Röportajlar

İlk teklisi “Özür Dilerim”i dinleyicilerle buluşturan grup 1912 ile bir röportaj…

Son günlerde ilk teklisini dinleyicilerle buluşturan başarılı gruplardan biri, 2014 yılında temelleri atılsa da zaman içinde son halini alan; vokal ve gitarda Adnan Hakkıoğlu, beste-gitar-vokalde Talha Çelik, davulda Bartu Özbatur ve basta Çağatay Aksoy’dan oluşan 1912 grubu oldu. Alternatif ve Rock tınıları takip eden grubun ilk teklisi “Özür Dilerim” Avrupa Müzik / GROW etiketiyle dinleyicilerle buluştu. (Özür Dilerim şarkısında basta prodüksiyonu-düzenlemeyi de grupla üstlenen Emre Mimaroğlu, davulda ise Serdar Nigiz yer aldı.) 1912 grubu ile Bi’Kuble için, müzik yolculuklarını, teklilerini, aldıkları geri dönüşleri ve gelecek çalışmalarını konuştuk.

Öncelikle yollarınız nasıl kesişti ve 1912 grubunun oluşum süreci nasıl gelişti?

Talha Çelik (beste-gitar-vokal): İlk olarak Adnan ile ben yaklaşık 8 yıl önce tanıştık, o sırada benim müzik yaptığım başka bir grubun provasına Adnan’ın gelmesi ve sonrasında yakın arkadaş olup birlikte müzik yapmaya başlamamızla 1912’nin temelleri atılmış oldu. Uzun süre birlikte çalarak, müzik yaptıktan sonra aramıza Bartu katıldı. Bartu’yla tanışma hikayemiz de biraz ilginç. Tanıştığımızda ikimiz de askerdeydik ve berber sırasında saç traşından kaçmaya çalışıyorduk! (gülüyor) Yani aslında asker arkadaşıyız ve o süreçte hem arkadaş olduk hem de gruba dahil oldu diyebiliriz. Son olarak da aramıza Çağatay katıldı. Onunla da prova yaptığımız stüdyonun sahibi olan bir arkadaşımız aracılığıyla tanıştık; ki şu anda o da müziği bırakıp kripto para işine girmiş, umarız müzik sektörü kriptoya daha fazla kayıp vermez! (gülüyor) Kendisine de selam olsun! Tüm bunların ardından 1912, şu anki halini almış oldu.

Bir tekli yayınlamaya nasıl karar verdiniz? Bu bağlamda “Özür Dilerim”in oluşum süreci nasıl gelişti?

Talha Çelik: “Özür Dilerim” aslında benim yıllar önce bestelediğim bir parçaydı. Tembel ve uyuşuk bir pişmanlık şarkısı diyebiliriz, insan bazen hatasını fark eder ama yine de yapması gerekeni bir türlü yapmaz ve erteler ya, sanırım bu şarkı için de o durum geçerli. Yıllar içinde bu şarkıya olan bağımız arttıkça, kayıt alarak insanlarla da paylaşma isteği duyduk. 

Prodüksiyonunuzu üstlenen Emre Mimaroğlu ile yollarınız nasıl kesişti?

Adnan Hakkıoğlu (vokal-gitar): Emre o zamanlar H.İ.S (Haşere İlaçlama Servisi) grubundan ve Kadıköy çevresinden uzun süredir tanıdığımız bir arkadaşımızdı -şu anda bizim de çok sevdiğimiz “Marstan” isimli grubuyla müzik yapmaya devam ediyor-. Bu işi birlikte yapma sürecimiz ise Emre’nin şarkıyı dinleyip beğenmesi ve prodüksiyon sürecini üstlenmek istemesiyle hızlandı diyebiliriz. Erekli-Tunç Stüdyoları’nda yoğun tempoyla ve bir o kadar keyifli geçen kayıt sürecinin ardından “Özür Dilerim” çıkmaya hazırdı.

Avrupa Müzik / GROW ile yollarınız nasıl kesişti? 

Adnan Hakkıoğlu : Biz artık şarkımızı kaydetmiştik ve aslında bununla beraber en önemli olan kısmı da tamamlamıştık. Ama işin bir diğer önemli kısmı da yaptığımız şeyi mümkün olduğunca çok insanla paylaşabilmekti. Bu noktada birçok farklı plak şirketiyle görüşmelerimiz oldu. İçlerinden bizim için en uygun olacağını düşündüğümüz Avrupa Müzik/GROW Records ile anlaşma kararı aldık. Tabii ki bu kararı alırken Avrupa Müzik’ten Burak Ülgen’in samimiyetinin de çok etkisi oldu. Uygun şartların oluştuğunu hissettiğimizde de iki taraf için de güzel bir işbirliğinin başlangıcı gerçekleşti.

Özür Dilerim ile ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Çağatay Aksoy (bas): Beklediğimizden de sıcak bir karşılama olduğunu söyleyebiliriz. Şarkıyı dinleyenlerin çok hızlı bir şekilde içine girip bizimle aynı keyfi aldıklarını hissettik. Öyle ki şarkının yayınlanmasından bir gün sonra yaptığımız lansman konserine gelen herkes şarkıyı ezberlemiş ve bize eşlik eder haldeydi. Umarım gelecek konserlerde de bu sinerjiyi devam ettirerek, insanların da bizim aldığımız kadar keyif almasını sağlayabiliriz.

Kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

Talha Çelik: 1912; birçok farklı janra, müzikal öğe, edebiyat ve sanatın her türlüsünden beslenen bir oluşum aslında. Bu yüzden biz müziğimizi belli başlıklar altında değerlendirmiyoruz fakat genellememiz gerekirse en uygunu sanırım Alternatif Rock olacaktır. Yaptığımız müziğin tadını veren ve dinleyende uyandırmak istediğimiz nokta ise daha çok melodik olarak varolanı bozma, kelime oyunları ve birçok edebi akımdan beslenen şarkı sözleriyle birlikte Indie Rock, Rock’n Roll, Psychedelic Müzik ve Trip Hop esintileri de içeren, sirk tadında bir evren yaratmak.

Özür Dilerim’den sonra yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?

Bartu Özbatur (davul): Düşündüğümüz birçok proje var fakat ilk olarak hiç ara vermeden hızlıca bir tekli daha yayınlamak ve bunun ardından da bol bol konser vermek istiyoruz. Son birkaç sene içerisinde evlerimizde kısılıp kalsak da bizim için bu zaman oldukça verimli geçti diyebiliriz. Fakat tabii ki artık yaptığımız müziği daha özgür bir biçimde paylaşarak, konserler vererek dinleyicilerimizle daha sıkı bir iletişim kurabilmek ilk düşüncemiz.

1912 grubuna bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum. “Özür Dilerim”i tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.