Latife… Müziğin eğitiminden gelen ve YouTube’da paylaştığı yorumlarıyla da tanınan Latife, katıldığı Majör Stüdyo yarışması sonucu olarak Alptekin Yapım etiketiyle ilk teklisi “Bir Kadın Bul”u dinleyicilerle buluşturdu. Halen müzik öğretmenliğine devam eden Latife (Latife Ercan Ayhan) ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle Bir Kadın Bul’a kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda konservatuvar eğitiminiz size müziksel anlamda neler kattı?
-Çocukluk yaşlarımdan beri müziğe olan yatkınlığım çevrem tarafından biliniyordu. Dans etmeyi, şarkı söylemeyi çok seviyordum. Hatta İlkokul yıllarımda annemin beni tüllü kıyafetlerle çektiği kliplerim bile var. O zamanlar tabi cep telefonları bile herkeste yoktu o yüzden kamera ile çekilmiş çok özel kayıtlar bunlar! (gülüyor) İlk ve ortaokul yıllarımda halk oyunları, okul korosu ve tiyatrolarda hep boy gösterdim. Ortaokul son sınıfta Güzel Sanatlar Lisesi’nde okumak istedim fakat bulunduğumuz çevrede Güzel Sanatlar Lisesi olmadığı için düz liseye kaydolmak durumunda kaldım. Asıl müzikle olan ilişkim lise yıllarında ortaya çıktı. Lisede Soma Musiki Derneği Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği korolarında eğitimler aldım. Bir Rock grubu kurdum ve uzun süre küçük konserler verdik. Liseden sonra konservatuvar okumak istedim fakat hem polis hem de ataerkil bir babaya sahip olunca kendisi konservatuvar okumamı pek istemedi ve “Öncelikle başka bir bölüm oku sonra istediğini oku!” dedi. Öyle de oldu. Gazi Üniversitesi Kimya Teknolojileri bölümünü okumaya başladım. Ankara’ya adım atmamla birlikte müzikal yolculuğum hızlı bir şekilde gelişti. Öncelikle TRT Ankara Radyosu Gençlik Korosu’nu üç ayrı branşta (Çoksesli, Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği) derece ile kazandım. Sanat Müziği ve Çoksesli koroda solfej, şan dersleri aldım. Bir yandan konserlerde boy göstermeye ve sahne almaya başladım. Son sınıfa geldiğimde TRT sanatçılarından özel olarak konservatuvara hazırlık dersleri almaya başladım. Nihayetinde Afyon Kocatepe Üniversitesi Opera Şan ve Türk Sanat Müziği ses eğitimini başarı ile kazandım. Ancak tercihimi Türk müziğinden yana kullandım. Hazırlık 1. ve 2. sınıfı tamamladıktan sonra Ankara Yıldırım Beyazıt üniversitesi Türk Müziği bölümüne yatay geçiş yaparak buradan mezun oldum. Şu anda Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi alanında yüksek lisans eğitimime devam ederken, aynı zamanda da özel bir kurumda müzik öğretmenliği yapmaktayım. Aldığım derslerle ve okuduğum kitaplarla müziğe karşı farklı bakış açıları kazandım. Müziğin sadece kulağa hoş gelen bir yapı olmadığını, müziği oluşturan etkenlerin olduğunun farkına vardım. Müzik; kültür, tarih, psikoloji, felsefe gibi alanlardan etkilendiği gibi onları da etkiliyor. Kültür dediğimiz şey aslında o kadar geniş bir konu ki… Ancak uzun yıllar tarihte var olan milletlerin kültürleri vardır ve binlerce yıl bu topraklara hükmeden bir millet olarak bu konuda çok sayılı şanslı milletlerdeniz. Tabii ki bu müziğimize de yansımış, o yüzden zengin bir müzik yapısına sahibiz. Enstrüman çalmanın, nota bilmenin, şarkıyı doğru okumayı bilmenin işime etkisi çok büyük. Yetenek belli bir ölçüde önemli ama eğitimle bu yeteneği taçlandırmak lazım. İşlenmiş bir mücevher çok uzaktan bile fark edilir diye düşünüyorum.
Majör Stüdyo’nun yarışmasına katılmaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda ilk tekliniz Bir Kadın Bul’un prodüksiyonunuzu üstlenen Alptekin Yapım, eserin sahibi Burcu Furtun ve düzenlemenizi üstlenen Onur Ensert ile yollarınız nasıl kesişti?
