Röportajlar

İlk teklisi “Öndeydi Benden”i dinleyicilerle buluşturan Kai ile bir röportaj…

2024 ile birlikte ilk teklisini yayınlayan isimlerden birisi de, müziğin eğitiminden gelen, kendi bestelerini yapan ve öte yandan oyunculuk gibi farklı sanatsal alanlarla da ilgilenen Kai’nin Avrupa Müzik etiketli kendi eseri ilk teklisi “Öndeydi Benden” oldu. Kai (Kai Şalcı) ile Bi’Kuble için, müzik yolculuğunu, teklisini, aldığı geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle “Öndeydi Benden”e kadar olan müzik yolculuğunuzda neler yaptınız? Bağlamda konservatuvar eğitiminiz size müziksel anlamda neler kattı?

-Çocukluk yıllarıma değinerek başlamak isterim sözlerime. O en saf yıllarda başladı aslında müzikle tanışmam. Kendi kendimle geçirdiğim en güzel vakitler müzikleydi. Hiçbir kaygı barındırmayan ve muhteşem çocukluk özgüveniyle söylenen şarkılar, kurgulanan sahne şovlarıyla. Sonrasında ortaokul yıllarında televizyonda görüp kendimi orda hayal ettiğim koca koca orkestralarla kemana olan ilgim başladı ve ilk profesyonel müzik eğitimime o yıllarda kemanla başlamış oldum. Ardından dinmeyen bu tutkuyla Güzel Sanatlar Lisesi Müzik bölümüne girerek, müzik eğitimime devam ettim. Lise yıllarında orkestralar ve korolarla oldukça haşır neşir olduktan sonra en büyük hayalim orkestra şefi olma yoluna doğru gidiyordu. Nitekim bu fikrim günden güne değişerek şarkı söyleme ve enstrüman icra etmeye doğru yön değiştirdi ve en mutlu hissettiğim yerin orası olduğunu farkettim. Lisenin ardından konservatuvar hazırlık sürecim başladı, bir karar vermem gerekiyordu ve o yıllarda bana iyi gelen bir diğer şey de kitaplardı. Bu iki tutkumun yol göstermesiyle Müzikoloji ile tanıştım. 2017 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji bölümünü kazandım. Konservatuvarda müzik tarihi, teorisi, Türk Musikisi gibi konular üzerine çalıştım. Şimdi de kendi müziğim üzerine çalışırken bir yandan da bitirme tezim üzerine çalışmalarıma devam ediyorum. ‘Konservatuvar eğitimi almış olmak hayatımda bana müziğin çeşitli varyasyonlarına da bakabilmeyi aşıladı diyebilirim. Bana göre çoğu müzisyen sadece kendi alanında kendi düz çizgisinde bakabiliyor dünyaya. Bu elbette bende yok diyemem, fakat ‘Müzikoloji” bölümünü seçerken de müziğin o uçsuz bucaksız bilinmeyenlerine, kendinde olmayanıda duyabilmeye, anlayabilmeye dayalı bir hedefim vardı. O yolda ilerlediğimi düşünüyorum. Farklı tarzları sentezlemek ve müzikal bir akışkanlık yakalamak ancak bu sayede olabilir diye düşünüyorum. Aslında bana kattığı şeyler müzikalitenin dışında biraz daha bakış açısı diyebilirim.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Öndeydi Benden”in oluşum süreci nasıl gelişti? Prodüktörünüz Hilmi Özer ve düzenlemeyi üstlenen Egemen Dervişoğlu ile yollarınız nasıl kesişti?

