Samida… Başarılı sanatçı Bayar Şahin’in kızları Damla, Yudum ve Tamara Şahin’in; Gürcü dilinde ‘üç kız kardeş’ anlamına gelen Samida ismiyle kurdukları grup, özellikle acapella yorumlarıyla her yaştan dinleyicinin beğeniyle dinlediği gruplardan biri oldu ve grup, ilk profesyonel teklileri ‘Rüzgar’ı iki yıl önce yayınladı. Samida, bir yandan sevilen Türk Halk Müziği eserlerinin yanı sıra Gürcü müziği ve pek çok kültürden eserleri seslendiriyordu ve takipçilerinin uzun zamandır beklediği ilk albüm, Kalan Müzik etiketiyle sene başında dinleyicilerle buluştu : Alaca…
Damla Şahin’in ana vokal olarak başlayıp, Yudum ve Tamara Şahin’in katıldığı (diğer yandan Yudum Şahin’in viyolonsel, Tamara Şahin’in ise keman ile yer aldığı) eserlerin bütün vokal düzenlemeleri Samida’ya ait. Müzik direktörlüğünü Ali Kazım Akdağ’ın üstlendiği albümün proje danışmanı ise Bayar Şahin.
İlk eser, daha önceden paylaştıkları videolar arasında da yer alan Erzurum türküsü ‘Bu Tepe Pullu Tepe’ müzik düzenlemesi Ali Kazım Akdağ’a ait olan ve Ali Kazım Akdağ’ın bağlamasının Efgan Rende’nin gitarı ve Baran Aşık’ın balabanıyla dengelendiği, Yudum Şahin’in pandurisi ile Tamara Şahin’in kemanının da Yudum Şahin’in viyolonseliyle birlikte yer yer öne çıktığı eserde Ersin Killik’in perküsyonu da İlhan Özgür’ün akordeonu ve Burak Demir’in bası altyapıyı tamamlıyor. Samida da duygulu yorumuyla eserin duygusunu destekliyor. Ardından Artvin yöresinin anonim sözlerine Damla Şahin bestesi, Akdağ düzenlemesi ‘Meryem’ geliyor. Alper Bulut’un kemençesinin ön planda başladığı, Killik’in perküsyonları ile dengelendiği eser albümü biraz daha hareketlendiriyor ve Tamara Şahin’in kemanı da kemençe ile uyumlu olarak ilerliyor. Orta kısımda Aşık’ın balabanı ve Akdağ’ın bağlaması da ekleniyor ve Demir’in bası da eseri tamamlıyor. Damla Şahin bu bağlamda başarılı bir besteye imza atıyor ve yeni bir eser olması bakımından dinleyicilerin özellikle dikkat edeceği eserlerden biri.
Sırada bir Kırım türküsü ‘Bahçalarda Kestane’ Akdağ, Efgan Rende ve Burak Demir düzenlemesiyle yer alıyor. Killik’in perküsyonlarının Aşık’ın balabanıyla birlikte başladığı eserde Rende’nin gitarı da batılı bir tını katıyor. Orta kısımda Tamara Şahin de kemanıyla dahil oluyor. Orta kısımda Okan Subaş’ın salamuri solosu başarılı. Samida da canlı yorumlarıyla eserin eğlenceli yapısını destekliyor. Ardından bir Bulgaristan türküsü ‘Evlerine Varagele Usandım’ Akdağ’ın bağlamasının önde olduğu ve Özgür’ün akordeonunun, perküsyon- orta kısımda Özgür’ün akordeon solosu başarılı. Demir’in bası da yer yer öne çıkıyor. Albümün hareketli yapısını devam ettiren bir eser.
Albüm, Samida’nın sevilen iki yorumunun albüm versiyonları ile devam ediyor. İlk önce ‘Mağusa Limanı’ Rende’nin gitarı ve Demir’in basıyla başlayan esere Aşık’ın balabanı da ekleniyor. Akustik bir şekilde başlayan eserde Killik’in perküsyonu da eserin akustik yapısını bozmadan ilerliyor. Samida da vokal birlikteliğindeki başarıyla eserin duygusunu yine videoda olduğu gibi yansıtıyorlar. Orta kısımda Aşık’ın balaban solosu başarılı Akdağ’ın bağlamasıyla birlikte ilerliyor. Albüm versiyonuyla da sevilecek ve albümden öne çıkan eserlerden biri. Ardından, Modern Folk Üçlüsü yorumladığı zaman dönemin sevilen eserlerinden biri haline gelen, Doğan Canku’nun babası Mehmet Şerafettin Canku bestesi, Akdağ düzenlemesi ‘Dudilli’ Tamara Şahin’in kemanıyla başlayan ve Özgür’ün akordeonuyla dengelendiği eserde Akdağ’ın bağlaması da Subaş’ın salamurisi ile dengeleniyor. Rende’nin gitarı yer yer öne çıkıyor. Demir’in bası da gitarı destekliyor. Bununla birlikte esere Doğan Canku’nun da izniyle, Samida imzalı bir üçüncü bölüm eklenmiş ve bu bölüm de esere yakışmış; bu bağlamda Samida’nın eserlere yeni fikirler katmadaki başarısı da görülebiliyor.
