyor. Finalde ise Oğur perdesiz gitarıyla eseri ana temasını icra ederek tamamlıyor.

Ardından 1986’da kaybettiğimiz bir diğer değerli ozanımız Davut Sulari’nin eseri “Kirpiğin Kaşına Değdiği Zaman” Oğur’un perdesiz gitarı ve Bekoğlu’nun davulunun uyumuyla başlayan eserde Çankaya’nın piyanosu da gitar-davul uyumunu dengeliyor. Orta kısma doğru Hall da kontrbasıyla, yer yer öne çıkan piyanoyu destekliyor. Orta kısımda Oğur’un perdesiz gitar solosu başarılı. Son kısma doğru piyano-davul-kontrbas uyumu, esere caz tınılı doğaçlamalar katıyor ve yer yer Latin tınılara da göz kırpıyor. Finalde ise Oğur, esere geri dönerek eseri tamamlıyor.

Albüm, üç yeni beste ile devam ediyor. İlk önce “İnsanlığa Ağıt” Çankaya’nın piyanosu ile sakin bir tınıda başlayan ve Oğur’un perdesiz gitarının öne çıktığı eserde, Hall’un kontrbası da Bekoğlu’nun davuluyla birlikte eserin sakin tınısını destekliyor. Orta kısımda Çankaya’nın piyanosu öne çıkarak enstrümanlarla dengeleniyor ve son kısma doğru Bekoğlu’nun baget atağı da dikkat çekiyor. Son kısımda Oğur da perdesiz gitarıyla eseri tamamlıyor. Ardından “İz” perdesiz gitar fon ve piyano ile başlayan, davulun da mistik bir başlangıç yaptığı, Hall’un kontrbas solosunun öne çıktığı ve gitar-davul-piyano ile dengelendiği eserde piyano yer yer öne çıkarken davul ile dengeleniyor ve Oğur da perdesiz gitarıyla eseri güçlendirerek Hall’un kontrbasıyla uyumlu ilerliyor. Davulun değişken tınısı eseri canlı tutuyor ve piyano-perdesiz-kontrbas doğaçlamalarla birlikte dört müzisyenin başarısını ortaya koyan özgün çalışmalardan biri oluyor. Son eser “Beş Taş” Oğur’un perdesiz gitarıyla başlayan esere davul-piyano uyumu da dahil oluyor ve kontrbas da yer yer öne çıkarak piyano ile birlikte esere caz tınısını katıyor. Albüme bir final oluyor.

Albüm, yer yer Oğur’un perdesiz gitar, gitar ve kopuzunun (ilk eser) Çankaya, Bekoğlu ve Hall’un caz tınılarıyla başarıyla dengelenebildiği, hem türkülere hem de üç yeni besteye uyum sağlayabildiği bir çalışma oluyor ve dört başarılı müzisyenin sıkı ortaklığı, kalıcı bir çalışmayı dinleyicilere bırakarak, yılın kendi alanındaki başarılı albümlerinden biri oluyor.