Maral Ayvaz Çağlıçubukçu… Müzik yolculuğu çocuk yaşta Ermeni kilise korosu ile başlayan ve solo performanslarıyla da tanınan Maral Ayvaz ilk albümünde bilinen ve yeni Ermenice eserleri bir araya toplayıp Kalan Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu: Maral Gibi…
Albümün düzenlemeleri Ari Hergel imzası taşıyor.
Albüm, sözleri Suren Muratyan, müziği Krikor Hakhinyan’a ait ‘Kuşagi Yerkı’ (Falcının Şarkısı / Canım Canım)’ ile açılıyor. Perküsyon ve Hergel’in gitarı ile başlayan eserde Burhan Hasandemir’in perküsyonların çeşitliliği eseri canlı kılıyor. Onur Aydemir’in klarnet ile birlikte Hergel’in gitarları ve Hasan Gözetlik’in üflemelileri de eseri desteklerken Saro Usta’nın akordeonu da yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda Aydemir’in klarnet solosu başarılı. Özellikle nakaratıyla akılda kalacak bir eser olarak albüme hareketli eğlenceli bir başlangıç oluyor.
Sırada sözleri Misak Medzarents, müziği ise Hrant Kevorkyan’a ait bir eser ‘Kişern Anuş E’ (Aşk Şarkısı)’ var; Hergel’in gitarı ve Rafi Derkevorkyan’ın perküsyon uyumuyla birlikte Latin tınıları içeren eser, Maral Ayvaz’ın yorumuyla da aynı canlı yapıyı devam ettiriyor. Orta kısımda Volkan Kaplan’ın tar solosu başarılı. Albümden ilgi çekecek başarılı çalışmalardan biri. Ardından Silva Gabudigyan sözlerine Khaçadur Avedisyan’ın bestesi ‘Makhmur Ağçig’ (Mahmur Kız)’ Hergel’in gitarlarının ve piyanosunun ön planda başladığı ve Usta’nın akordeonu ile dengelenip eserin duygulu yapısını desteklediği eserde perküsyonlar da yer yer öne çıkıyor. Arda Uyar’ın baterisi yer yer esere Caz tınıları katıyor. Usta’nın klavyesi ve Hergel’in kontrbası eseri tamamlıyor. Son kısımda Usta’nın akordeon solosu başarılı.
Sıradaki eser, Gomidas’ın ‘Esor Urpat E (Bugün Cumadır)’ Hergel’in gitarı ve Usta’nın klavye solosu ile başlayan eserde Gözetlik’in üflemelileri ve perküsyonlar da esere canlı bir tını katıyor. Bartev Garyan’ın geri vokali eserin canlı yapısını destekliyor. Hergel’in bası da eseri tamamlıyor. Ardından Aşık Miçaz’ın ‘Parov Yegar Sirun Grung (Hoş Geldin Şirin Turna)’u geliyor. Hergel’in piyanosu ve udunun Hasandemir’in perküsyonuyla uyumu ile başlayan eserde Usta’nın akordeonu ön plana çıkıyor ve Hergel’in gitarları ile dengeleniyor. Albüme sakin bir tını katan eserde çift ses vokal de başarılı ve Usta’nın klavyesi de eseri güçlendiriyor. Burcu Yankın’ın erbanesi de eseri tamamlıyor.
Albüm Ermeni halk şarkısı ‘Hoviv (Çoban)’ ile devam ediyor. Hergel’in gitarı ile akustik bir anlayış ile başlayan eserde Hergel’in udu ve Derkevorkyan’ın perküsyonları Hergel’in djura eşliği ile birlikte öne çıkıyor ve çift ses vokal de eseri güçlendiriyor.
Son iki eserden ilki, Ara G. Dinkjian’ın ilk olarak Night Ark grubuyla ‘Picture’ ismiyle enstrümantal olarak yorumladığı ve bugüne kadar hem Türkçe hem de Yunanca olarak pek çok farklı söz yazılan; Türkçe olarak en çok ‘Ağladıkça’ versiyonu dinleyicilerin ilgisini yakalayan eseri, Ayvaz’ın sözleri ile ‘Sonsuz Karanlık (Anverc Khavar)’ olarak yer alıyor. Özcan Gül’ün duduğu ve Hergel’in gitarının uyumu ile başlayan eserde Usta’nın klavye fonu da eseri destekliyor. Aslıhan Parlak’ın çellosu ve Hasandemir’in perküsyonu da eserin duygusunu destekliyor. Son kısımda duduk solo başarılı. Eserin bu versiyonu da eserin duygusunu veren sözleriyle sevilecektir.
Son eser ise Vahan Tekeyan sözleri Aren Emirze müziği ‘Vahşi Çiçek (Vayri Dzaghig)’ Eser, Emirze’nin gitarı eşliğinde akustik bir anlayışla yorumlanıp Emirze tarafından düzenlenmiş. Kaydı Almanya’da yapılan eserde Ayvaz da içten vokaliyle esere güzel bir tını katıyor ve albüme duygulu bir kapanış oluyor.
Maral Ayvaz ilk albümüyle Ermeni müzik kültürünü başarılı yorumu ve kendi müzikselliğinin yanı sıra Hergel’in düzenlemeleri ve güçlü bir orkestra ile birleştirip başarılı bir şekilde yansıtıyor.
Yorum Ekle