Röportajlar

İlk albümü “B Yüzü Şarkıları”nı dinleyicilerle buluşturan ve aynı zamanda Cerrahi Uzmanı olan Çağlayan Yağmur ile bir röportaj…

Son dönemde dijital platformlarda dinleyicilerle buluşan albümler arasında dikkat çeken albümlerden biri, aynı zamanda Cerrahi Uzmanı olan Çağlayan Yağmur’un MEYPOM etiketiyle dinleyicilerle buluşan B Yüzü Şarkıları albümü oldu. Yağmur ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, cerrahlık mesleğini ve aldığı geri dönüşleri konuştuk.

Öncelikle müzik yolculuğunuz nasıl başladı? Bu bağlamda kendi bestelerinizi yapma süreci nasıl gelişti?

-Aslında sorunun içinde cevabı da var. Hatırlıyorum, kendine ait bir şarkımın olması beni çok mutlu etmişti. 17 yaşındaydım. Ağustos ayının bir akşamüstüydü. Elimde gitarım vardı ve o anda aklıma gelen sözler ile uyumlu akorlar bulmuştum. Sözler iki mısradan oluşuyordu. Ama tekrar tekrar çalıp söyledim o iki mısrayı. Çok mutlu olmuştum. O anı, o bir kaç saati hiç unutamam. Kısacık da olsa kendime ait bir şarkım vardı artık. Bu bana çok iyi gelmişti. Beste yapma isteğim o günden sonra artarak devam etti. Bu bir başlangıçtı.

Bir albüm çıkarmaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda MEYPOM ile yollarınız nasıl kesişti?

-Düşünün; yıllar yılı kendi kendinize besteler yapıyorsunuz, şarkılarınızı çevrenizdeki insanlara yakınlarınızla paylaşıyorsunuz ama ortada ne bir kayıt var ne de bir çalışma. Bu durumda artık bir şeyler yapma gereği hissettim. Yıllarca bir albüm yapabilme imkanım -mesleki yoğunluğum nedeniyle- olmadı. Önce tıp fakültesi, ardından plastik cerrahi uzmanlık eğitimi, mecburi hizmet, askerlik, öğretim üyeliği, doçentlik süreci derken baktım yaş 40 olmuş. Geç de olsa başlamak gerek diye düşündüm. Albüme dair motivasyonumun temelinde şu cümle yatıyor: “Çoktan albüm yapmış olmalıydım.” Tüm kayıtları ve mix’i bitirdikten sonra bir prodüksiyon firması arayışına girdik. Burada benim için önemli olan şey albüme logosunu verecek firmanın nitelikli bir duruşa sahip olması idi.  Derken güzel bir şey oldu. Dostum, aranjörüm ve süper bir davulcu olan Burak Ertetik’in kardeşi Erhan (Ertetik) şarkıları MEYPOM’a dinletti. Erhan Ertetik biliyorsunuz Cazzip Project’in bir parçası ve ultra bir bas gitarist. Cazzip Project’in çok ses getiren albümü “Stories” MEYPOM’dan çıkmıştı. MEYPOM ekibi bizim albümü dinlediler ve kendi etiketleriyle yayınlayabileceklerini belirttiler. Mutlu olduk; gittik, görüştük ve albüm MEYPOM etiketiyle yayınlandı. 

Düzenlemelerinizi yapan Burak Ertetik ve Taşkın Avcı ile yollarınız nasıl kesişti? 

-Samsun’da yaşıyorum.  Buralarda davul ve davul eğitimi deyince ilk akla gelen kişi Burak Ertetik’tir. Aynı zamanda kendi kayıt ve prova stüdyosu var. İlk olarak, şarkıları düzenlemesi için götürdüm Burak’a. Sonra zamanla yavaş yavaş yürüdü işler. Burada hız kısıtlayıcı şey benim mesleki yoğunluğum oldu. Burak da yoğun çalışan bir adam tabi. Bu nedenlerle bazen 2-3 ay ara verdiğimiz bile oldu.  Yaptığımız kayıtları silip yeniden yaptık vs. Sonra arkadaş olduk, dost olduk. Bir de baktım ki 4 sene geçmiş.  Taşkın‘la ise Burak’ın stüdyosunda tanıştık. Kendi grubuyla müzik yapıyor, aynı zamanda gitar dersleri veriyordu. Albümdeki 2 şarkının düzenlemesi de ona ait. Aynı zamanda gitarların çoğunu o çaldı. 

Albümünüzün isminin B Yüzü Şarkıları olmasına nasıl karar verdiniz?

