Röportajlar

İlk teklisi “Dünya”yı dinleyicilerle buluşturan müzisyen Nazlı Saki ile bir röportaj…

Nazlı Saki’yi çoğu dinleyici, halen yer almakta olduğu C Blok grubuyla tanıdı. Şimdi ise Saki, solo bir müzik kariyerine ilk adım olarak Nikriz makamında bestelediği ilk teklisi Dünya’yı Pb Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu. Halen İTÜ MİAM’da Kompozisyon yüksek lisansına devam eden Saki ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, eğitimini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle Dünya’ya kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bu bağlamda konservatuar eğitiminiz size müziksel anlamda neler kattı?

-Uzun bir müzik yolculuğum var. Çocuklukta piyano dersleriyle başladım müziğe. Sonra İSTEK Belde Güzel Sanatlar Lisesi’ne girdim. Piyano, flüt, solfej, koro, orkestra gibi dersler aldım. Lise sondayken 1 sene konservatuvar deneyimim oldu. Sonrasında üniversite sınavlarına girdim ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nü tam bursla kazandım. 2011’de mezun oldum ve İTÜ Müzik İleri Araştırmaları Merkezi (MİAM) Kompozisyon Bölümü Yüksek Lisans Programı’na kabul edildim. Okul hayatım boyunca çeşitli gruplarda, orkestralarda çaldım, besteler ve düzenlemeler yaptım. Son birkaç senedir şarkı yazarlığına yoğunlaştım. Okullarım kesinlikle müzikal ve sanatsal anlamda bana çok şey kattı, ufkumu genişletti; bir konuya farklı yönlerden de bakılabileceğini öğretti. Çok güzel okullarda okudum, başarılı bir öğrenci oldum. Bütün öğretmenlerimi şükranla anıyorum.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda PB Müzik, Hakan Kurşun ile yollarınız nasıl kesişti?

Okul dönemimde enstrümantal besteler yaptım daha çok. Son zamanlarda şarkı yazarlığına ilgi duydum. Epey de şarkı biriktirdim aslında. Bunları kaydedip yayınlamak istedim. Hakan Kurşun, Bilgi Müzik’te öğretmenimdi. Sonrasında MİAM’da da onun derslerini aldım. Sanatsal yaklaşımını çok beğendiğim bir müzisyendir Hakan hoca. Onun bir plak şirketi olduğunu biliyordum. Kendisiyle görüştüm ve çalışmaya başladık.  

3)Bununla birlikte C Blok grubunda da yer alıyorsunuz. Grubun oluşumu süreci nasıl gelişti ve ikinci tekliniz “Hayri” teklisi nasıl geri dönüşler aldı?

-C Blok grubuna 2017’de dahil oldum. Grubumuzun kurucusu ve solisti Emre Emrem tiyatro oyunları yazıyor ve yönetiyordu aynı zamanda. Ben katılmadan önce de müzikal, tiyatro gibi işler yapıyorlarmış. C Blok şarkılarının hikayesi de o müzikallerden geliyor. Emre’yle sosyal medya üzerinden tanıştık ve birlikte çalışmaya başladık. Grupça bir yarışmaya girdik ve kazandık. İlk teklimizi geçtiğimiz yaz çıkardık.

İkinci teklimiz “Hayri” de Şubat sonunda çıktı. Birçok kişi tarafından beğenildi. Özellikle klibimizi çok beğendiler. Renkli, eğlenceli, şarkının ruhuna uygun bir klip oldu. Biz de çok eğlenerek yaptık şarkıyı ve klibi.

Dünya ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Dünya’yı dinleyenler beğendiklerini söylüyor, çok duygulu bir parça olduğunu söylüyor. Enstrüman kullanımı ve prodüksiyon olarak da iyi bir iş çıkardığımızı zannediyorum. Parçayla ilgili geri dönüşlerden çok memnun kaldığımı ifade edebilirim. 

Fotoğraf : Hakan Kurşun

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Dünya’dan bahsedecek olursak, sanırım “indie pop” kategorisine giriyor. Hatta, şarkıda kullandığım etnik öğelerden dolayı “world music” olarak değerlendirmek de mümkün. Genel olarak, “bağımsız pop” olarak tanımlanıyor. Türk Müziği, avangard, pop, rock etkileşimleri olan bir müzik diyebiliriz. Daha farklı türde şarkılarım ve müziklerim de var tabii…

Fotoğraf : Hakan Kurşun

Dünya’dan sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Kendi şarkılarımı çıkarmaya çalışıyorum. İlerleyen zamanlarda, şarkılarımı söylediğim konserler verebilirim. Bunun yanında, flüt çalmaya, besteler ve düzenlemeler yapmaya devam edeceğim. Gruplarımla müzik yapmaya devam edeceğim. Dünya ile ilgili olarak da, Hakan hocaya ve emeği geçen müzisyen arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. 

Nazlı Saki’ye bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. Dünya’yı tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.