Sırada, video olarak da yayınlanan acapella bir yorum var, Tokat türküsü ‘Yayla Çiçeği Misin?’ Samida’nın videolarındaki acapella yorumlarındaki gibi, aynı vokal uyumunu başarılı bir şekilde devam ettirdikleri bir yorum olarak albümde yerini alıyor. Ardından, yine Samida takipçilerinin bildiği bir eser, Trabzon türküsü (İhsan Eş kaynaklığında derlenen) ‘Düz’ bu sefer Samida’nın (Samida Müzik Topluluğu) düzenlemesiyle yer alıyor. Yudum Şahin’in viyolonseli ve Rende’nin gitarı ile başlayan eserde Okan Subaş’ın salamuri ve tulum eşlikleri ön plana çıkıyor. Akdağ’ın bağlamasının Killik’in perküsyonuyla güçlendirdiği eserde orta kısımda Tamara Şahin’in keman solosu başarılı.
Albüm, Bayar Şahin’in derlediği Gürcistan türküsü ‘Gelino’ ile devam ediyor. Killik’in perküsyonuna Rende’nin gitarı ve Aşık’ın balabanının eklenmesiyle başlayan eser, albümü ilk baştaki duygulu yapıya geri döndürüyor. Demir’in bası yer yer öne çıkıyor. Samida da vokalleriyle bu duygulu yapıyı güçlendiriyor. Son kısımda Aşık’ın balaban solosu başarılı. Şahin, bu eserle 2006’da Gürcistan’da altın CD ödülü almıştı. Albümde de Efgan Rende düzenlemesi ile yer alıyor. Ardından Ersel Serdarlı’nın Makedonya eserine yazdığı sözlerle bilinen ve Samida’nın yorumuyla da sevilen ‘Uçtu Uçtu Baba’ albüm versiyonu ile geliyor. Bağlama-akordeon-gitar-bas uyumuyla başlayan eserde perküsyon da eserin eğlenceli yapısını destekliyor. Aşık’ın balabanı da yer yer öne çıkıyor. Akdağ’ın bağlaması da esere biraz daha farklı bir tını katıyor. Tamara Şahin da kemanıyla altyapıyı tamamlıyor. Son kısımda Damla Şahin’in vokali başarılı. Eserin ton bağlamında değişkenliği de eseri canlı tutuyor.
Sırada bir acapella yorum daha var, video olarak da yayınlandığında ilgi gören, Gürcistan-Adjara yöresinden ’Adjaruli’ (Acara Şarkıları Potporisi) geliyor. Videoda olduğu gibi başarılı bir performansa imza atan Samida, diğer yandan da kendilerini acapella olarak dinlemeyi seven dinleyicilerin de beğenisini kazanacaktır. Ardından, Hemşin yöresinden bir eser ‘Norhars Ellim’ Akdağ ve Rende ortak düzenlemesi ile yer alıyor. Akdağ’ın bağlamasının ön planda başladığı ve gitar ile basın da desteklediği eserde Killik’in perküsyonları da yer yer öne çıkarak albümün hareketli yapısını sürdürüyor. Orta kısımda Bulut’un kemençe solosu başarılı.
Albüm, videolarıyla da anımsanacak iki eserin albüm versiyonlarıyla sona eriyor. İlk önce, Kıbrıs’ın anonim sözlerine Erdinç Gündüz ve Raif Denktaş bestesi olan ’Köprüden Geçemedim’ Akdağ ve Rende düzenlemesi ile yer alıyor. Rende’nin gitarı ve Killik’in perküsyonunun Yudum Şahin’in viyolonseliyle dengelenerek başladığı eserde Demir’in bası da Aşık’ın balabanı ile yer yer öne çıkıyor. Akdağ’ın bağlaması da eseri güçlendiriyor. Orta kısımda Tamara Şahin’in keman solosu, Yudum Şahin’in pandurisiyle dengeleniyor. Son eser ise, Modern Folk Üçlüsü yorumu ile bir döneme damga vuran eserlerden, Gaziantep türküsü ‘Deriko’ Akdağ, Rende ve Aşık ortak düzenlemesi ile yer alıyor. Balaban-ritm birlikteliğine bağlamanın ve akordeonun da eklendiği eserde Rende’nin gitarı da vokaller ile birlikte öne çıkıyor. Balaban yer yer bir caz tınısıyla esere güzel bir renk katıyor.Kısa bir acapella videosuyla dinlediğimiz eserin orkestrasyonlu albüm versiyonu, o yorumu seven dinleyicileri gülümsetecektir.
Farklı kültürleri başarıyla taşıyan Samida, bu ilk albümüyle hem daha önce seslendirdikleri eserleri bu sefer albüm versiyonları ve başarılı orkestrasyonlarla, hem de Damla Şahin’in bir bestesi ile (Meryem) dinleyicilere sunarken, takipçilerinin zaten beğeniyle dinleyeceği, daha önce keşfetmeyenlerin ise keşfetmekten mutluluk duyacağı, beklentileri boşa çıkarmayan başarılı bir ilk albüme imza atıyor.
Yorum Ekle