-Bu isim, albümlerin A ve B yüzlerinden oluştuğu zamanlara nostaljik bir gönderme. Bu bir kural olmasa da, albümlerin A yüzlerindeki eserler daha çok hit olmaya aday şarkılardan oluşurken B yüzlerindeki eserler daha ağırbaşlı ve mütevazi eserler olurdu sanki. Yani B yüzlerindeki eserler sanatçının daha çok kendisi için ortaya koyduğu eserler olarak gelmiştir bana. Dediğim gibi bu bir kural değil ve albümlerin B yüzlerinde olmasına rağmen hit olan tonlarca şarkı vardır ama B yüzündeki bir eserin tanınır olması daha ayrı bir olay olmuştur bana göre. Albüm 5 şarkıdan oluşuyor. Buna İngilizcede “extended play (EP)” deniyor. Bu şarkı sayısı da bir kasetin yüzündeki şarkı sayısı kadar. Biraz önce bahsettiğim duygularla bu yüzün adı “B Yüzü” olsun dedim. Şarkıların bestelendikleri zamanlara da bir gönderme olarak “B Yüzü Şarkıları” dedim albümün adına.

Albümünüz ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Albüm çıkalı çok olmadı ama aldığım geri dönüşler gayet güzel ve mutluluk verici. Doğrusu verdiğim emeklere değdiğini düşünüyorum. yaşadığım şehirde ve çevrede bir plastik cerrah olarak tanınıyorum. İnsanlar beni daha çok yaptığım estetik ameliyatlar ile tanıyorlar. Bir de bakıyorlar bana ait bir albüm dijitallerde, radyoda veya Youtube’ta karşılarına çıkıyor. Hastalarım  bana şaşkınlık içinde telefon açıp albüm için tebrik ediyorlar. Müzisyen yönümü bilmeyenler için tepkiler böyle oluyor genelde. Diğer tarafta bu şarkıları yıllardır benden dinleyen yakınlarım var. Onlar da “En sonunda bitti, tebrik ederiz!” diyerek geri dönüyorlar. Tabi sanki albüm birdenbire yapılmış gibi bir algı da yok değil. Ama elbette albümün ardındaki emek ve fedakarlık benim için çok şey ifade ediyor. Neticede şarkılarımı daha çok kişiye duyuruyor olmaktan mutluyum.

Albüm sadece dijital platformlarda yayınlandı. CD olarak da çıkması düşünülüyor mu? 

-Şimdilik sadece dijitallerde ve YouTube’dayız. CD veya plak düşünüyoruz. 

Albümde kendi alanlarında usta olan başarılı müzisyenler de size eşlik ediyor. Bu kadronun albüme katılımı nasıl gelişti?

-Tabi, baştan en büyük şans albümün kayıtlarını arkadaşım Burak Ertetik’in stüdyosunda yapmak oldu. Burak, usta bir davulcu olarak tüm kayıtlarla şahsen ilgilendi ve tüm vurmalı çalgıların kayıtlarını bizzat kendisi yaptı. Burak ile yola çıktıktan sonra ilk büyük desteği Erhan Ertetik’ten aldık. Albümün baslarının tümünü Erhan Ertetik çaldı. Kayıt sürecinde  Samsun’dan bir çok değerli müzisyen arkadaşımızın da emeği var. Taşkın Avcı, Emrah Küçükcanbaz emekleri ile çok şey kattılar. Biraz önce bahsettiğim gibi kayıtlar yavaş ilerledi. Düzenleme esnasında gelişen fikirlere göre yapılacak kayıtları belirledik. Samsun Devlet Opera Bale ve  Samsun Devlet konservatuarından müzisyen ve akademisyen dostlarımızın değerli katkıları oldu.  Buna ek olarak kayıtlar bittiğinde, mix ve mastering aşamasında, değerli müzisyen Arıkan Sırakaya ile çalıştık. 

Doktorluk ve müzik yapmak arasında sizi en çok zorlayan alan hangisi oldu? Her iki alanı kendi açınızdan nasıl değerlendiriyorsunuz? 

-Doktorluk benim mesleğim tabii. Ben bir plastik cerrahım ve işimi severek yapıyorum. Bu albümün kayıtları yapılırken Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde öğretim üyesi idim. Şimdilerde bir muayenehanem var ve son bir kaç aydır serbest hekim olarak çalışıyorum. Hem bir akademisyen plastik cerrah olarak çalışıp hem de albüm çalışması yapmak elbette zorlayıcı bir süreç. Albümün neredeyse tüm çalışmalarını gece saatlerinde yaptık bu yüzden; mesai dışı saatlerde, istirahat edilecek saatlerde çalıştık. Bu benim için yorucu oldu belki ama bir o kadar da zevkliydi. Sonuçta gurur duyduğum bir albüm oldu. Bu süreçte yeni dostlar edindim. İnsanlar tanıdım. En önemlisi “Bir albüm nasıl yapılır?” konusunda eşssiz bir tecrübe edindim. Bunların hepsi olumlu şeyler. Yorulmak, bu güzelliklerin yanında ufak bir bedel.

Müzik alanında ilerleyen zamanlarda yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Elbette var. Bu albüm bir başlangıç. Paylaşmayı planladığım başka birçok şarkım var. Yeni albüm çalışmaları yapacağım, yeni şarkılar yapmaya da devam ediyorum ve bunları da paylaşmak istiyorum.

Çağlayan Yağmur’a bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. B Yüzü Şarkıları’nı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.