Karadeniz müziği alanında zamanla çeşitli müzik grupları kuruldu ve başarılı müziksel sonuçlar elde edildi. Rıza Can Özel, Ufuk Şimşek ve Azmi Saral’ın kurduğu Alamatra Orkestra Karadeniz, bu doğrultuda ilk albümünü Kalan Müzik etiketiyle geçtiğimiz haftalarda dinleyicilerle buluşturdu : Pusula…
Albümün müzik yönetmenliği Ufuk Şimşek’e ait.
Albüm, gruba ismini veren ‘Alamatra’ ile açılıyor. Christos Papadopoulos bestesine Ufuk Şimşek sözleri olan ve Ufuk Şimşek, Rıza Can Özel ve Fatih Yavuz ortak düzenlemesi olan eserde Rıza Can Özel’in kemençesi ve karadeniz davulu öne çıkıyor ve Ufuk Şimşek’in kavalıyla dengeleniyor. Gürkan Karaman’ın gitarları ve Onur Kamer’in bası da eseri canlı kılarken, Velican Sağun da perküsyonlarıyla Fatih Yavuz’un davul programıyla altyapıyı tamamlıyor. Rıza Can Özel ve Ufuk Şimşek de vokalleriyle eseri güçlendiriyor. Albüme canlılık katan bir açılış şarkısı oluyor. Ardından anonim besteye Azmi Saral sözleri ve Şimşek düzenlemesi ‘Karadeniz’e Hasret’ geliyor. İstanbul Strings’in kemanlarının Erkan Kanat’ın perküsyonlarıyla dengelenmesiyle başlayan eserde Özel’in kemençesi ve Karaman’ın gitarı da kemanlarla uyumlu olarak eserin duygulu yapısını destekliyor. Geri vokaller de bas ile birlikte eseri tamamlıyor. Orta kısımda kemençe-yaylı uyumu başarılı.
Sırada, Ömer Uçar düzenlemesiyle anonim ‘Çaykara Horonu’ var. Kemençe-gitar-ritm uyumuyla başlayan eserde Şimşek’in kavalı öne çıkıyor. Yavuz’un elektronikleri ve klavyesi eserin hareketli yapısını destekliyor. Karaman’ın gitarları da esere yer yer rock tınılar katarak geri vokaller ile birlikte eseri tamamlıyor. Son kısımda Aydın’ın kaval solosu başarılı. Güncel bir anlayışla düzenlendiği için günümüzde de ilgi görecektir. Ardından, Stathis Nikolaidis’in katılımıyla anonim eser, Şimşek & Özel & Yavuz düzenlemesi ‘Tsiampasin (Çambaşı)’ geliyor. Gitar ve klavye uyumuyla başlayan eserde kemençe ve ritmler de dengelenerek eserin hareketli yapısını destekliyor. Kaval da yer yer öne çıkıyor. Nikolaidis de yorumuyla Alamatra ile uyumlu bir performansa imza atıyor.
Sırada, Karadeniz’in yetiştirdiği iki büyük ustanın eserleri arka arkaya geliyor, ilk önce Yusuf Cemal Keskin’in unutulmaz eserlerinden ‘Eğildim De Su İçtim’ yağmur sesleri ve Şimşek & Özel & Saral & Yavuz ortak düzenlemesi olan yağmur sesleri ve Aydın’ın Çaykara kavalıyla başlayan eserde Alamatra’nın vokal uyumu başarılı ve eserin duygusunu destekliyor; gitar-kaval-perküsyon-bas uyumu da eseri tamamlıyor. Ardından Katip Şadi kaynaklığında derlenen ve I. Aranağme horonunda Mehmet Gündoğdu kaynaklığında derlenen ‘Görele Horonu’ var. Özel’in kemençedeki başarısıyla dikkat çektiği eserde gitarlar ve davul-perküsyon birlikteliği eserin canlı yapısını destekliyor; Yavuz’un elektronikleri de esere güncel bir anlayış katıyor. Vokaller de eseri tamamlıyor.
