Müzik

Karadeniz müziğine her yönüyle başarılı bir ilk albüm sunuyor : Merve Yavuz – Mela…

Merve Yavuz’u çoğu dinleyici geçen yılın ortalarında dinleyicilerle buluşan ilk teklisi ‘Sol Yanım’ ile duydu. Karadeniz müziğine başarılı bir giriş olan Sen Anlat Karadeniz’de de yer alan şarkıdan sonra sene sonuna doğru bu sefer Ünal Sofuoğlu ile düeti ‘Bölemedik Dertleri’ ile dinlediğimiz Yavuz, bir yandan da ilk albümünü hazırlıyordu ve albüm, geçtiğimiz haftalarda Dokuz Sekiz Müzik dinleyicilerle buluştu : Mela…

Sevdalı Kuş haricindeki Selim Bölükbaşı düzenlemesi haricindeki tüm düzenlemeler Aycan Yeter’e ait. Stüdyo Moda101’de kaydedilen albümün tonmaisterliği Volkan Cebeci’ye, mix ve mastering çalışması ise Tarık Ceran’a (Digilog By TC) ait.

Albüm, anonim müziğe Merve Yavuz, Aycan Yeter ve İhsan Eş sözleri olan ‘Fırtına’ ile açılıyor. Alkın Toy’un piyanosu ve klavye fonu ile akustik bir şekilde başlayan eserde Gürcan Yaman’ın ud solosu öne çıkıyor ve Çağatay Kadı’nın gitarıyla birlikte eserin duygulu yapısını destekliyor. Velican Sagun’un perküsyonu ve İsmail Soyberk’in bası da eserin sakin tınısını koruyarak altyapıyı tamamlıyor. Ardından, Merve Yavuz’un Tuncay Taşkın ile sözlerini yazıp Aycan Yeter’in bestelediği ‘Ağlarım Yana Yana’ Erdem Sökmen’in klasik ve Çağatay Kadı’nın akustik gitarının uyumuyla başlayan eserde Selim Bölükbaşı’nın kemençesi öne çıkıyor. Sagun’un perküsyonu ve Toy’un piyanosu da eseri güçlendiriyor. Aycan Yeter de vokaliyle eseri destekliyor. Soyberk’in bası da eserin altyapısını tamamlıyor. Son kısımda gitarların uyumu başarılı. İlk eserdeki duygulu yapıyı devam ettiren eser, albümden öne çıkan eserlerden biri.

Sırada, Engin Alptekin eseri ‘Başımın Belası’ var. Sökmen’in gitarı ve Bölükbaşı’nın kemençesinin uyumuyla başlayan hareketli eserde Sagun’un perküsyonu ve Soyberk’in bası esere yer yer caz tınıları katıyor. Yavuz da yorumundaki tiyatrallikle eserin sözlerindeki yer yer esprili üslubu yansıtıyor. Son kısımda Sökmen’in gitar solosu başarılı. Ardından, Ali Kadem eseri ‘Ayrılık Zor’ geliyor. Sezgin Yaman’ın yaylı ve mızraplı tamburunun uyumuyla başlayan eserde Sökmen’in gitarı ve Toy’un piyanosu da eserin duygulu yapısını destekliyor. Sagun’un perküsyonu ve Soyberk’in bası da yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda tambur soloya Kutay Özcan da uduyla dahil olarak eseri tamamlıyor. 

Sıradaki eser, Trabzon türküsü ‘Of Çaykara Yolları’ Ömer Parlak’ın kavalı ve Umut Ayvaz’ın kemençesinin Sagun’un perküsyonuyla dengelendiği eserde Kadı gitarı ve Soyberk de basıyla eserin hareketli yapısını destekliyor ve esere güncel bir anlayış katıyor.  Son kısımda kemençe-kaval uyumu başarılı. Yavuz da yorumuyla eserin altından başarıyla kalkıyor.