 -Müziğimi insanlara sunmak içimde hep bekleyen, oluşmaya hazırlanan çıkmak için beni zaman zaman sarsan bir durumdu. Anlatmak ve söylemek istediğim şeyler vardı. Çocukluğumdan beri yazı yazmayı çok seviyordum, bir süre sonra bu söz yazarlığına doğru gitti ve kendi sözlerimi yazmaya başladım. Bunlardan denemeler yaptım ve bu konuda geliştirmeye çalıştım kendimi. O zaman zarfında evde çalışmalarımı yaparken yakın bir arkadaşımın beni sosyal medyada paylaşmasıyla birlikte prodüktörüm Hilmi Özer ve Egemen Dervişoğlu ile tanıştım. Kısa zamanda aramızda oluşan güven ve uyum sayesinde benim taslaklarımda beklettiğim, sözlerine ve müziğine en güvendiğim “Öndeydi Benden”e çalışmaya başladık. Bu süreçte şarkının geldiği yerle inancımda heyecanım da kat ve kat arttı. Bu bağlamda onların hayatıma girmesi de benim için oldukça şanstı.

Avrupa Müzik ile yollarınız nasıl kesişti? 

-Avrupa Müzik’le yollarımızın kesişmesi aslında prodüktörüm Hilmi Özer sayesinde oldu. Çalışmalarımızı yaparken şarkının taraflarına dinletilmesiyle şarkıyı Avrupa Müzik etiketiyle yayınladık.

”Öndeydi Benden” ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-İnsanlara sunduğum ilk şarkım olduğu için ilk başta biraz gergin ve heyecanlıydım aslında. Popüler kültürden oldukça uzak bir tarzda sunulan bu doğrultuda aynı zamanda bir müzik tarzına sığdırmak isteyen insanlarında zorlandığı bir şarkı. Anlatılmak istenenler hiç zorlamadan ve duru bir tarzla sunuldu dinleyiciye. Beklediğimden çok daha iyi ve yapıcı yorumlar aldım. Keman ve vokalin birleşiminin bu kadar ilgi göreceğini düşünmüyordum açıkçası. Ama fark ettiğim şu oldu ki; insanlar enstrümantal müziğe biraz açlar ve bu eksikliğin giderilmesi yönünde kendimce daha da üzerine durulması gerektiğini düşünüyorum. Şarkının hikayesiyle ilgili de bunu hisseden kendinden bir parça bulup bana yazan ve bu hisleri paylaşan insanlara minnettarım, bu duyguyu yaşamak bambaşkaymış.

“Öndeydi Benden”in klibini yöneten Elif Naz Yılmazcan ile yollarınız nasıl kesişti? Klibin oluşum süreci nasıl gelişti? Klip ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

-Eliz Naz Yılmazcan eskiden beridir tanıdığım, hem dostum hem de işlerine olan tutkusuyla tanıdığım başarılı bir yönetmen. Onunla tanışma hikayemiz benim modellik yaptığım ve birkaç küçük oyunculuk deneyimlediğim zamanlara denk geliyor. Birlikte güzel işler yaptığımız bunca yıldan sonra, kliple ilgili düşünmeye başladığımda aklıma gelen ilk isim o oldu haliyle. Kafamda olan hisleri ve şarkının ruhunu konuştuk biraz, ardından çok doğal ve akışında bir görüntü elde etmek istedik. Şarkının duruluğuna uygun bir klip çıkarttık.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

-Yaptığım müziği tanımlamaktan hep çekinmişimdir. Aslında bunun kökü kendini sınırlandırmaktan çekinmekle ilgili. Müziğim oldukça özgür. Var olması gereken her yerde. Kendimle birlikte anbean müziğimide tanıyorum. Ama bunları bir kenara bırakıp ilham aldığım unsurlardan bahsedecek olursam; kendini oluşturmak, tanımak ve bunların ardı sıra gelen tutku hissi beni körükleyen noktalar diyebilirim.

Öndeydi Benden’den sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

-Öndeydi Benden, kendimden bir parça sunduğum ilk şarkım ve elbette benim müzik yolumda her zaman yeri çok ayrı kalacak. Bundan sonraki süreçte, hazırlamaya başladığımız şarkılar üzerine yoğunlaşıyorum ve durmadan üretmeye devam etmek istiyorum.

Kai’ye bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Öndeydi Benden”i tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.