-Majör Stüdyo ile yolumuz Instagram üzerinden karşıma çıkan bir reklam üzerine gelişti. Birinci olana albüm hediyeleri ve dereceye girenlere farklı hediyeleri vardı. Üstelik yapımcı Cenk Alptekin’di. Kendisini zaten tanıyordum programlardan. “Neden olmasın!” dedim ve başvurdum. Böylelikle yarışmada dereceye girdim ve süreç başladı. Zaten kapıya girdiğim ilk andan beri emin ellerde olduğumdan emindim. Öyle de oldu. Ankara’da olmam sebebi ile pandemide kapanmaların olduğu dönemde çalışmamız zor gözüküyordu. Cenk bey de “Ankara’da dünya tatlısı arkadaşlarım var onlarla çalışmanı öneririm!” dedi. Tabii bu süreçte bana deli gibi şarkı atıyordu Cenk ve nedense hiçbiri içime sinmiyordu. Bana yakışan şarkıyı bulamamıştım. Sonunda Cenk’in tavsiyesi üzerine Burcu ve Onur ile tanıştık. Onlar da tabii birçok şarkı dinletti ve sonunda Burcu bir anda “Latife, bende bir şarkı var, herkese vermek istemedim ama sana çok yakışacağını ve senin de seveceğini düşünüyorum!” dedi ve Bir Kadın Bul’u dinletti. Şarkıyı dinler dinlemez enerjisine bayıldım. “Evet, işte bu!” dedim ve hemen başladık.
Bir Kadın Bul ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Şarkının enerjisi çok güzel, her şey içimize çok sindi. Seyirci de içtenliği ve enerjiyi anlıyor. İşini severek yapıp yapmadığın seyirciye bir şekilde gidiyor. Gelen tepkiler “Çok enerjik!” “Bu şarkı kesin patlar!” “Çok üst düzey bir şarkı, sıradan değil!” “Çok özenilmiş!” “İşini severek yaptığın o kadar belli ki ne zaman dinlesem bana enerji veriyor!” “Hemen hafızamda kaldı!” “Modum düşükken yükseltsin diye dinliyorum!” gibi yorumlar aldım. Zaten duymak istediklerim de bunlardı ve çok mutlu oldum!
Onur Ensert yönetimindeki klibinizin oluşumu süreci nasıl gelişti ve klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?
-Şarkıyı seçtikten sonra uzun süre nasıl bir klip olacağı üzerine düşündük. Onur ile klip hakkında uzun zaman istişare ettik, şarkı çok enerjik, bu enerjiyi seyirciye kliple de geçirmek istedik. Bunu kliple de seyirciye iletmek çok önemli. O dengeyi korumak lazım. Mekan, kostümler, takılar, saç, makyaj… Hepsini en ince ayrıntısına kadar tasarladık. O yüzden oldukça uzun bir süre görüşmelerimiz oldu. Sonunda hepsine karar verince klip de tamamlandı. Her şey o kadar içimize sindi ki… Çok olumlu tepkiler aldım. Çok kaliteli bir klip olduğu yönünde yorumlar aldık. İşimizi iyi yapmanın karşılığını aldığımızı düşünüyorum.
Bununla birlikte YouTube sayfanızda da yorumlarınızı dinleyicilerle buluşturuyorsunuz. Sizce YouTube yorumlarınızı duyurmada etkili mi?
-Dijital çağda yaşıyoruz, artık CV’ler bile elektronik ortamda. Aslında YouTube da müzisyenler için bir nevi CV gibi. Yaptığın sanatı seyircilere ev ortamlarında ya da gündelik hayatının herhangi bir zaman diliminde bir tık kadar yakınında sunabiliyorsun. Geniş kitlelere ulaşmak için avantaj sağlıyor. Çok yeni bir kanalım var zamanla çok daha büyüyeceğini düşünüyorum.
Bir Kadın Bul’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
-Yapmayı düşündüğüm o kadar çok çalışma var ki… Hepsinin doğru bir zamanı olduğunu düşünüyorum. “Bi Kadın Bul” benim için çok güzel bir başlangıç oldu. Elbette ki yeni projelerde bol bol görüşeceğiz.
Latife’ye bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Bir Kadın Bul”u tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.
Yorum Ekle