Müzik

Hayallerin zamanla şarkılarla ve başarılı bir ilk albümle taçlanması : Naz Ölçal – Zamanla…

2000’lerin gelişi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte, pek çok müzisyen, kendisini video sitelerine yükledikleri kendi besteleri ya da yeniden yorumlamaları ile tanıtmaya başladı… Pek çok isim belki umduğunu bulamadı ancak yine pek çok isim de dinleyicilerin beğenisini kazandı. 2015’in sonlarında ise bir şarkı dinleyiciler arasında sevilmeye başladı ve şarkıyı söyleyen genç kız da bestelediği bu şarkıyla birlikte aynı şekilde duru yorumuyla da ilgi çekti: ’Ne yapıyorsun şu an mesela…’ nakaratıyla ‘Yoksun’…  

Naz Ölçal’ın bu ilk adımı, profesyonel bir müzik kariyerine doğru gitmeye başladığında; sene 2017 olmuştu. Yoksun, bu sefer bir tekli olarak dinleyicilerle buluşmuştu. Bu teklileri yıl içinde Tek Nefes, Şairin Sesi ve Fısıltı izledi. 2018’in ilk zamanlarında çıkan tekli Bir Emir de aynı ilgiyi görünce, dinleyiciler bu sefer bir albüm beklemeye başladı Ölçal’dan ve 2018’in son günlerinde ilk albüm ‘Zamanla’ Pasaj Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluştu.

Albümün müzik direktörlüğü Caner Karamukluoğlu imzası taşıyor.

Albüm, Ölçal’ın 2017 Ocak’ında dinleyicilerle buluşan ilk teklisi ‘Yoksun’ ile açılıyor. Caner Karamukluoğlu’nun gitarının Özgür Aksüyek’in basıyla dengelendiği akustik eserde Karamukluoğlu ve Aksüyek’in yanısıra Orhun Ozan da vokaliyle eseri destekliyor ve davul da orta kısımda Karamukluoğlu’nun gitar solosuyla birlikte yerini alıyor. Eser, internetin meşhur ettiği eserlerin en unutulmaz olanlarından biri olarak anılmaya devam edecektir.

Ardından, 2017 Ağustos’unda dinleyicilerle buluşan üçüncü tekli ‘Şairin Sesi’ geliyor. Sözleri Ölçal’a, müziği Ölçal & Karamukluoğlu ortak çalışmasına ait olan, Karamukluoğlu’nun gitarının önde olduğu, davul ve Aksüyek’in basıyla dengelendiği eserde Karamukluoğlu’nun klavye eşliği esere 1980’ler tınıları katıyor. Geri vokaller eserin hareketli yapısını destekliyor. Orta kısımda Karamukluoğlu’nun klavye solo başarılı. Sözlerinin lirik yapısıyla da dikkat çekiyor. 

Sırada, Ölçal’ın 2017 Haziran’ında dinleyicilerle buluşan ikinci teklisi ‘Tek Nefes’ var. Hande Dilan Hancı’nın kemanının önde olduğu ve Karamukluoğlu’nun piyano ile gitarının dengelendiği duygulu eserde Aksüyek de basıyla eseri güçlendiriyor. Geri vokaller özellikle nakarat kısmında yer yer öne çıkıyor. Dinleyicilerle buluştuğu zaman da ilgi gören ve Yoksun’dan sonra da başarılı çalışmalar yapacağının göstergesi olan eser, albümde de Ölçal’ın müzik yolculuğu içerisinde özel bir yer olarak yer alıyor. Sözleri Ölçal’a, müziği Karamukluoğlu’na ait olan, Ardından ilk defa albümde yayınlanan yeni bir Ölçal eseri ‘Senden Bana’ geliyor. Taşkın Akarsu’nun trombonu ile Barış Doğukan Yazıcı’nın trompetinin önde olduğu ve Ölçal’ın güçlü vokaliyle dengelenen hareketli eserde Karamukluoğlu’nun gitarları da yer yer öne çıkıyor ve perküsyon ile birlikte eseri güçlendiriyor. Basta ise Eser Yıldız eseri tamamlıyor. Üflemeliler esere 1970’lerin tınılarını katıyor ve Ölçal’ın da yıllar içinde hem yorum hem de besteci olarak ilerleme kaydettiğinin bir örneği olarak; bu bağlamda albümden öne çıkan başarılı eserlerden biri oluyor.

