Şirin Pancaroğlu’nu en son 2014 yılında Bora Uymaz ile yaptığı ‘Cafe Tango’ albümüyle dinlemiştik. Bununla birlikte yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Arp Sanatı Derneği’yle çeşitli konserlere imza atan Pancaroğlu’nu Kalan Müzik etiketiyle yeni bir albümde dinliyoruz ‘Ab-ı Hayat’…
‘Bir Şirin Pancaroğlu, Bora Uymaz İşbirliği’ olan ve ‘Hürrem Sultan Hamamı Müzikleri’ alt başlığı ile sunulan albümde Pancaroğlu ve Uymaz’ın besteleri yanı sıra,Tolga Akşit’in yeni besteleri ve klasik eserler yer alıyor. Ayrıca Hürrem Sultan Hamamı’nda yapılan canlı ortam kayıtları ile (Su sesleri vs.) dinleyici tam bir hamam ortamına götürüyor.
İlk eser Pancaroğlu bestesi ‘Ab-ı Hayat Rast Peşrev’ su sesi ve kuş cıvıltıları ile başlıyor, ney eşlik edince tam bir hamam ortamı canlanıyor, orta kısımdan itibaren Pancaroğlu arpıyla ney ile güzel bir uyum yakalıyor. Ardından bir Uymazbestesi; ‘Suyun Raksı’ tıpkı raks eden su damlacıklarının seslerine Uymaz’ın tanburu eşlik ediyor. Sonra Pancaroğlu’nun arpi ile birlikte Mehmet Yalgın’ın klasik kemençesi, perküsyonla birlikte kuş cıvıltılarının da son kısımda gelişiyle eseri tamamlıyor.
Üçüncü eser bir başka Uymaz bestesi; ‘Pir ü Pak’ ilk kısımda Uymaz’ın tamburunun ön planda olduğu, sonradan Pancaroğlu’nun arpının da altyapıyı sade bir şekilde tamamladığı eserde perküsyon kullanımı da başarılı, orta kısımda ve son kısımdaki ritm değişimleri eseri canlı kılıyor. Ardından bir Tolga Akşit & Şirin Pancaroğlu bestesi ‘Rehâvet’ geliyor : Akşit’in klarneti, Türkan Uymaz’ın başarılı vokaliyle birlikte arkadaki su şırıltıları da eserin hamam ortamı havasını devam ettiriyor. Sonrasında Pancaroğlu’nun arp eşliği de girince eserin altyapısı tamamlanıyor.
Beşinci eser, Gazi Giray Han’ın ‘Nihavend Peşrev’i, Pancaroğlu’nun arp solosu ile başlıyor, ardından Uymaz’ın tamburu, ney ve Yalgın’ın kemençesi giriyor, perküsyon ile de tamamlanıyor. Aslına uygun başarılı bir yorumlama. Ardından Uymaz’ın bir bestesi ‘Kubbe’ Akşit’in klarneti ve Uymaz’ın tamburunun uyumu ile başlıyor, arka fonda Pancaroğlu’nun arpi iki enstrümanın meşkine bir güzel bir renk katıyor. Orta kısımdan itibaren perküsyonun da girmesiyle arp, daha tiz tınılarla ön plana çıkıyor. Albümde öne çıkan yeni eserlerden biri.
Yedinci eser, Sultan III. Selim Han’ın ‘Hicaz Peşrev’i, Pancaroğlu’nun arp ve Uymaz’ın bendirinin yanında su sesleri ile başlıyor, ardından Uymaz’ın bestesi ‘Hürrem’, Pancaroğlu’nun arpinin yanında eserde öne çıkan Türkan Uymaz’ın vokali ve Yalgın’ın kemençesinin uyumlu bir birliktelik yakaladığı bir eser, perküsyonun da girmesiyle birlikte biraz daha ritmik hale geliyor. Orta kısımdan itibaren Bora Uymaz da Türkan Uymaz’ın yanında vokal olarak yer alıyor.
Dokuzuncu eser, bir Akşit & Pancaroğluçalışması ‘Şifa’, Pancaroğlu’nun ilk kısımda arka fonda tiz arp icrası ile güzel bir renk katışı ile başlıyor, Pancaroğlu’nun yanında, Akşit’in klarneti ön plana çıkıyor. Arka plan sesleri de eserin içeriğine güzel bir katkı oluyor. Ardından, bir İstanbul Türküsü ’Darıldın Mı Gülüm Bana?’ Darbuka ve Akşit’in klarnetiyle başlıyor ve fonda arp esere ayrı bir boyut katıyor. Türkan Uymaz’ın vokali ve Bora Uymaz’ın lavtasının altyapıyı tamamladığı başarılı bir yeniden yorumlama.
Son eser, Uymazbestesi ‘Hamam Dönüşü’ arp ve klarnetin perküsyonla birleşimiyle icra edilen ve önceki eserin temposunu devam ettiren hareketli bir eser, klarnet ile arp yer yer ön plana çıkıyorlar. Albüm için güzel bir final oluyor. Albümde Tolga Akşit ayrıca udu ile, Kaşif Demiröz ve Kaan Aydın neyleri ile, Oray Yay ve Ozan Pars perküsyon eşlikleri ile yer alıyorlar.
Başlıkta, ‘Ab-ı Hayat’ın karşılığı ‘Ölümsüzlük suyu’ndan da ilham alarak ‘Ölümsüz bir albüm’ demiştim. Müzikal geleneği başarıyla yansıtan özgün besteler, klasik besteler, canlı kayıtlarla tam bir hamam ortamı sağlanması ile birlikte, ölmez bir gelenek olan hamam kültürünü ve müziğini bundan sonraki nesillere de taşıyacak bir albüm.
Yorum Ekle