Albüm, art arda yine bir başka değerli usta Bahattin Çamurali’nin iki eseriyle devam ediyor ve iki eserin de düzenlemesi Şimşek & Özel & Yavuz ortak çalışması: ilk önce ‘Yazı Yazarım Yazı’ Şimşek’in kavalı ve Kamer’in basının öne çıkıp gitar ve perküsyonla dengelendiği eserde kemençe de eserin duygusunu destekliyor. Gitarlar da yer yer öne çıkıyor. Orta kısımda kaval solo, son kısımda kemençe solo başarılı. Geri vokaller de özellikle tekrar kısımlarında eseri tamamlıyor. Ardından ‘Sürmene Çarşısına’ gitar-bas-perküsyon uyumuyla Latin bir havada başlayan eserde Özel’in kemençesi de eklenerek eserin doğu-batı uyumunu dengeliyor. Bu bağlamda albümden öne çıkan yorumlardan biri oluyor.
Sırada, Erkan Ocaklı’nın unutulmaz eserlerinden ‘Var Ayvada Karınca’ geliyor. Şimşek & Özel & Yavuz ve Müslüm Sevim ortak düzenlemesi olan; perküsyon ve Müslüm Sevim’in elektroniklerinin ağırlıklı olup gitar-kemençe-bas uyumuyla dengelenen eserde elektro eşliği esere yer yer rock tınılar katıyor ve vokaller de eseri tamamlıyor. Son kısımda bas yürüyüşü başarılı. Ardından Nikolaidis ile bir başka ortak çalışma, anonim eser ‘I Kor Epien Son Parhar’ var. Şimşek & Yavuz & Özel ortak düzenlemesi olan eserin intro melodisi Şimşek’e ait. Gitar ve perküsyon ile başlayan eserde kemençe-kaval uyumu da eserin duygulu yapısını destekliyor ve Alamatra Nikolaidis ile Tsiampasin’ndeki gibi uyumlu bir yorum sunuyor.
Sıradaki eser, Necat Cihan sözlerine Mehmet Tak bestesi, Şimşek & Özel & Yavuz ortak düzenlemesi ‘Ela Pulim’ eserin intro melodisi yine Şimşek imzası taşıyor. Kavalın ön planda başlayıp bas ve gitar ile dengelendiği eserde kemençe de dahil olarak eserin hareketli yapısını destekliyor. Perküsyonlar da yer yer öne çıkıyor. Ardından, Christos Kaliontzidis bestesine anonim sözler ve Uçar düzenlemesi ile ‘Trabzon Horonu’ geliyor. Şimşek’in kavalı ve perküsyonla başlayan eserde kemençe-gitar uyumu da başarılı bir şekilde ilerlerken vokallerdeki tiz-bas uyumu da eserin hareketli yapısını destekleyerek eseri tamamlıyor.
Son iki eserden ilki, bir başka Çamurali eseri, Şimşek & Özel & Yavuz & Saral düzenlemesi ‘Bu Gece Rüya Gördüm’ kemençe-gitar-perküsyon ile aynı hareketli yapıyı sürdürüyor ve vokal ile bas eseri tamamlıyor. Son eser ise Mustafa Gökay Ferah’ın katılımıyla bir ‘Hemşin Potpori’ sözleri Mehmet Demirci’ye ve ‘Sende Sevda Var İse’ kısmıyla Nihat Ataman’a ait olan anonim bestenin düzenlemesi ise Şimşek & Özel & Yavuz imzası taşıyor. Mustafa Gökay Ferah’ın tulumu ve Karaman’ın gitarının vokallerle uyumuyla başlayan eserde bas ve perküsyon da davul ile birlikte yer yer öne çıkarak eserin duygusunu destekliyor ve Sende Sevda Var İse ile kemençe de dahil oluyor ve kaval ile dengeleniyor. Ferah’ın tulumu eseri tamamlıyor.
Grup, hem kendi içinde hem de albüme konuk olan müzisyenlerle yakaladığı uyum ile kendi bestelerini ve ustaları günümüzde aktarırken, bu albüm ile pusulası şaşmaz bir Karadeniz yolculuğu misali başarılı bir albüme imza atıyor.
Yorum Ekle