Albüm, iki yeni Ölçal eseriyle devam ediyor, ilk önce ‘Denedim’ Karamukluoğlu’nun gitarıyla akustik bir şekilde başlayan eser davulun ve Yıldız’ın basının da eklenmesiyle güzel bir hal alıyor ve orta kısımda Hancı’nın keman solosu eserin duygulu yapısını destekliyor. Sözlerindeki lirik yapı ile birlikte, Ölçal ile özdeşleşen duygulu şarkılar arasına girecek ve sevilecektir. Ardından ‘Deprem’ Karamukluoğlu’nun gitarıyla bir önceki eser gibi akustik bir şekilde başlayan eser, Can Tüzün’ün davulunun da eklenmesiyle birlikte ilerliyor, Karamukluoğlu basıyla da eseri desteklerken orta kısımda Gündem’in yaylıları eserin duygusunu destekliyor ve Karamukluoğlu piyanosuyla altyapıyı tamamlıyor. Son kısımda Ölçal’ın vokalleri de yaylılarla bütünleşiyor. 

Sıradaki iki eserin sözü Ölçal’a, müziği ise Ölçal ve Karamukluoğlu ortak çalışmasına ait. İlk önce ‘Bir Şarkı Söylerim’ Karamukluoğlu’nun piyano solosuyla başlayan eserde Karamukluoğlu gitarıyla da dahil oluyor ve nakarat kısmında Hancı, kemanının yanı sıra geri vokaliyle de eseri güçlendiriyor ve eserin duygulu yapısına güzel bir katkı sağlıyor. Yıldız’ın bası da davul ile birlikte eseri tamamlıyor. Albümden öne çıkan ve bir başka yeni eser. Ardından ‘Üşüyorum’ Karamukluoğlu’nun gitarıyla başlayan eserde Karamukluoğlu, piyanosuyla da dahil oluyor ve orta kısımda Hancı’nın keman solosu eseri destekliyor, Yıldız’ın bası da yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda Ölçal geri vokalindeki tiz tınılar ile esere güzel bir tını katıyor; bu bağlamda Ölçal’ın vokal olarak başarısı da görülebiliyor.

Son iki eser, albüm öncesi yayınlanan iki tekli, ilk önce 2018 Şubat’ında yayınlanan son tekli olan Ölçal eseri ‘Bir Emir’ Karamukluoğlu’nun gitarıyla başlayan eser, müziksel olarak zengin armonik yapısıyla da dikkat çekiyor. Geri vokallerde Aksüyek de Ölçal’a eşlik ederken Aksüyek, bası ve klavyesiyle de eseri destekliyor. Tüzün’ün davulu eseri tamamlıyor. Son kısımda Aksüyek’in klavye bitirişi, esere retro bir tını katıyor. Son olarak ise 2017 Kasım’ında yayınlanan, Ölçal sözlerine Ölçal & Karamukluoğlu ortak bestesi ‘Fısıltı’ gitar-bas-davul uyumunun devam ederek başladığı hareketli eserde Karamukluoğlu’nun gitarı yer yer öne çıkıyor. Yıldız’ın bası da eseri tamamlarken Karamukluoğlu & Ozan ve Aksüyek’in geri vokalleri eserin eğlenceli tınısını destekliyor.

Albümün kapanışı, ‘Yoksun’un akustik versiyonu ile oluyor. Bu versiyon, eserin internette Selim Barlık tarafından düzenlenen ve Barlık’ın gitarda da yer aldığı ilk yayınlanan versiyonu olarak albümde yer alıyor ve albüme güzel bir final oluyor. 

Naz Ölçal, albümün kartonetindeki yazıda albümün hayalleri üzerine kurulu olduğunu belirtiyor ve gerçekten de hayallerini zamanla şarkılarla (ki bu bağlamda yeni albümdeki yeni eserlerde de Ölçal’ın beste-yorum anlamındaki ilerleyişi görülebiliyor) ve hem önceden tanıyanların hem de yeni keşfeceklerin beğeniyle dinleyeceği başarılı bir ilk albümle taçlandırıyor.