Albüm, art arda iki Tuncay Taşkın sözü olan eserle devam ediyor; ilk olarak Merve Yavuz bestesi ‘Bitirdin Sevdamızı’ Hüseyin Pulant’ın klarneti ve Özcan’ın udunun ön plana çıktığı eserde Bölükbaşı’nın kemençesi de klarnet-ud uyumunu dengeliyor. Kadı’nın gitarı ve Soyberk’in bası da eserin duygusunu tamamlıyor. Son kısımda Özcan’ın ud solosu başarılı. Eser aynı zamanda Yavuz’un bestecilik yönünden de başarılı olduğunun bir göstergesi oluyor. Albümden öne çıkan bir diğer eser. Ardından Yeter bestesi ‘Hak Ettiğim Bu Mudur’ Mert Alp’in yan flüt solosunun önde başladığı eserde Murat Kodallı’nın piyanosu da yer yer öne çıkarak Kadı’nın gitarıyla uyumlu olarak ilerliyor. Muhittin Darıcı’nın çellosu, Gündem’in yaylıları ile birlikte altyapıyı güçlendiriyor, eserin duygulu yapısını destekliyor. Sagun’un perküsyonu ve Caner Üstündağ’ın bası da eseri tamamlıyor.  Orta kısımda Darıcı’nın çello solosu başarılı ve Alp’in yan flüt solosu da çello soloyu takip ederek öne çıkıyor.

Sırada, bir başka Trabzon türküsü ‘Trabzon’dur Yolumuz’ var.  Özen Özgürbüz’ün kemençesi ve Sagun’un perküsyonunun önde olduğu ve Kadı’nın gitarının güncel bir anlayış kattığı eserde Soyberk’in bası da özellikle vokal kısmında öne çıkıyor. Ardından, ilk olarak bestecisinden dinlediğimiz bir eser geliyor; Yaşar Miraç Çolak sözlerine İsmail Hakkı Demircioğlu bestesi ‘Sevdalı Kuş’ Eserde Yavuz’a şiir kısmında Koray Avcı eşlik ediyor. Beste Özensoy’un obuasının ön planda olduğu ve çift ses vokalin de başarılı olduğu eserde Barış Turan da akustik gitarıyla öne çıkıyor, elektronik ritmler ve Soyberk’in bası altyapıyı tamamlıyor. Son kısımda Avcı’nın şiir kısmı ve Turan’ın gitar solosunun uyumu başarılı; Bölükbaşı’nın kemençesi de Yavuz’un vokaliyle eseri tamamlıyor.

Albüm, 2018’in son günlerinde yayınlanan Merve Yavuz & Ünal Sofuoğlu düeti ‘Bölemedik Dertleri’ ile devam ediyor. Sökmen ve Kadı’nın gitarlarının Toy’un piyanosuyla dengelendiği eserde Sagun’un perküsyonu ve Özcan’ın udu da, Yaman’ın yaylı ve mızraplı tamburu ile birlikte aynı uyumu sürdürerek eserin duygusunu tamamlıyor. Soyberk’in bası da eseri tamamlıyor. Uyumlu bir düet performansı olarak albümde yerini alan bir eser. Son eser ise ‘Yalu Horonu’ gitar-bas uyumuyla başlayan eserde Sagun’un perküsyonu da eserin hareketli yapısını destekliyor. Horon vokal ekibi de (Selim Bölükbaşı, Zeki Uçkan, İbrahim Yaldızlı ve Cüneyt Alaz) Yavuz’un vokaliyle bütünleşiyor. Orta kısımda Yeter, tulum solosuyla öne çıkıyor. Toy’un piyanosu da altyapıyı tamamlıyor. Son kısımda enstrümanların ve vokal ekibinin uyumu esere ve albüme güzel bir final oluyor.

Yavuz, ilk albümünde hem başarılı bir orkestra kadrosunu bir araya getiriyor, hem de kendine özgü vokaliyle dikkat çekiyor; bu bağlamda Karadeniz müziğine her yönüyle başarılı bir ilk albüm sunuyor.