Müzik

Kendi ruhundaki umudu albümüne adıyor : Sidar Ateş – Umut…

Müziğin eğitiminden gelen bir isim Sidar Ateş… Uzun yıllarını müzik öğretmenliğine adamış, pek çok sosyal projede yer alarak köy çocuklarının müzik eğitimi almasına katkıda bulunarak hayallerine dokunmuş ve bu alanda pek çok çalışmanın içinde bulunmuş olan Ateş, zaman içinde yaptığı eserlerini, türküler ile birlikte bir ilk albüm olarak geçtiğimiz haftalarda Anadolu Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşturdu : Umut…

Albümün düzenlemeleri Erdem Altınses imzası taşıyor.

Albüm, albüme ismini veren Ateş eseri ‘Umut’ ile başlıyor. Özgür Umut Üçer’in akustik gitarının önde başladığı eserde İstanbul Strings’in yaylıları da öne çıkarak Şenol Arkun’un çellosu ve Ahmet Tirgil’in kemanıyla dengeleniyor. Ateş de geri vokaliyle eserin duygulu yapısını destekliyor. Ferhat Altıntaş’ın piyanosu ve Şervan Ferhat Karabulut’un bası da perküsyon ve Mert Türkmen’in davuluyla eseri tamamlıyor. Son kısımda bağlama da dahil oluyor. Ardından, anonim sözlere Ateş bestesi ‘Yüce Dağ Başında Yanar Bir Işık’ geliyor. Bağlama ve klavye fonla başlayan eserde Erdem Altınses’in kopuzu öne çıkıyor, Ateş’in çift ses vokali başarılı. Bağlama ve davul-bas da esere ekleniyor ve Cem Ekmen’in duduğu eseri güçlendiriyor. Son kısımda Ekmen’in duduk solosu başarılı ve bağlama ile dengeleniyor. Bildiğimiz anonim sözlere Ateş’in bestesi güzel bir uyum sağlıyor. 

Albüm, Adana türküsü ‘Yenice Yolları’ ile devam ediyor ve düzenlemede Ateş, Altınses’e yardım ediyor. Arkun’un çellosu ve Üçer’in gitarıyla başlayan eserde akustik bir anlayış benimsenmiş. Bas da yer yer öne çıkarak eseri destekliyor. Perküsyon da Tirgil’in kemanıyla birlikte dahil oluyor. Son kısımda geri vokal eşliği başarılı. Ardından Metin Eloğlu sözlerine Ateş eseri ‘Uyan’ geliyor. Aykut Sütoğlu’nun trompetiyle başlayan ve bu bağlamda bas-bağlama uyumunun da desteklediği eserde perküsyonlar da geri vokal ile birlikte dengelenerek güncel anlayışlı bir çalışmayı ortaya çıkarıyor ve Üçer’in gitarı da bu anlayışı sürdürüyor. Son kısımdaki değişken yapı da eseri tamamlıyor. Albümün müziksel açıdan öne çıkan başarılı eserlerinden biri oluyor.

Sırada, Ahmet Çelik sözlerine bir Ateş bestesi ‘Başımda Bir Sevda Döner’ var. Üçer’in elektrosu ve Türkmen’in davuluyla caz bir tınıyla başlayan eserde Karabulut da basıyla eseri destekliyor. Bağlamalar da elektro ve klavye ile dengelenerek ilerliyor; elektro da rock tınılar katıyor. Geri vokal de eseri tamamlıyor. Albümden öne çıkan bir diğer başarılı eser oluyor.

Albüm, art arda iki Ateş eseriyle devam ediyor. İlk önce ‘Madem İnsanız’ yağmur sesleri ve gitar-piyano ile başlayan eserde Arkun’un çellosu öne çıkıyor ve İstanbul Strings’in yaylıları da eserin duygusunu destekliyor. Perküsyon ve bas, Ateş’in güçlü vokaliyle dengeleniyor. Sözleriyle de dikkat çeken bir eser oluyor. Ardından ‘Vardım Kendime’ Üçer’in gitarı ile akustik bir şekilde başlayan eserde perküsyon-bas-bağlama da eserin duygusunu desteklerken Arkun’un çellosu öne çıkıyor. Orta kısımda Altınses’in perdesiz gitarı ve kopuzu öne çıkarak eseri tamamlıyor.

Sırada, Karacaoğlan’ın şiiri ‘Elif’in Ateş bestesi var. Üçer’in elektrosu ve Gamze Filiz’in vokaliyle rock bir tını ile başlayan eserde bağlama-bas da eseri destekliyor, klavye de eseri güçlendiriyor; esere 1980’ler tınıları katıyor. Orta kısımdaki bağlama solo başarılı ve akılda kalıcı. Bildiğimiz bir şiir yine bir Ateş bestesiyle farklı ve başarılı şekilde buluşuyor. 

Sırada, art arda iki Ateş eseri var. İlk önce ‘Göç Yolları’ piyano ve Filiz’in vokaliyle başlayan eserde geri vokaller ve Tirgil’in kemanı öne çıkıyor. Çello-perküsyon-bas uyumu da klavye fon ile dengeleniyor ve eserin duygusunu destekliyor. Orta kısımda İstanbul Strings’in de katkı sağladığı yaylı kompozisyon başarılı. Son kısımdaki şiir de eseri tamamlıyor. Ardından ‘Hasret’ akustik gitar-bağlama uyumu ile başlayan eserde bas-davul da esere dahil oluyor. Bağlama-gitar uyumu esere güzel bir tını katıyor ve keman da eseri tamamlıyor.

Albüm, Musa Eroğlu eseri ‘Yare Söyleme’ ile kapanıyor. Bağlama açış ile başlayan eserde  klavye fon da eseri destekliyor ve Ateş eseri bağlama ile akustik bir şekilde seslendiriyor. Bu arada son cümlenin ‘Umudumu kestiğimi söyleme yare söyleme’ olması, albümün ismine ve başlangıcına güzel bir gönderme oluyor.

Albümde bağlamalarda Ateş ile birlikte Adem Tosunoğlu, Yusuf Erdener, Kendal Güler ve Haci Azat yer alırken, lavtada Tosunoğlu, perküsyonda da Altınses’in yanı sıra Ahmet Şoreş, Ömer Avcı eşlik ediyor. Vokallerde ise Gamze Filiz, Mazlum Yerlikaya, Irmak Karaca, Adnan Kartal, Zeki Giray ve Zafer Ekinci albümü güçlendiriyor.

Ateş, bu ilk albümünde hem yorumculuk hem bestecilik yönündeki başarısını Erdem Altınses gibi başarılı bir müzisyenle çalışarak sunarken, yıllar içinde kendi ruhunda biriken umudu albümüne adıyor.